ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΣΩ
Οργανώνουν την αντίστασή τους

Πλατιά σύσκεψη χτες, όπου αποφασίστηκε σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα

Τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων πυροδότησε η παράσταση των ταξικών δυνάμεων στο «Ιασώ» την περασμένη Παρασκευή
Τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων πυροδότησε η παράσταση των ταξικών δυνάμεων στο «Ιασώ» την περασμένη Παρασκευή
Με ανανεωμένη την αποφασιστικότητά τους και με σύμμαχους την Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών και το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι του Ομίλου «Ιασώ» εντείνουν τη δράση τους για να αποτρέψουν τις ομαδικές απολύσεις καθαριστριών του Ομίλου, συνολικά την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και ενάντια στην τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας με τη συμμετοχή της σωματειακής επιτροπής εργαζομένων του «Ιασώ» που συστάθηκε τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν σειρά αγωνιστικών δράσεων που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα. Με στόχο την αντίδραση στα σχέδια της εργοδοσίας του «Ιασώ», την αποκάλυψη του συμβιβασμού των σωματείων των εργαζομένων στο «Ιασώ» και το «Ιασώ General», που αποτελούν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας, αλλά και για να καταγγείλουν το υπουργείο Απασχόλησης που νίπτει τας χείρας του για τις απολύσεις. «Θέλουν πολιορκία», «Είναι στυγνοί. Τους νοιάζουν μόνο τα κέρδη», «Γι' αυτούς δεν είμαστε άνθρωποι, είμαστε νούμερα», «Ερχεται και η σειρά των συναδέλφων μας στα μαγειρεία, το γαλακτοκομείο, τα πλυντήρια», «Ηδη στις κοπέλες που υπόγραψαν να πάνε στο ιδιωτικό συνεργείο, κατάργησαν τις αργίες», έλεγαν αγανακτισμένοι οι εργαζόμενοι.

«Η εργοδοσία, το κεφάλαιο είναι αμείλικτο. Δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στην αύξηση των κερδών του. Οι απολύσεις και η ανεργία χτυπάνε όλους τους κλάδους και η κυβέρνηση δίνει απλόχερα χέρι βοήθειας στην εργοδοσία. Θα έρθει η σειρά και των άλλων εργαζομένων του "Ιασώ". Γι' αυτό χρειάζεται να ξεσηκωθούν όλοι οι εργαζόμενοι του "Ιασώ", όλα τα σωματεία του χώρου. Να ανοίξουμε πόλεμο με αυτά τα μεγαθήρια που φτιάχτηκαν και γιγαντώθηκαν απ' την πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία», τόνισε μιλώντας στη σύσκεψη ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Να μαζικοποιήσουν το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών και την Ομοσπονδία, να καταδικάσουν τα συμβιβασμένα σωματεία του χώρου κάλεσαν τους εργαζόμενους ο Βασίλης Γκλεζάκος, πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ και η Αγγελική Σουλτανιά του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών. Η Ομοσπονδία, στα πλαίσια των δράσεών της ενάντια στις απολύσεις, έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γεράσιμο Γιακουμάτο.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ»
Εργασία κατά τις ορέξεις της εργοδοσίας

Χαρακτηριστική η περίπτωση εργαζόμενης που απολύθηκε επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματά της

Οποιος διεκδικεί τα δικαιώματά του, απολύεται! Αυτήν την πρακτική προσπαθούν να επιβάλουν οι εργοδότες, προκειμένου υπό την απειλή της απόλυσης να απασχολούν τους εργαζόμενους με τις χειρότερες συνθήκες, ώστε αυτοί να εξασφαλίζουν μεγαλύτερα κέρδη. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της εργαζόμενης Ραχήλ Παυλάτη, η οποία απολύθηκε τον περασμένο Ιούνη από την επιχείρηση «Εταιρία Οικιακός Εξοπλισμός», στην οποία ανήκουν τα καταστήματα «Παρουσίαση», επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματά της. Μετά από αγωνιστικές παρεμβάσεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η εργαζόμενη επαναπροσλήφθηκε, η επιχείρηση όμως προσπαθεί με κάθε τρόπο να την αναγκάσει σε παραίτηση.

Συγκεκριμένα, η Ραχήλ Παυλάτη, που δουλεύει στην εταιρία από το 1997, τον περασμένο Ιούνη και ενώ εργαζόταν στην «Παρουσίαση» στο πολυκατάστημα «Αττικα» έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας καθώς η επιχείρηση της είχε σπάσει την άδεια σε τρία κομμάτια, είχε επιβάλει σταθερό ρεπό κάθε Τετάρτη ενώ έπρεπε να είναι κυλιόμενο και τέλος δεν επέτρεπε καθίσματα στο χώρο εργασίας. Μετά από αυτό η επιχείρηση προχώρησε στην απόλυσή της.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στον οποίο δραστηριοποιείται η εργαζόμενη, με συνεχείς παρεμβάσεις του ανάγκασε στις αρχές Δεκέμβρη την επιχείρηση να επαναπροσλάβει την Ραχήλ Παυλάτη για την «Παρουσίαση» στο πολυκατάστημα «The Mall» (Δε Μολ) με τους όρους που ίσχυαν πριν την απόλυση. Ταυτόχρονα είχε συμφωνηθεί με τον υπεύθυνο του υποκαταστήματος ότι θα εργάζεται μια βδομάδα πρωί, μια βδομάδα απόγευμα. Λίγες μέρες όμως μετά την επαναπρόσληψή της (17/12) η εταιρία αναγκάζει όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν μια μέρα πρωί μια μέρα βράδυ, ενώ στη Ραχήλ Παυλάτη είχε επιβληθεί η απογευματινή βάρδια όλες τις Παρασκευές και τα Σάββατα για το πρόγραμμα των πέντε βδομάδων.

Η εργαζόμενη αρνήθηκε να εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα και δούλευε κανονικά με βάση την αρχική προφορική συμφωνία. Επίσης έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ είχε οριστεί και τριμερής συνάντηση την προηγούμενη Τρίτη στην οποία δεν εμφανίστηκε ο εργοδότης και επαναπροσδιορίστηκε για τις 12 Γενάρη. Η εταιρία με εξώδικό της προειδοποιεί την εργαζόμενη ότι αν δεν εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα, θα θεωρηθεί ότι δηλώνει παραίτηση.

Κανονισμός... δουλείας προσωπικού

Ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και καταπατώντας κάθε εργασιακό και ανθρώπινο δικαίωμα, ο Ομιλος «Ιασώ» κατάφερε να γιγαντωθεί, αυξάνοντας μόνο το 2004 τα προ φόρων κέρδη του κατά 388,02%! Ενδεικτικός είναι ο Κανονισμός Εργασίας Προσωπικού του «Ιασώ ΑΕ».

Από το 2ο άρθρο του κανονισμού αρχίζουν οι αυθαιρεσίες. «Η πρόσληψη του νοσηλευτικού προσωπικού θεωρείται δοκιμαστική για έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου η εταιρία μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση κατά την κρίση της για οποιοδήποτε λόγο», σημειώνεται. Αλλωστε όπως αναφέρεται στο άρθρο 8, για το σύνολο του προσωπικού: «Η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας από την Κλινική είναι δυνατή σε όλες τις συμβάσεις εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, υπό δοκιμή κ.ο.κ.) και επιτρέπεται για κάθε λόγο που συνδέεται είτε με το πρόσωπο ή τη συμπεριφορά του μισθωτού είτε με την κατάσταση, τις ανάγκες ή τις συνθήκες λειτουργίας της Κλινικής»!

Η Εταιρία, βάσει του κανονισμού, διαθέτει το «Διευθυντικό Δικαίωμα» να καθορίζει κατά την κρίση της «τον τόπο, το χρόνο και όλες τις συνθήκες και όρους εργασίας των εργαζομένων», αλλά και να «μετακινεί, μεταθέτει ή αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από υπηρεσία σε υπηρεσία, από τμήμα σε τμήμα, από διεύθυνση σε διεύθυνση, οπουδήποτε, στην Αθήνα ή σε άλλη περιοχή εντός Ελλάδας, αναπτύσσει δραστηριότητα»! Οι εργαζόμενοι απαιτείται να πάρουν ειδική άδεια από την εργοδοσία για να δουλέψουν σε άλλη δουλιά, απαγορεύεται να αναρτούν στο χώρο αφίσες, πλακάτ και πανό, είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν να υποβληθούν ακόμα και σε σωματική έρευνα, έρευνα του ΙΧ αυτοκινήτου και των αποσκευών τους αν το ζητήσει η Διεύθυνση του Κέντρου.

Ο κατάπτυστος Κανονισμός ολοκληρώνεται με ολόκληρο κεφάλαιο υπό τον τίτλο «ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ», όπου προβλέπονται πλήθος ποινών για τους εργαζόμενους, αν το κρίνει η Εταιρία, αλλά και «Ποινολόγιο» των εργαζομένων που έχουν τιμωρηθεί!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ
Νέα απεργία σήμερα

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ασφάλειας Λάρισας, κλιμακώνοντας τον αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους που βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Υστερα από την πρώτη αγωνιστική απάντηση που έδωσαν με την προχτεσινή απεργιακή κινητοποίηση, το Σωματείο Υπαλλήλων Παροχής Υπηρεσιών - Ασφάλειας Λάρισας κήρυξε νέα απεργία για σήμερα, κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησής τους στους χώρους δουλιάς και στην εργοδοτική ασυδοσία που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η εργοδοσία, στην προχτεσινή απεργία, σε πολλές περιπτώσεις είχε «επιστρατεύσει» τους εργαζόμενους από τις 4 με 5 το πρωί, πολύ νωρίτερα δηλαδή από την ώρα που πιάνουν δουλιά, απειλώντας τους ότι αν απεργήσουν θ' απολυθούν!

Οι εργαζόμενοι στις εταιρίες φύλαξης διεκδικούν, μεταξύ των άλλων, να σταματήσουν οι απολύσεις, η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και η επιχείρηση εκφοβισμού τους από την εργοδοσία. Διεκδικούν, επίσης, την επαναπρόσληψη του συναδέλφους τους Ηλία Αρβύθα, από την εταιρία «Wackenhut» (Βάκενχουτ), που έγινε επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ