ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προεκλογική εκστρατεία σε κλίμα αβεβαιότητας

Από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Διακρίνεται η ανεξάρτητη υποψήφια Χανάν Ασράουι
Από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Διακρίνεται η ανεξάρτητη υποψήφια Χανάν Ασράουι
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αρχισε, χτες, υπό κλίμα έντασης, η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις επέλεξαν η κάθε μία το δικό τους τρόπο να σηματοδοτήσουν την έναρξη της εκστρατείας τους, ενώ γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνεννόηση μεταξύ τους για το πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που το Ισραήλ, οριστικώς, απαγορεύσει τη διενέργεια ψηφοφορίας στην Ανατολική κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Χτες, πάντως, η ισραηλινή αστυνομία τερμάτισε διά της βίας τις προεκλογικές δραστηριότητες των Παλαιστινίων βουλευτών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ενώ τους υποχρέωσε να κατεβάσουν τα προεκλογικά πανό που μόλις είχαν αναρτήσει, επικαλούμενη απαγόρευση «που προς το παρόν ισχύει».

Λίγες μόνο ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας, ο ισραηλινός στρατός έδωσε το δικό του «τόνο» στις εκλογές, πλήττοντας με πυραύλους αυτοκίνητο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σκοτώθηκαν 3 στελέχη του στρατιωτικού σκέλους της «Τζιχάντ» και τραυματίστηκαν αρκετοί περαστικοί. Τα ξημερώματα ακολούθησε εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς την ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

Συμβολικές τελετές

Υπό αυτές τις συνθήκες, λίγο αργότερα, τα παλαιστινιακά πολιτικά κόμματα επέλεγαν ορισμένες συμβολικές δραστηριότητες, για να αρχίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Η «Φατάχ», απόντος του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που περιοδεύει στις αραβικές χώρες, επέλεξε τον τάφο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα για να κηρύξει την εκστρατεία της που, χτες τουλάχιστον, επικεντρώθηκε στη Δυτική Οχθη. Από την άλλη, η «Χαμάς» ακολούθησε, σχεδόν την ίδια τακτική, προχωρώντας σε μια τελετή έναρξης της εκστρατείας στον τάφο του πνευματικού της ηγέτη, Σέικ Αχμάντ Γιασίν, που δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό, το 2004.

Στελέχη της «Χαμάς», και χτες, διέψευδαν ότι έχουν συμφωνήσει με την Παλαιστινιακή Αρχή στην οποιαδήποτε προοπτική αναβολής των εκλογών της 25ης Γενάρη, σε περίπτωση που οι ισραηλινές αρχές δεν επιτρέψουν τη διενέργεια ψηφοφορίας στο έδαφος της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ και επιμείνουν οι κάλπες να στηθούν έξω από τα όριά της. Επίσης, για πρώτη φορά επισήμως, ορισμένα στελέχη της «Χαμάς», κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκδηλώσεων, υποστήριξαν ότι προγραμματικός στόχος της παράταξης είναι «η ίδρυση ισλαμικού κράτους».

Στο εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής του εκστρατείας προχώρησε και το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», η ισχυρότερη, εκλογικά, αριστερή παράταξη στη Δυτική Οχθη. Ο αρχηγός της και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Αχμάντ Σααντάν παρουσίασε το πρόγραμμα της οργάνωσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη φυλακή, όπου κρατείται στην Ιεριχώ, ως ύποπτος για εμπλοκή στη δολοφονία Ισραηλινού υπουργού.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό αθώων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τους γνωστούς ισχυρισμούς περί εντοπισμού υπόπτων και περί πλήγματος κτιρίου που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από τρομοκράτες προέβαλλαν, για άλλη μια φορά, οι κατοχικές δυνάμεις, για να δικαιολογήσουν το αιματοκύλισμα αμάχων που προκάλεσαν. Αμερικανικό ελικόπτερο έπληξε σπίτι στο Μπαϊτζί. Ιρακινοί τοπικοί αξιωματούχοι, όμως, υποστηρίζουν ότι από την αμερικανική αναίτια επίθεση σκοτώθηκαν μόνο άμαχοι και συγκεκριμένα 14 μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων αρκετά γυναικόπαιδα, ενώ καταστράφηκαν και άλλα 4 σπίτια.

Σύγχυση επικρατεί και όσον αφορά στην πληροφορία που μεταδόθηκε από την πόλη Μπαακούμπα περί κατάρριψης από πυρά εδάφους ενός ετέρου αμερικανικού ελικοπτέρου. Ιρακινοί αστυνομικοί που βρίσκονται στην περιοχή επιμένουν ότι είδαν το ελικόπτερο να καταρρίπτεται και ότι, όταν προσέγγισαν το σημείο, βρήκαν και τους δύο Αμερικανούς χειριστές νεκρούς. Εντούτοις, σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ενημέρωση για οποιαδήποτε βλάβη ή κατάρριψη ελικοπτέρου.

Τέλος, συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ, κυρίως, των σιιτικών θρησκευτικών και κουρδικών παρατάξεων, αλλά και ορισμένων σουνιτικών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το σουνιτικό κόμμα «Ιρακινό Μέτωπο Συμφωνίας» διαχώρισε τη θέση του από το κοινό μέτωπο με τα υπόλοιπα σουνιτικά και κοσμικά σιιτικά κόμματα που ζητούν επανάληψη των εκλογών, των οποίων η επίσημη αντίδραση αναμένεται ακόμη.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ο χειμώνας επιδεινώνει την τραγωδία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον 35 παιδιά πέθαναν από πνευμονία σε τρία ορεινά χωριά του Αζάντ («Ελεύθερο», δηλαδή υπό πακιστανικό έλεγχο) Κασμίρ εδώ και μια βδομάδα, δήλωσε χτες τοπικός αξιωματούχος. Η θερμοκρασία στην περιοχή, όπου σημειώθηκαν σφοδρές χιονοπτώσεις, έπεσε κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τοπικούς γιατρούς και αξιωματούχους, η αδυναμία των ελικοπτέρων να πετάξουν λόγω καιρικών συνθηκών τις τρεις τελευταίες μέρες και η έλλειψη άλλων συγκοινωνιακών μέσων στην περιοχή, που επλήγη από το σεισμό της 8ης Οκτώβρη, με αποτέλεσμα 3 εκατ. και πλέον κάτοικοι της περιοχής να μείνουν άστεγοι, δημιουργεί τον κίνδυνο ξεσπάσματος επιδημιών. Οι τοπικοί αξιωματούχοι καλούσαν χτες για κατεπείγουσα αποστολή παιδιάτρων και ιατροφαρμακευτική βοήθεια. Η UNICEF τονίζει ότι πολλά παιδιά δεν έχουν επαρκή ιματισμό για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή: Πολλά δεν έχουν καν παπούτσια. «Η κατάσταση είναι απελπιστική... είναι επείγουσα η ανάγκη να κάνουμε τις σκηνές κατάλληλες για το χειμώνα», ανέφερε η ΜΚΟ Oxfam.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΝΤΑΚΑ.--

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή στο Μπαγκλαντές, όταν υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Τζατίγια» πορεύτηκαν προς τη συγκέντρωση που είχε οργανώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα του Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και πολλοί άλλοι να τραυματιστούν.

Συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα της χώρας, την Ντάκα, η πορεία που είχε οργανώσει το κόμμα «Τζατίγια», του πρώην στρατιωτικού δικτάτορα Χοσάιν Μοχάμαντ Ερσαντ, έφτασε στο χώρο όπου το ΚΚ Μπαγκλαντές πραγματοποιούσε συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και τις αυξήσεις των τιμών.

Η προκλητική στάση των υποστηρικτών του κόμματος «Τζατίγια» είχε σαν αποτέλεσμα να συγκρουστούν οι δύο πλευρές με τούβλα και ξύλα μπαμπού και να καούν μερικά λεωφορεία και αυτοκίνητα και να κλείσουν εμπορικά καταστήματα στην πρωτεύουσα.

Πάνω από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 18 απ' αυτούς είναι σοβαρά. Ενας από αυτούς τελικά υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με δηλώσεις γιατρού του νοσοκομείου της Ντάκα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκτελέστηκε εργαζόμενος στην «ανοικοδόμηση»

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Αγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν την Τρίτη έναν Αφγανό εργαζόμενο σε μη-κυβερνητική οργάνωση από το Μπανγκλαντές, ενώ προσευχόταν σε τζαμί στο Νότιο Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Την εκτέλεση έκαναν δύο άνδρες, τους οποίους «αναζητούσε» η αστυνομία, η οποία συνέλαβε οκτώ άτομα, σύμφωνα με τον αντικυβερνήτη της επαρχίας Χελμάντ.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ και ξένες αποστολές στην Καμπούλ εξέφραζαν την «ανησυχία» τους για τη διαταγή της κυβέρνησης υπό τον Χάμιντ Καρζάι να αφαιρεθούν τα «τείχη ασφαλείας» που έχουν ανεγείρει. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι «ήταν αναγκαία» η ανέγερση αυτών των προστατευτικών τειχών για «τη διασφάλιση του χώρου εργασίας μας». Και πρόσθεσε ότι «θα το συζητήσουμε στην κυβέρνηση».

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΟΗΕ
Μαρτυρίες, αιτήματα και αναμονή

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η συριακή ηγεσία επιβεβαίωσε ότι έλαβε αίτημα ακρόασης ανώτερων Σύρων αξιωματούχων από την επιτροπή του ΟΗΕ που διερευνά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι αλλά επιφυλάχτηκε να διευκρινίσει ποια πρόκειται να είναι η αντίδρασή της. Σύμφωνα με αξιωματούχους της διερευνητικής επιτροπής το αίτημα αφορά ανάμεσα σε άλλους στον Πρόεδρο Ασαντ, στον υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, στον πρώην αντιπρόεδρο Αμπντάλα Χαλίμ Χαμντάμ.

Την ίδια ώρα, στο Λίβανο, ο γιος του δολοφονημένου πρώην ΓΓ του ΚΚ, Τζορτζ Χάουι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο, υποστήριξε ότι ο πρώην επικεφαλής των συριακών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα, στρατηγός Ρούστομ Γαζάλι, τον ενημέρωσε ότι στη δολοφονία του πατέρα του «είχε κάποιου είδους εμπλοκή ο (φιλοσύρος) Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ». Ο Ράφι Μανταγιάν υποστήριξε ότι οι πληροφορίες αυτές του δόθηκαν όταν ο Γαζάλι του τηλεφώνησε για να τον συλλυπηθεί προσωπικά.

Επίσης, υποστήριξε ότι Λιβανέζος ανώτερος αξιωματούχος τον διαβεβαίωσε ότι ο Χασάμ Τάχερ, ο Συροκούρδος που έδωσε κατάθεση με την οποία εμπλέκονται Σύροι αξιωματούχοι και μετά την ανακάλεσε, ήταν παρών, εκτός από τη δολοφονία του Χαρίρι, και στη δολοφονία του Χάουι. Πριν από μερικές μέρες, αραβικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες από τη δολοφονία του Χάουι, όπου, όντως, φαίνεται ανάμεσα στο πλήθος ο Τάχερ, χωρίς, όμως, να μπορεί το γεγονός να ερμηνευτεί με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ