ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΣΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πρώτοι στο ξεζούμισμα οι Ελληνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ», οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν κατά μέσο όρο 42,4 ώρες τη βδομάδα

Την πρώτη θέση στο μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας στην ΕΕ των «15» και τη δεύτερη στην ΕΕ των «25» κατέλαβε η Ελλάδα για το δεύτερο τρίμηνο του 2005. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Γιούροστατ) το συγκεκριμένο διάστημα οι Ελληνες εργαζόμενοι δούλεψαν 42,4 εργάσιμες ώρες τη βδομάδα, έναντι των 37,3 εργάσιμων ωρών ανά βδομάδα κατά μέσο όρο στην ΕΕ των «15» και των 37,9 εργάσιμων ωρών στην ΕΕ των «25». Γεγονός που κατατάσσει τους εργαζόμενους στην Ελλάδα στην πρώτη θέση για την Ευρώπη των «15» (τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία με 39,6 εργάσιμες ώρες ανά βδομάδα). και στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη των «25» (την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Τσεχία με 42,8 εργάσιμες ώρες ανά βδομάδα).

Ακόμα και αυτά τα στοιχεία καταρρίπτουν κάθε φαιδρό και προπαγανδιστικό επιχείρημα, με το οποίο η εκάστοτε κυβέρνηση και το κεφάλαιο προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις αντεργατικές τους μεθοδεύσεις στο χρόνο και τις σχέσεις εργασίας, ισχυριζόμενοι λίγο - πολύ ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι ουραγοί της ΕΕ στην εργασία και την παραγωγικότητα.

Επίσης, πάντα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα εργάζεται το 60,3% του πληθυσμού ηλικίας 15 έως 64 ετών (το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ των «25» είναι 63,7%). Συγκεκριμένα, εργάζεται το 74,5% των αντρών και το 46,2% των γυναικών. Ακόμα στην έκθεση της Γιούροστατ αναφέρεται ότι το 12,1% των εργαζομένων στην Ελλάδα απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Γενικότερα, στην έρευνα της Γιούροστατ σημειώνεται ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των ευέλικτων μορφών εργασίας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα το δεύτερο τρίμηνο του 2005 το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανήλθε στο 20,3% (από 19,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004) στην ΕΕ των «15» και σε 18,5% (από 17,8%) στην ΕΕ των «25». Επίσης, το ποσοστό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου έφθασε στο 14,1% (από 13,4% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004) στην «ΕΕ των 15» και στο 14,3% (από 13,6%) στην «ΕΕ των 25».

Τέλος, τα ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2005 ανήλθαν στο 9,8% έναντι 9,1% στην ΕΕ των «25», με τις γυναίκες να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά (15,3% έναντι 5,9% για τους άνδρες).

«ΣΟΦΤΕΞ»
Οι εργοδοτικές προκλήσεις θα πέσουν στο κενό

Νέο εξώδικο στη διοίκηση του συνδικάτου, καθώς σήμερα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν τη Γενική τους Συνέλευση

Χωρίς κανένα όριο κλιμακώνεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ», με την εργοδοσία να δρα πλήρως αποθρασυμένη από την κυρίαρχη πολιτική και τα δικαστικά φιρμάνια που πρόσφατα έκριναν παράνομους και καταχρηστικούς τους εργατικούς αγώνες στην εταιρία. Με εξώδικη δήλωση, που στέλνει τόσο προς το επιχειρησιακό σωματείο, τον πρόεδρο και το γραμματέα του, όσο και προς το κλαδικό συνδικάτο, η εργοδοσία απειλεί ότι θα τους σύρει και πάλι στα δικαστήρια. Ενώ, χτες το μεσημέρι, έγινε γνωστή ακόμα μία απόλυση και, σύμφωνα με το σωματείο, αναμένεται συνέχεια.

Το εξώδικο αποτελεί ουσιαστικά αντίγραφο της προχτεσινής κατάπτυστης ανακοίνωσης, στην οποία αποτυπώθηκε η μανία των ιδιοκτητών να χτυπηθούν οι κινητοποιήσεις που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την κερδοφορία της επιχείρησης.

«Σε κάθε περίπτωση, όπως επίσης γνωρίζετε άριστα, όποιος συμμετάσχει στην ακραίως παράνομη αυτή απεργιακή κινητοποίηση ή / και θα λάβει μέρος σε τέτοια ακραίως παράνομη στάση εργασίας θα έχει καταγγείλει ο ίδιος τη σύμβαση εργασίας του», επαναλαμβάνει η εργοδοσία, επιμένοντας - σε ρόλο δικαστή - ότι οι στάσεις εργασίας που έχει προκηρύξει το κλαδικό συνδικάτο είναι παράνομες. «Ως εκ περισσού σημειώνουμε ότι όποιος καταγγέλλει τη σύμβαση εργασίας του χωρίς την κατά νόμο προειδοποίηση, όχι μόνο δε δικαιούται καμία αποζημίωση, αλλά αντιθέτως οφείλει αποζημίωση», προσθέτει, απειλώντας με απόλυση όποιον εξακολουθήσει να σηκώνει κεφάλι στα αντεργατικά της σχέδια.

Νέα Γενική Συνέλευση σήμερα

Την ίδια στιγμή, και όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του σωματείου, η εργοδοσία έχει κηρύξει λοκ άουτ στο τμήμα παραγωγής στην Αθήνα έχοντας κλείσει τις μηχανές και κρατώντας, έτσι, για το μήνα Δεκέμβρη, 45 περίπου εργαζόμενους απλήρωτους και χωρίς ένσημο.

«Συνάδελφοι-σσες, ψηλά το κεφάλι. Η τρομοκρατία δε θα περάσει», υπογραμμίζει το σωματείο. «Το δίκαιο είναι δικό μας και θα το κατακτήσουμε!», τονίζει με δική του ανακοίνωση και το κλαδικό Συνδικάτο Χαρτεργατών, καταγγέλλοντας τις εργοδοτικές προκλήσεις. Επισημαίνει μάλιστα ότι άμεσα θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς η εργοδοσία της «ΣΟΦΤΕΞ» παραβιάζει εργασιακά δικαιώματα που κατοχυρώνει ο νόμος 1264/82.

Οι εργαζόμενοι, αψηφώντας την εργοδοτική τρομοκρατία, συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας που είχε προκηρύξει το κλαδικό συνδικάτο έως και σήμερα, Πέμπτη, οπότε θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση, στις 12 μ. (αναλυτικό ρεπορτάζ για τη Γενική Συνέλευση και τις αποφάσεις της στο φύλλο της Κυριακής).

«ΠΕΤΙΤ»
«Κατέσχεσαν» το δικαίωμα στη δουλιά

Μονόδρομος η επιλογή των εργατριών της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» να μη σκύψουν το κεφάλι και ν' ακολουθήσουν το δρόμο του αγώνα, που με πείσμα συνεχίζουν εδώ και τέσσερις μήνες

Εργάτριες της «Σεξ Φορμ» συζητάνε πάνω από τις μηχανές, μέσα στο κατειλημμένο εργοστάσιο
Εργάτριες της «Σεξ Φορμ» συζητάνε πάνω από τις μηχανές, μέσα στο κατειλημμένο εργοστάσιο
Το δίκιο του αγώνα των εργατριών της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» επιβεβαιώνουν μέρα με τη μέρα οι εξελίξεις στις θυγατρικές εταιρίες του ομίλου και η στάση της εργοδοσίας, η οποία το τελευταίο διάστημα, είναι εντελώς εξαφανισμένη. Την ώρα που οι εργοδότες Παπαδόπουλος και Βεργέτης δεν τολμούν να εμφανιστούν μπροστά στις εργάτριες, χτες το πρωί, στην «Πετίτ» - θυγατρική της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» - ξεκίνησε η διαδικασία κατάσχεσης με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν να περιφρουρήσουν την εφαρμογή της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε χρηματιστηριακή εταιρία σε βάρος των ιδιοκτητών. Σαν αποτέλεσμα, οι 30 εργαζόμενοι της εταιρίας μένουν οριστικά στο δρόμο.

Η προχτεσινή εμφάνιση του δικαστικού επιμελητή στην «Πετίτ» αιφνιδίασε τους εργαζόμενους, οι οποίοι έμειναν κλεισμένοι στο κτίριο μέχρι χτες το πρωί, προσπαθώντας να αποτρέψουν την κατάσχεση. Μάλιστα, η προχτεσινή παρέμβαση του κλαδικού συνδικάτου και εργατριών της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» εμπόδισε προσωρινά τη διαδικασία της κατάσχεσης. Ωστόσο χτες το πρωί, ο δικαστικός επιμελητής, με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων αλλά και «προειδοποιώντας» τους συνδικαλιστές να «μην τους προκαλείτε (σ.σ. τους αστυνομικούς) γιατί θα κάνουν συλλήψεις» κατάφερε να μπει για να ξεκινήσει την καταγραφή των υλικών και εμπορευμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν οι εργαζόμενοι της «Πετίτ» (στους οποίους ο εργοδότης - συν τοις άλλοις - οφείλει δεδουλευμένα) επικοινώνησαν με την εργοδοσία ζητώντας εξηγήσεις, εισέπραξαν την απάντηση «άστε τους να κάνουν τη δουλιά τους». Απάντηση την οποία το απόγευμα της ίδιας μέρας, η εργοδοσία συμπλήρωσε με την ξεδιάντροπη φράση «είμαι μαζί σας»!

Συνεχίζουν οργανωμένα

Συσπειρωμένες στο ταξικό τους συνδικάτο οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» συνεχίζουν για τέταρτη κατά σειρά μέρα την κατάληψη του εργοστασίου. Οι εργάτριες δηλώνουν αποφασισμένες να περιφρουρήσουν ό,τι υπάρχει μέσα στις εγκαταστάσεις, ενώ διαπιστώνουν πως οι εξελίξεις δικαιώνουν το δρόμο του αγώνα που ακολούθησαν με πρωτοπόρο το ταξικό τους συνδικάτο.

Ακριβώς επειδή η μάχη που διεξάγεται στη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης, χτες το πρωί βρέθηκαν με τις εργάτριες εκπρόσωποι από διάφορα συνδικάτα της Αθήνας, η πλειοψηφία των οποίων τις συντροφεύουν απ' τις πρώτες μέρες της επίσχεσης. Εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους, επισκέφτηκαν τις εργάτριες αντιπροσωπείες απ' το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και την Ενωση Ιπτάμενων Συνοδών Φροντιστών. «Στηρίζουμε τον αγώνα αυτό γιατί τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους εργαζόμενους και δεν πρέπει να τα βλέπουμε μόνο εδώ πέρα, γιατί έτσι δεν πρόκειται να λυθεί κανένα» σημείωσε μεταξύ άλλων στο «Ρ» ο Νίκος Οικονόμου, γραμματέας της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ