ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλίες και δράσεις κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου

Από τη συνέντευξη Τύπου της Γενικής Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα
Από τη συνέντευξη Τύπου της Γενικής Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα
Σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών εναντίον του αντικομμουνιστικού μνημονίου της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος επισημαίνεται:

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθείται για ψήφιση στο Συμβούλιο της Ευρώπης με τον τίτλο: «Για την ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων», αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη και αντιδραστική εξέλιξη που πρέπει να συναντήσει την αποφασιστική λαϊκή κατακραυγή.

Η ιμπεριαλιστική τρομοκρατία του αντικομμουνιστικού μνημονίου δε στρέφεται μόνο κατά των κομμουνιστών, δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Αφορά όλο το λαό, γιατί προχωρεί στην ποινικοποίηση της λαϊκής αγωνιστικής δράσης, της ταξικής πάλης. Βάζει στο στόχαστρο στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε να προχωρήσει το ΚΚΕ σε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών:

  • Αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα θα ζητήσει συνάντηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής, για να τους ενημερώσει και να θέσει την ανάγκη καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου.
  • Να ενημερώσει τα εκτός Ευρώπης Κομμουνιστικά Κόμματα.
  • Να επιδιώξει, σε συντονισμό με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα και διεθνείς προοδευτικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις, την ανάπτυξη κοινών δράσεων και κινητοποιήσεων στις 24 Ιανουαρίου 2006, ημέρα που αρχίζει η σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
  • Να οργανωθεί πλατιά καμπάνια ενημέρωσης του λαού και της νεολαίας για το κατάπτυστο περιεχόμενο και τους αντιδραστικούς στόχους του αντικομμουνιστικού μνημονίου.
  • Να προχωρήσει στην οργάνωση δραστηριοτήτων και διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.
  • Να καλέσει τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, τις επιστημονικές ενώσεις, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης να εκφράσουν την πολύμορφη και αποφασιστική καταδίκη τους στο μνημόνιο της νέας αντικομμουνιστικής υστερίας και τρομοκρατίας.
Πατριδογνωμόνιο
Τα λαμπιόνια της οργής

Λίγες μέρες μετά τον εξανδραποδισμό των ΔΕΚΟ, μ' έναν προϋπολογισμό να τρέχει ως αδιάφορη συζήτηση ανάμεσα στις αποκαλύψεις της TV για τις βρωμιές που τρώμε, και με τους ευρω-νατο/μπάτσους να περνάνε από τη χώρα, όπως από τον καμπινέ τους, αρπάζοντας «υπόπτους» εξωθεσμικά... ήρθαν τα... λαμπιόνια.

Αμέτρητα φωτάκια, ατέλειωτα κορδόνια από ακριβοπληρωμένο ηλεκτρικό ρεύμα φορτωμένα, λάμπουν παντού. Σε πολυκατοικίες, μεζονέτες, χαμόσπιτα, δέντρα, γλάστρες, παράθυρα. Είναι περισσότερα φέτος τα... ιδιωτικά λαμπιόνια από τα δημόσια που χάσκουν τις παγωμένες και ξάστερες νύχτες του φετινού Δεκέμβρη.

Σαν τα κοπάδια των παβλοφικών καταναλωτών, αντιδρούμε οι πολίτες κρεμώντας φως στο γενικευμένο σκοτάδι μιας ουσιαστικής και πνευματικής κι οπωσδήποτε πολιτικής φτώχειας που κοιμίζει τη γιορτή, ξεπουλάει την ανάπαυση και μεταλλάσσεται σε υστερική συμμετοχή σ' ένα αλλότριο πανηγύρι, αγοράς.

Είναι σάπιο το κρέας, φαρμακωμένο από τη βρώμα το μελομακάρονο, αναγκαίο το ετοιματζίδικο γλυκό - αλλά πώς να γίνει αλλιώς... Κι όμως το λαμπιόνι που αναβοσβήνει στο μπαλκόνι, το πληρώνει ο καθένας σαν να είναι υποχρεωμένος, να έχει το... υπέρτατο καθήκον να μην αντιστέκεται στην καταναγκαστική, συσκευασμένη «χαρά».

Κι όμως, σύντροφοι, το δυτικοτραφές, καθαρό καταναλωτικό «πνεύμα των Χριστουγέννων» τόσο υμνημένο στα παραμύθια έχει και όνομα και πολιτική και... φιλολογικό πρόσωπο και βεβαίως θριαμβεύει. Λέγεται Σκρουτζ. Εμπενίζερ Σκρουτζ. Εμπορος, αστός, καπιταλίστας. Σκληρός. Ακαρδος. Μισάνθρωπος. Πιστεύει στο θεό - χρήμα. Απ' αυτόν βγήκε κι η διάσημη φιγούρα που δυναστεύει τις φτωχές συγγενικές του πάπιες στα κινούμενα σχέδια του ματαιόδοξου φανατικά ακροδεξιού Ντίσνεϊ, που περιμένει παγωμένος να... αναστηθεί.

Είναι το φάντασμα της παλαιάς, παμπάλαιης, Νέας Τάξης Πραγμάτων που στήνει γιορτές και φιέστες, πουλάει σε φιλάνθρωπη συσκευασία πασπαλισμένη χρυσόσκονη «πνεύματα» που μετανοούν για μια νύχτα, εξανθρωπίζονται, ελεούν τους φτωχούς κι ύστερα... Μα μόλις σβήσουν τα λαμπιόνια σύντροφοι, τα πνεύματα γίνονται οι γνωστοί παγκοσμιοποιημένοι καπιταλίστες και σφαγείς λαών.

Με τόση φτώχεια, με τόση επίθεση σ' ό,τι δικαίωμα κατακτήθηκε ως σήμερα, πού βρίσκεται τόση ανοχή στην ισοπέδωσή μας; Λες και πληρώνουμε τα λαμπιόνια για να φωτίσουν τα σπίτια μας που θα γίνουν αργά και σταθερά κελιά. Καταφύγια για τρομοκρατημένους δούλους που δεν ξέρουν, δε θα πρέπει να ξέρουν πότε και γιατί ζουν, δουλεύουν, αρρωσταίνουν, φτιάχνουν οικογένεια, γερνάνε και πεθαίνουν.

Αυτά τα Χριστούγεννα, τα λαμπιόνια είναι περισσότερα από ποτέ στον τόπο μας. Πληρωμένα από τους μη έχοντες. Σαρκάζουμε; Μπορεί. Ομως η κατάφωτη απελπισία δεν είναι πυρκαγιά. Δεν είναι ανατροπή. Είναι απλώς ο λογαριασμός της ΔΕΗ που θ' ανοιχτεί τόσο μετά, όσο χρειάζεται για να μετρούν τ' αφεντικά πόσα έβγαλαν από την πλάνη μας.

Χρόνια μας πολλά και στ' αλήθεια φωτισμένα. Με λαμπιόνια της οργής, ολοχρονίς.

Υ.Γ. Εχω κι εγώ λαμπιόνια ανάψει. Και ξέρω πως δεν είναι για τη γιορτή. Απλά για το παιδί που ξέρει και μαθαίνει τη γλώσσα της αγοράς και μ' αυτήν μετράει την αγάπη μας μέσα στη μάζα πολτό των ημερών.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΚΚΕ
Κινητοποίηση κατά του μνημονίου

Συγκέντρωση ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο διοργανώνουν η ΚΟΑ, η ΚΟΠ, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ, στην Αθήνα, την Πέμπτη, 19 Γενάρη 2006. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της ΕΕ. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Τι είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης - καμία σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - θεσμοθετήθηκε το 1949 και εδρεύει στο Στρασβούργο, στη Γαλλία. Οταν ιδρύθηκε δε δέχτηκε τη συμμετοχή των τότε σοσιαλιστικών χωρών γι' αυτό και ονομάστηκε «Συμβούλιο του ψέματος». Εχει 46 κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και 21 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Δεν αποτελεί όργανο της ΕΕ, καθώς ο ρόλος του είναι διακριτός, ωστόσο και τα 25 κράτη - μέλη της συμμετέχουν και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ενας παραγκωνισμένος και απαρχειωμένος θεσμός, που από το 1989 «ξανα-αποκτά νόημα», προκειμένου να λειτουργεί ως:

  • Ο ύστατος πολιτικός θεματοφύλακας και κέρβερος όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης
  • Υποστηρικτής των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ώστε να σταθεροποιηθούν πολιτικά, θεσμικά και συνταγματικά, παράλληλα με την οικονομική μεταρρύθμιση
  • Και να αποκτήσουν γνώση εφαρμογής σε τομείς όπως ανθρώπινα δικαιώματα, τοπική δημοκρατία, εκπαίδευση, πολιτισμό και περιβάλλον.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνθέτουν:

  • η Υπουργική Επιτροπή, όπου συμμετέχουν οι 46 υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών, ή οι αντιπρόσωποί τους (πρέσβεις, μόνιμοι αντιπρόσωποι)
  • Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση με 630 μέλη, εκ των 46 μελών, οι οποίοι προέρχονται από τα εθνικά κοινοβούλια. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση εκλέγει Πολιτική Επιτροπή που αποτελείται από 39 μέλη (είναι η επιτροπή που ενέκρινε το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και πρόκειται να το εισηγηθεί στα τέλη Γενάρη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση)
  • Η Σύνοδος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.
Η κυκλοφορία του «Ρ»

Ο «Ριζοσπάστης», όπως όλες οι καθημερινές πρωινές εφημερίδες, λόγω των αργιών των Χριστουγέννων θα κυκλοφορήσει ξανά την Τετάρτη 28 Δεκέμβρη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ