ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Υποπτες» όλες οι δαπάνες των ΕΒΕ

Με έμμεσο τρόπο ανεβάζουν τη φορολογική βάση και τη φοροαφαίμαξη. Στην «κρησάρα» οι δηλούμενες δαπάνες

Κάθετα ανεβαίνει ο πήχης της φοροαφαίμαξης και για τους μικρεμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες, στους οποίους φορτώνεται ένα σημαντικό μέρος από την αύξηση των φόρων που θα πληρωθούν μέσα στο 2006. Για τις κυβερνητικές διαθέσεις προϊδεάζει και το νέο αυστηρότερο πλαίσιο της εγκυκλίου που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τον τρόπο υποβολής των «συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών». Επί της ουσίας, όλες οι δαπάνες που θα δηλωθούν από τους επαγγελματίες θεωρούνται κατ' αρχήν «ύποπτες» και θα περάσουν από την «κρησάρα» του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, στις συγκεντρωτικές καταστάσεις για τη χρήση του 2005 που θα υποβληθούν το φθινόπωρο του 2006 θα δηλωθούν όλες οι συναλλαγές ακόμη και οι μικροδαπάνες για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση. Οπως ρητά διευκρινίζεται, στις συγκεντρωτικές καταστάσεις που θα υποβληθούν το 2006, θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά οι δαπάνες για τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, φορτωτικές του ΟΣΕ, αποδείξεις των ΚΤΕΛ, κοινόχρηστες δαπάνες, ενοίκια ακινήτων, πάρκινγκ επαγγελματικών αυτοκινήτων, διόδια, έξοδα κίνησης προσωπικού, εισιτήρια μεταφορικών μέσων, καθώς και η συνολική αξία των τόκων των καταθέσεων που χορηγούν οι τράπεζες.

Είναι φανερό, δηλαδή, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει ή να περιορίσει την αναγραφή αυτών των δαπανών, προκειμένου να αυξήσει τη μάζα της φορολογικής βάσης και να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα φορολογικά έσοδα σε βάρος των ΕΒΕ. Πρόκειται για ένα ακόμη από τα διάφορα φορο-τεχνάσματα που χρησιμοποιούν, κατά καιρούς, οι κυβερνήσεις με πρόσχημα τη λεγόμενη πάταξη της φοροδιαφυγής. Μέχρι πρόσφατα στις εναλλακτικές λύσεις που επεξεργαζόταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρισκόταν και η αύξηση των «Μοναδιαίων Συντελεστών Καθαρού Κέρδους» (ΜΣΚΚ). Το συγκεκριμένο σενάριο, για την ώρα, φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς η αύξηση της φορολογικής αφαίμαξης με βάση τους ΜΣΚΚ θα γινόταν άμεσα αντιληπτή και θα προκαλούσε μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους φορείς των ΕΒΕ. Η ουσία όμως της φορολογικής πολιτικής και το ύψος της φορολεηλασίας δεν αλλάζουν. Απλά, αναπληρώνεται με άλλους τρόπους, όπως αυτός που επέλεξε η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις απανωτές φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις που θεσμοθετούνται σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Προς άγραν φοροεσόδων εξαπολύεται και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), η οποία - με βάση τον προγραμματισμό για το 2006 - θα προχωρήσει σε 70.000 «στοχευμένους ελέγχους» και 11.500 ελέγχους στη διακίνηση εμπορευμάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις διατάξεις του νέου νόμου για τη φορολογία ακινήτων, που αφορούν στο «φόρο αυτόματου υπερτιμήματος» των ακινήτων (πληρώνεται από τον πωλητή) και στο «τέλος συναλλαγής» ακινήτων (πληρώνεται από τον αγοραστή). Βάση υπολογισμού της φορολογικής βάσης για το «υπερτίμημα» είναι η διαφορά της αξίας σύμφωνα με τις λεγόμενες αντικειμενικές τιμές. Στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει και τα νέα αυξημένα αφορολόγητα ποσά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, θα ανταποκρίνονται στις πρόσφατες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της «Astra»

Την ανάκληση της ασφαλιστικής εταιρίας «Astra Ασφαλιστική ΑΕΓΑ», αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση. Στη σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που υπέγραψε χτες ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου, αναφέρεται πως μετά από «ομόφωνη» εισήγηση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης, ανακαλείται οριστικά η άδεια σύστασης και λειτουργίας σε όλους της κλάδους της ασφαλιστικής εταίρας «Astra» και «δεσμεύονται όλα τα στοιχεία του ενεργητικού της». Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι λόγοι για τους οποίους ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της εν λόγω εταιρίας, είναι ότι:

  • «καθυστερεί και αρνείται να συμμορφωθεί σε τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης και να αποζημιώσει ασφαλισμένους»
  • «καθυστερεί στην καταβολή μισθών στους εργαζομένους της»
  • οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2004 «έχουν συνταχθεί κατά παράβαση του νόμου».

Η ίδια απόφαση, που αναφέρεται στην «Astra ΑΕΓΑ», προβλέπει ότι:

  • Το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων από ασφαλιστικές συμβάσεις της που πηγάζουν από ασφαλιστικές συμβάσεις του κλάδου αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα, υπάγονται στο επικουρικό κεφάλαιο.
  • Την ανάκληση της άδειας θα ακολουθήσει η ασφαλιστική εκκαθάριση. Για το λόγο αυτό θα οριστεί επόπτης ασφαλιστικής εκκαθάρισης με αναπληρωτή.

Υπεραμυνόμενος των θεσμών και κανόνων της ελεύθερης - καπιταλιστικής - αγοράς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, προειδοποίησε πως την ίδια τύχη με την «Astra» θα έχουν και «όσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτούς τους καθαρούς κανόνες» καθώς - όπως είπε - «θα βρεθούν εκτός αγοράς».

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Καταιγίδα αυξήσεων σε εισιτήρια - κόμιστρα

Μέσα στο Φλεβάρη αναμένεται να επιβληθούν αυξήσεις 7% - 8% στα κόμιστρα των ταξί και φορτηγών ΔΧ, καθώς και στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των ΚΤΕΛ, ενώ στις αρχές Μάρτη ακολουθούν και αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Το ύψος των αυξήσεων στις αστικές συγκοινωνίες αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, σε συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μ. Λιάπη, οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας θα κυμανθούν στα επίπεδα του πληθωρισμού (περίπου 4%).

ΣΥΔΑΣΕ
Αγροτοσυνδικαλισμός για κλάματα...

Το πόσο υποτελής είναι στις αντιαγροτικές εντολές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΠΟΕ ήρθε να αποδείξει για άλλη μια φορά η συμβιβασμένη διοίκηση της ΣΥΔΑΣΕ. Αδιάψευστος μάρτυρας, όσα είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Γ. Παναγιωτόπουλος, με αφορμή το ξεκίνημα της πλήρους εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Από τα λεγόμενα του προέδρου της ΣΥΔΑΣΕ ξαναφάνηκε πόσο μακριά είναι η οργάνωση αυτή από τα πραγματικά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ασκήθηκε ίχνος κριτικής στα όσα επιβάλλουν η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ. Και μιας και δεν υπήρχε και τίποτα άλλο της προκοπής να ειπωθεί, ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ έκανε ξανά λόγο για ουσιαστικό διάλογο... Ανέφερε επίσης πως η ΣΥΔΑΣΕ λέει στους αγρότες να καλλιεργήσουν, αλλά όταν ρωτήθηκε τι προτείνει να καλλιεργήσουν και τι μπορούν να καλλιεργήσουν οι Ελληνες αγρότες, δεν έδωσε καμία απάντηση. Απλά είπε πως οι αγρότες πρέπει να παρακολουθούν την αγορά...

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ ανέφερε - χωρίς να σχολιάσει τίποτα σχετικό - πως θα μείνουν 10.000.000 στρέμματα ακαλλιέργητα κάνοντας παραπομπές σε δημοσιεύματα του Τύπου. Με λίγα λόγια, η περίπτωση των διοικούντων της ΣΥΔΑΣΕ αποτελεί δείγμα αγροτοσυνδικαλισμού για... κλάματα και τα λεγόμενά τους προκαλούν μόνο θλίψη και οργή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ