Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Ράφα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στα όρια βρίσκεται η κατάσταση στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, καθώς ένοπλοι που ανήκουν, πιθανώς, σε τοπικό παρακλάδι της οργάνωσης «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», έχουν προκαλέσει χάος στην πόλη και στη μεθόριο διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του αρχηγού τους ως υπόπτου για την απαγωγή μιας Βρετανίδας ακτιβίστριας και των γονιών της, την περασμένη εβδομάδα. Η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε να σχολιάσει τις δυσάρεστες εξελίξεις, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους ο σύμβουλος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, εξέφραζαν την «έντονη ανησυχία τους για το εντεινόμενο χάος».

Με πυρά κατά Παλαιστινίων αστυνομικών αντέδρασαν καταρχάς ένοπλοι που διατείνονται ότι είναι μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» στη Ράφα, στην πληροφορία σύλληψης του αρχηγού τους Αλάα αλ Χαμς. Με το πρώτο φως της ημέρας, κατέλαβαν σειρά κυβερνητικών κτιρίων. Στη συνέχεια προσέγγισαν το μεθοριακό πέρασμα που ενώνει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο και συγκρούστηκαν με τους συνοριακούς φρουρούς, τους οποίους και εξουδετέρωσαν.

Πυροβολώντας στον αέρα απομάκρυναν όσους πολίτες περίμεναν να διασχίσουν τα σύνορα και τα απέκλεισαν «μέχρι νεοτέρας». Κάποιοι από αυτούς με εκσκαφέα κατεδάφισαν κομμάτι του τσιμεντένιου οδοφράγματος που έχει στηθεί για να ορίζει το πέρασμα και έβαλαν κατά της αιγυπτιακής πλευράς. Οι Αιγύπτιοι στρατιώτες, από την άλλη, ανταπέδωσαν με πυρά στον αέρα και όταν έπεσε η νύχτα έστρεψαν τα φώτα των τεθωρακισμένων και των οχημάτων τους προς το άνοιγμα του τοίχου για να αποτρέψουν παράνομες εισόδους στην Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των επεισοδίων, που έγινε ξεκάθαρο ότι οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να ελέγξουν (μόλις στις αρχές της εβδομάδας οι αστυνομικοί της Ράφα είχαν καταλάβει συμβολικά το δημαρχείο ζητώντας περισσότερες αρμοδιότητες για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλιά τους), δεν έλειψαν και οι μικροσυμπλοκές με τους δυσαρεστημένους κατοίκους, που είναι εξοργισμένοι από την παντελή έλλειψη τάξης και ασφάλειας. Επίσης, έγινε μια αποτυχημένη απόπειρα από ενόπλους να απαγάγουν τους γονείς της Αμερικανίδας φιλειρηνίστριας Ράχελ Κόρι, που είχε συνθλιβεί από ισραηλινό εκσκαφέα το 2003 στην προσπάθειά της να σώσει μικρούς Παλαιστινίους από ισραηλινά πυρά.

Την ίδια ώρα, στη Ραμάλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ υπέγραφε συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή για να αναλάβει η Ενωση Επιμελητηρίων Τουρκίας τη λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης στη μεθόριο του Ερετζ, μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ. Την ίδια συμφωνία θα υπογράψει σήμερα και η ισραηλινή πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ