ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διογκώνεται μέρα με τη μέρα το κύμα αντιδράσεων ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το οποίο, μετά την έγκρισή του, κατά πλειοψηφία, από την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οδεύει προς έγκριση στην ίδια την Κοινοβουλευτική Συνέλευση σε συνεδρίασή της στα τέλη Γενάρη.

Στη χώρα μας δεκάδες προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, εκφράζουν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους την αντίθεσή τους στο βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο του μνημονίου και στις στοχεύσεις του, ζητώντας την απόσυρσή του.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης των κρατικών παραγόντων αλλά και των εκπροσώπων κοινωνικών οργανώσεων, της ΤΑ, κλπ., που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του Κόμματος στις διάφορες περιοχές της χώρας σχετικά με το περιεχόμενο του κατάπτυστου αυτού κειμένου, ενώ ήδη ανακοινώνονται και οι συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια στα οποία οι κομμουνιστές καλούν κάθε δημοκράτη - ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες πολιτικές του πεποιθήσεις - για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του ενάντια στην υιοθέτηση του αντικομμουνιστικού μνημονίου.

Ολα δείχνουν πως οι αντιδράσεις θα διογκωθούν περαιτέρω καθώς κάθε προοδευτικός άνθρωπος, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες του, ανιχνεύει στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο την επιχειρούμενη ασέλγεια σε βάρος της ιστορικής αλήθειας, που φτάνει ακόμα και στην ταύτιση του σοσιαλισμού με το φασισμό-ναζισμό. Αλλά και την προσπάθεια ποινικοποίησης της αγωνιστικής δράσης, που στρέφεται εναντίον όχι μόνο των κομμουνιστών αλλά ολόκληρου του λαού, επιδιώκοντας την υπονόμευση κάθε απόπειρας μαχητικής διεκδίκησης και υπεράσπισης των συμφερόντων του.

Παγκινητοποίηση στις 19 Γενάρη στην Αθήνα
  • Στις 6.30 το απόγευμα, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα
  • Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα

Στο πλαίσιο των δράσεων που το ΚΚΕ έχει προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει εναντίον του μνημονίου εντάσσεται η πλατιά συγκέντρωση στην οποία καλούν την Πέμπτη, 19 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια, οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ, καθώς και το ΚΣ της ΚΝΕ. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Οι Κομματικές Οργανώσεις καλούν κάθε προοδευτικό άνθρωπο να πάρει μέρος, στέλνοντας και με τη συμμετοχή τους μήνυμα εναντίωσης στους εμπνευστές του κατάπτυστου αυτού κειμένου και στις στοχεύσεις τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ τη Δευτέρα 23 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Αριστοτέλους. Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία, κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να δώσουν μαζικό, δυναμικό και αγωνιστικό «παρών». Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση να καταδικάσουν τους εμπνευστές του κατάπτυστου αντικομμουνιστικού μνημονίου, να δηλώσουν την αντίθεσή τους με τις σύγχρονες δηλώσεις μετανοίας, την ανυπακοή τους στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών της ΕΕ.

Στη Θεσσαλία

Συγκεντρώσεις ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο διοργανώνουν την Τετάρτη, 18 Γενάρη, οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Λάρισα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στα Τρίκαλα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην Καρδίτσα στις 6 μ.μ. στη «Νέα Αγορά». Ανάλογη συγκέντρωση θ' αποφασιστεί αυτές τις μέρες και στο Βόλο.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ 5ου - 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Τα οράματα και οι ιδέες δε φυλακίζονται

Πραγματοποιώντας, χτες το απόγευμα, πικετοφορία στην Πατησίων, διαμαρτυρήθηκαν οι μαζικοί φορείς του 5ου και 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, του Δήμου Αθηναίων για το επαίσχυντο αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Αγωνιστές κάθε ηλικίας διαδήλωσαν ότι «τα οράματα και οι ιδέες δε φυλακίζονται. Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο δε θα περάσει».

Στη χτεσινή συγκέντρωση και πικετοφορία που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλούς μαζικούς φορείς της Κυψέλης, των Πατησίων και της ευρύτερης περιοχής, όπως η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Νεανικής Δράσης για την ειρήνη, την ΠΕΑΕΑ, του συλλόγου γυναικών, αλλά και μαθητές από το Συντονιστικό Μαθητών της Γκράβας κ.ά.

«Με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης πραγματοποιήσαμε σύσκεψη των φορέων της περιοχής για ενημέρωσή τους, σχετικά με το απαράδεκτο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, τονίζοντάς τους ότι αυτό δε θίγει μόνο τους κομμουνιστές, αλλά εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τις δημοκρατικές ελευθερίες», είπε στο «Ρ» ο Αγγελος Οικονόμου, υπεύθυνος της Επιτροπής 5ου - 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που μοίραζαν οι μαζικοί φορείς υπογραμμίζεται ότι το αντικομμουνιστικό μνημόνιο αποτελεί μία άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, αφού επιδιώκεται η καταδίκη και η ποινικοποίηση συνολικά της δράσης όλων όσοι αγωνίζονται και ότι στην Ευρώπη και παγκόσμια θα παρθούν νέα σκληρά μέτρα κατά των λαών.

Ο 17χρονος μαθητής Μαρσέλ Γιάνο μάς είπε ότι «και στο σχολείο επιχειρούν να μας μάθουν πράγματα ακραία ξαναγράφοντας την Ιστορία και εξομοιώνοντας το φασισμό με το σοσιαλισμό. Εμάς οι παππούδες μας, μας μάθανε ότι η Ιστορία γράφεται με το όπλο στο χέρι και όχι από τους πολιτικούς».

Η Αλ. Παπαρήγα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, θα έχει αύριο Πέμπτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στις 12 το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με τις θέσεις του Κόμματος για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθείται προς ψήφιση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Υπενθυμίζουμε ότι τη συνάντηση έχει ζητήσει το ΚΚΕ στο πλαίσιο των δράσεων κατά του μνημονίου, όπως επίσης συνάντηση έχει ζητηθεί και από τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συναντήσεις με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης

Χτες αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον νομάρχη Ι. Πρίντζο και τον δήμαρχο Βόλου Κ. Μήτρου, θέτοντας την αναγκαιότητα μαζικής και αποφασιστικής καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου. Ανάλογες συναντήσεις είχε και η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ με τον νομάρχη Β. Αναγνωστόπουλο και τον δήμαρχο Χρ. Τέγο, ενώ το πρωί έδωσε συνέντευξη Τύπου, καλώντας τους φορείς και το λαό της Καρδίτσας να αντιδράσουν δυναμικά ενάντια στο έκτρωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ