ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρό κύμα επιθέσεων

Σκηνή μετά από μια από τις πολλές χτεσινές βομβιστικές επιθέσεις

Associated Press

Σκηνή μετά από μια από τις πολλές χτεσινές βομβιστικές επιθέσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η αιματηρότερη ημέρα των τελευταίων μηνών αποδείχτηκε η χτεσινή, μετά το κύμα πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων που σάρωσε τη χώρα, ενώ παραμένουν σταθερά τεταμένα τα πνεύματα σε πολιτικό επίπεδο με το θέμα της εγκυρότητας των εκλογών να εκκρεμεί, καθώς και τις προοπτικές της όποιας επόμενης ημέρας. Οι χτεσινές επιθέσεις, που σε μεγάλο βαθμό είχαν σιιτικούς στόχους, συνέτειναν στη διατήρηση και αν όχι στην όξυνση της έκρυθμης κατάστασης.

Καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε ανάμεσα σε πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε την κηδεία ενός 14χρονου σιίτη στη Μουκταντίγια. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 36 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 50. Η κηδεία ήταν του 14χρονου ανιψιού του τοπικού ηγέτη του ισλαμιστικού σιιτικού κόμματος «Ντάουα» Αχμάντ αλ Μπάκα, ο οποίος σκοτώθηκε, την Τρίτη, σε επίθεση κατά του θείου του.

Την ίδια ώρα, βορείως της Βαγδάτης, αντάρτες έστησαν ενέδρα σε φάλαγγα με βυτιοφόρα που μετέφεραν πετρέλαιο προς τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί, προς το νότο, μετά από αρκετές ημέρες διακοπής της λειτουργίας του διυλιστηρίου ύστερα από τις αλλεπάλληλες αντάρτικες επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ», καταστράφηκαν τουλάχιστον 20 από τα 60 συνολικά οχήματα, ενώ η αστυνομία υποστήριζε ότι μάχες μαίνονταν στο σημείο ανάμεσα σε αντάρτες και σε φρουρούς επί αρκετή ώρα. Η επίθεση σημειώνεται σε μια χρονική στιγμή που η λαϊκή δυσαρέσκεια στο Ιράκ βράζει εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων, με το πρόσχημα των μεγάλων ελλείψεων και των ανεπαρκών εξαγωγών.

Στη συνοικία Ντούρα, της Βαγδάτης, σταθμευμένο παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε πολυσύχναστη αγορά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άνθρωποι και να τραυματιστούν 12. Στην έταιρη συνοικία της πρωτεύουσας, Καντιμίγια, σημειώθηκε και άλλη επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου με στόχο αστυνομικό τμήμα, όπου σκοτώθηκαν 3 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι. Δύο ακόμη νεκροί καταμετρήθηκαν, χτες, στη Βαγδάτη από επιθέσεις ενόπλων, ενώ στη σιιτική πόλη Καρμπάλα από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τραυματίστηκαν 3 άνθρωποι. Τέλος, στο Κιρκούκ, 2 πολίτες σκοτώθηκαν από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, με στόχο μια αμερικανική περίπολο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Ράφα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στα όρια βρίσκεται η κατάσταση στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, καθώς ένοπλοι που ανήκουν, πιθανώς, σε τοπικό παρακλάδι της οργάνωσης «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», έχουν προκαλέσει χάος στην πόλη και στη μεθόριο διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του αρχηγού τους ως υπόπτου για την απαγωγή μιας Βρετανίδας ακτιβίστριας και των γονιών της, την περασμένη εβδομάδα. Η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε να σχολιάσει τις δυσάρεστες εξελίξεις, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους ο σύμβουλος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, εξέφραζαν την «έντονη ανησυχία τους για το εντεινόμενο χάος».

Με πυρά κατά Παλαιστινίων αστυνομικών αντέδρασαν καταρχάς ένοπλοι που διατείνονται ότι είναι μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» στη Ράφα, στην πληροφορία σύλληψης του αρχηγού τους Αλάα αλ Χαμς. Με το πρώτο φως της ημέρας, κατέλαβαν σειρά κυβερνητικών κτιρίων. Στη συνέχεια προσέγγισαν το μεθοριακό πέρασμα που ενώνει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο και συγκρούστηκαν με τους συνοριακούς φρουρούς, τους οποίους και εξουδετέρωσαν.

Πυροβολώντας στον αέρα απομάκρυναν όσους πολίτες περίμεναν να διασχίσουν τα σύνορα και τα απέκλεισαν «μέχρι νεοτέρας». Κάποιοι από αυτούς με εκσκαφέα κατεδάφισαν κομμάτι του τσιμεντένιου οδοφράγματος που έχει στηθεί για να ορίζει το πέρασμα και έβαλαν κατά της αιγυπτιακής πλευράς. Οι Αιγύπτιοι στρατιώτες, από την άλλη, ανταπέδωσαν με πυρά στον αέρα και όταν έπεσε η νύχτα έστρεψαν τα φώτα των τεθωρακισμένων και των οχημάτων τους προς το άνοιγμα του τοίχου για να αποτρέψουν παράνομες εισόδους στην Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των επεισοδίων, που έγινε ξεκάθαρο ότι οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να ελέγξουν (μόλις στις αρχές της εβδομάδας οι αστυνομικοί της Ράφα είχαν καταλάβει συμβολικά το δημαρχείο ζητώντας περισσότερες αρμοδιότητες για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλιά τους), δεν έλειψαν και οι μικροσυμπλοκές με τους δυσαρεστημένους κατοίκους, που είναι εξοργισμένοι από την παντελή έλλειψη τάξης και ασφάλειας. Επίσης, έγινε μια αποτυχημένη απόπειρα από ενόπλους να απαγάγουν τους γονείς της Αμερικανίδας φιλειρηνίστριας Ράχελ Κόρι, που είχε συνθλιβεί από ισραηλινό εκσκαφέα το 2003 στην προσπάθειά της να σώσει μικρούς Παλαιστινίους από ισραηλινά πυρά.

Την ίδια ώρα, στη Ραμάλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ υπέγραφε συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή για να αναλάβει η Ενωση Επιμελητηρίων Τουρκίας τη λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης στη μεθόριο του Ερετζ, μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ. Την ίδια συμφωνία θα υπογράψει σήμερα και η ισραηλινή πλευρά.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μπρος κατοχή, πίσω Ταλιμπάν

Αποκεφαλίστηκε διευθυντής σχολείου

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Στους Ταλιμπάν απέδωσαν χτες οι αρχές τον αποκεφαλισμό του διευθυντή ενός σχολείου θηλέων στο Νότιο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, οι ένοπλοι που προχώρησαν στην αποτρόπαιη δολοφονία ανάγκασαν τη σύζυγο και τα παιδιά του δασκάλου να βλέπουν στη διάρκεια του φόνου. Σύμφωνα με επαρχιακό αξιωματούχο, οι εξτρεμιστές ισλαμιστές τοποθετούνται εναντίον της μόρφωσης των κοριτσιών, και έχουν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν επιθέσεις εναντίον δασκάλων - όμως η χτεσινή δολοφονία ήταν η πρώτη στη συγκεκριμένη επαρχία, αν και έχουν εκτελεστεί αρκετοί αλλού στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες. Εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ εκτίμησε ότι η κίνηση έχει ως στόχο την κατατρομοκράτηση των γονιών ώστε να μη στέλνουν τις κόρες τους στα σχολεία, πρόσθεσε όμως ότι «δεν έχει μειωθεί» ο αριθμός των μαθητριών.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε χτες η φιλολογία περί απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων (και) από το Αφγανιστάν, με σχετικές δηλώσεις του Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους. Το θέμα βέβαια αφορά περισσότερο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ παρά στην - αμφίβολη - «επιτυχία» των κατοχικών αμερικανικών δυνάμεων σχετικά με την «αποστολή» τους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Μπους, η μείωση των Αμερικανών στρατιωτών από τους 19.000 στους 16.500 εφέτος θα καταστεί δυνατή λόγω της αποστολής πρόσθετων δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

ΙΣΡΑΗΛ
Σε άσχημη κατάσταση ο Αριελ Σαρόν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ενα «σοβαρό εγκεφαλικό» υπέστη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, όπως δήλωσε ο προσωπικός του γιατρός, Σλόμο Μορ-Γιόσεφ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο γιατρός ανέφερε πως ο Αριέλ Σαρόν βρίσκεται σε νάρκωση, καθώς του παρέχονται οι απαραίτητες ιατρικές φροντίδες. Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Ισραελ Μαϊμόν, δήλωσε ότι τα πρωθυπουργικά καθήκοντα ανατίθενται στον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ.

Ο Σαρόν έχει υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία και «δείχνει πολύ άσχημα. Δεν ξέρω εάν θα ανακάμψει», δήλωσε χαρακτηριστικά πολιτική πηγή που επικαλούνταν το πρακτορείο «Ρόιτερ», λίγο αργότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ