ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ
Σημαντικές συμφωνίες με τη Βενεζουέλα

Στην Ισπανία βρίσκεται από χτες ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Βολιβίας

Από τη συνάντηση του Μοράλες με τον Θαπατέρο

Associated Press

Από τη συνάντηση του Μοράλες με τον Θαπατέρο
Σε ευρωπαϊκό έδαφος βρίσκεται από χτες ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, που συνεχίζει τη σειρά των πρώτων διμερών επαφών, πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 22 Γενάρη.

Πρώτος σταθμός η Ισπανία όπου είχε χτες συνάντηση με τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο στη Λα Μονκλόα, ενώ στις δύο ημέρες που θα διαρκέσει η επίσκεψή του θα συναντηθεί κατά σειρά με υπουργούς της κυβέρνησης, τους ηγέτες της Ενωμένης Αριστεράς, συνδικαλιστικά ηγετικά στελέχη και πιθανώς και στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας και των ενεργειακών εταιριών όπως «Repsol-YPF», «Iberdrola» και «Red Electrica Espanola», τρεις μεγάλες ισπανικές βιομηχανίες με έντονη παρουσία στην ενεργειακή αγορά της Βολιβίας. Στόχος της επίσκεψης Μοράλες είναι να ανοίξει τη δυνατότητα για διμερείς συμφωνίες με την Ισπανία σε πολλούς τομείς ενδιαφέροντος όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, αλλά βέβαιο είναι ότι στο τραπέζι θα τεθούν και τα συμβόλαια με τις ισπανικές ενεργειακές εταιρίες.

Ο μοναδικός πολιτικός που αρνήθηκε την πρόσκληση για συνάντηση με τον Μοράλες ήταν ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι. Μετά την Ισπανία, ο Μοράλες θα επισκεφτεί τη Γαλλία και το Βέλγιο σε ευρωπαϊκό έδαφος και κατόπιν θα μεταβεί στην Κίνα για τριήμερη επίσκεψη, ενώ η πρώτη του διεθνής περιοδεία θα κλείσει με την επίσκεψή του στη Βραζιλία. Ενώ θα μεταβεί και στη Ν. Αφρική για συνάντηση με τον Νέλσον Μαντέλα.

Συμφωνίες σε Ενέργεια και Τεχνογνωσία με την μπολιβαριανή Βενεζουέλα

Μία περιοδεία που άνοιξε με την επίσκεψή του στην Κούβα, ενώ ακολούθησε η προχτεσινή επίσκεψή του στη Βενεζουέλα, πριν περάσει τον Ατλαντικό, όπου από κοινού με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας δήλωσαν ότι είναι «ενωμένοι στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

«Είμαστε εδώ για να λύσουμε προβλήματα. Κοινωνικά προβλήματα. Το κίνημα αυτό δεν είναι υπαρκτό μόνο στη Βολιβία, αλλά εκτείνεται στην Κούβα του Φιντέλ και τη Βενεζουέλα του Ούγο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μοράλες. Απαντώντας, ο Ούγο Τσάβες είπε ότι ο ίδιος και ο Βολιβιανός ομόλογός του χτίζουν «τον άξονα του καλού», ενώ αναφερόμενος στον «άξονα του κακού» του Τζορτζ Ου. Μπους, είπε: «Ο άξονας του κακού; Ξέρετε ποιος είναι ο άξονας του κακού. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της σε όλο τον κόσμο που απειλούν, δολοφονούν και κάνουν εισβολές».

Τέλος, Ούγο Τσάβες και Εβο Μοράλες κατέληξαν σε μία σειρά συμφωνιών που αφορούν κυρίως τον ενεργειακό τομέα, αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καθώς και συμφωνίες στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Μάλιστα, μία πρώτη συμφωνία αφορά στην «προσφορά» εκ μέρους της Βενεζουέλας 150.000 βαρελιών ντίζελ μηνιαίως. «Δεν πρόκειται να δεχτούμε να μας πληρώσουν ούτε ένα σεντ. Θα μας πληρώσουν με αγροτικά προϊόντα» δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, αναφερόμενος στη συμφωνία αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Καταστροφικές πλημμύρες

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Πάνω από 100 σπίτια κυριολεκτικά θάφτηκαν χτες από κατολίσθηση χώματος και λάσπης, που «κατάπιε» μεγάλο μέρος του χωριού Σιτζερούκ στην Κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να ανασυρθούν νεκροί και άλλοι 100-200, που εκτιμάται ότι βρίσκονταν στα σπίτια τους την ώρα της καταστροφής, να αγνοούνται, σύμφωνα με τις αρχές.

Η νέα καταστροφή, μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που κόστισε τη ζωή 77 ανθρώπων στην Ανατολική Ιάβα, αποδίδεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις στην ανεξέλεγκτη καταστροφή των δασικών εκτάσεων από εταιρίες υλοτομίας. Στην πραγματικότητα, σημειώνει το BBC, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις είναι «συχνό φαινόμενο» πλέον στην Ινδονησία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Τριήμερη επίσκεψη άρχισε, χτες, στο Λίβανο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σε «ένδειξη αλληλεγγύης» προς τη χώρα, που «δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες». Ανάμεσα στα άλλα, ο Στρο θα συζητήσει με τη λιβανική ηγεσία και τη διεθνή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, στη λιβανική πρωτεύουσα, με σκοπό τη διευθέτηση και την ελάφρυνση του τεράστιου εξωτερικού χρέους της χώρας, που φθάνει τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Βίντεο όπου εμφανίζονται 9 Ιρανοί στρατιώτες να δηλώνουν ότι έχουν απαχθεί από ενόπλους οργάνωσης που δηλώνουν ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα της σουνιτικής μειονότητας της χώρας, μετέδωσε, χτες, το δίκτυο «αλ Αραμπίγια». Οι φερόμενοι ως απαγωγείς απειλούν να σκοτώσουν τους στρατιώτες αν δεν απελευθερωθούν μέλη της μειονότητας που είναι φυλακισμένα. Δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα της βιντεοταινίας.

ΣΑΝΑΪΑ.-- Εκκληση προς τους αρχηγούς της φυλής αλ Ζάιντι που έχει απαγάγει τους πέντε Ιταλούς τουρίστες (3 γυναίκες και 2 άνδρες) απηύθυναν, χτες, οι γονείς των απαχθέντων, παρακαλώντας για την απελευθέρωσή τους. Οι απαγωγείς ζητούν, από την πλευρά τους, την απελευθέρωση συγγενών τους που κρατούνται για «σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις». Ιταλικές και υεμενικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαφή, με τις δεύτερες να διαβεβαιώνουν ότι, προς το παρόν, οι όμηροι είναι σε καλή κατάσταση, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματευτικές προσπάθειες.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Πέθανε, χτες, αιφνιδίως στην Αυστραλία όπου βρισκόταν για ιδιωτική επίσκεψη ο εμίρης του Ντουμπάι, Μάκτουπ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ. Τον 62χρονο διαδέχτηκε στην ηγεσία του εμιράτου, που είναι ένα από τα 7 που αποτελούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο υπουργός Αμυνας Σεΐκ Μουχάμαντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ. Δεν αποσαφηνίστηκε αν θα τον διαδεχτεί και στους θώκους της αντιπροεδρίας και της πρωθυπουργίας των ΗΑΕ.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Μαζικό τάφο ανακάλυψαν Χιλιανοί αξιωματούχοι σε ιδιοκτησία μιας μυστικιστικής γερμανικής σέκτας, όπου πιστεύεται ότι βασανίζονταν, δολοφονούνταν και ενταφιάζονταν αριστεροί και κομμουνιστές αγωνιστές κατά τη διάρκεια της 17ετούς δικτατορίας. Ο Χιλιανός δικαστής Χόρχε Σεπέδα δήλωσε την Τρίτη ότι η ιδιοκτησία της σέκτας, που είναι γνωστή ως Κολόνια Διγνιδάδ και λειτουργούσε μέχρι πρότινος υπό τη διεύθυνση ενός Γερμανού πολίτη, του Πολ Σέφερ, χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο βασανιστηρίων και κρυφό κοιμητήριο αντιφρονούντων κατά τη διάρκεια της χούντας του Αουγούστο Πινοτσέτ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Για νέο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών έκανε χτες λόγο η εφημερίδα «China Daily» επικαλούμενη το υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις 22 Δεκέμβρη βρέθηκαν 1.800 νεκρά πτηνά στην επαρχία Σετσουάν από τον ιό H5N1 και στη συνέχεια σφαγιάστηκαν 12.900 πουλερικά, σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσής του. Από τα τέλη του 2003, πάνω από 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ασία από τον ιό. Η Κίνα έχει επιβεβαιώσει 3 νεκρούς από τα συνολικά επτά κρούσματα που έχει αναφέρει.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Αγνωστοι, που οι αρχές εκτίμησαν ότι είναι μουσουλμάνοι αυτονομιστές, σκότωσαν δύο τοπικούς αξιωματούχους σε χωριό της Νότιας Ταϊλάνδης, μετέδωσε χτες το «Ρόιτερ». Οι νέοι φόνοι σημειώθηκαν στη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης στην περιοχή, που έχει κοστίσει πάνω από 1.000 ζωές.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τέσσερις Ινδοί στρατιώτες και ένας νεαρός αυτονομιστής σκοτώθηκαν χτες στο Κασμίρ, μετέδωσε χτες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν ΑΡΡ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ