Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Τριήμερη επίσκεψη άρχισε, χτες, στο Λίβανο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σε «ένδειξη αλληλεγγύης» προς τη χώρα, που «δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες». Ανάμεσα στα άλλα, ο Στρο θα συζητήσει με τη λιβανική ηγεσία και τη διεθνή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, στη λιβανική πρωτεύουσα, με σκοπό τη διευθέτηση και την ελάφρυνση του τεράστιου εξωτερικού χρέους της χώρας, που φθάνει τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Βίντεο όπου εμφανίζονται 9 Ιρανοί στρατιώτες να δηλώνουν ότι έχουν απαχθεί από ενόπλους οργάνωσης που δηλώνουν ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα της σουνιτικής μειονότητας της χώρας, μετέδωσε, χτες, το δίκτυο «αλ Αραμπίγια». Οι φερόμενοι ως απαγωγείς απειλούν να σκοτώσουν τους στρατιώτες αν δεν απελευθερωθούν μέλη της μειονότητας που είναι φυλακισμένα. Δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα της βιντεοταινίας.

ΣΑΝΑΪΑ.-- Εκκληση προς τους αρχηγούς της φυλής αλ Ζάιντι που έχει απαγάγει τους πέντε Ιταλούς τουρίστες (3 γυναίκες και 2 άνδρες) απηύθυναν, χτες, οι γονείς των απαχθέντων, παρακαλώντας για την απελευθέρωσή τους. Οι απαγωγείς ζητούν, από την πλευρά τους, την απελευθέρωση συγγενών τους που κρατούνται για «σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις». Ιταλικές και υεμενικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαφή, με τις δεύτερες να διαβεβαιώνουν ότι, προς το παρόν, οι όμηροι είναι σε καλή κατάσταση, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματευτικές προσπάθειες.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Πέθανε, χτες, αιφνιδίως στην Αυστραλία όπου βρισκόταν για ιδιωτική επίσκεψη ο εμίρης του Ντουμπάι, Μάκτουπ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ. Τον 62χρονο διαδέχτηκε στην ηγεσία του εμιράτου, που είναι ένα από τα 7 που αποτελούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο υπουργός Αμυνας Σεΐκ Μουχάμαντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ. Δεν αποσαφηνίστηκε αν θα τον διαδεχτεί και στους θώκους της αντιπροεδρίας και της πρωθυπουργίας των ΗΑΕ.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Μαζικό τάφο ανακάλυψαν Χιλιανοί αξιωματούχοι σε ιδιοκτησία μιας μυστικιστικής γερμανικής σέκτας, όπου πιστεύεται ότι βασανίζονταν, δολοφονούνταν και ενταφιάζονταν αριστεροί και κομμουνιστές αγωνιστές κατά τη διάρκεια της 17ετούς δικτατορίας. Ο Χιλιανός δικαστής Χόρχε Σεπέδα δήλωσε την Τρίτη ότι η ιδιοκτησία της σέκτας, που είναι γνωστή ως Κολόνια Διγνιδάδ και λειτουργούσε μέχρι πρότινος υπό τη διεύθυνση ενός Γερμανού πολίτη, του Πολ Σέφερ, χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο βασανιστηρίων και κρυφό κοιμητήριο αντιφρονούντων κατά τη διάρκεια της χούντας του Αουγούστο Πινοτσέτ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Για νέο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών έκανε χτες λόγο η εφημερίδα «China Daily» επικαλούμενη το υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις 22 Δεκέμβρη βρέθηκαν 1.800 νεκρά πτηνά στην επαρχία Σετσουάν από τον ιό H5N1 και στη συνέχεια σφαγιάστηκαν 12.900 πουλερικά, σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσής του. Από τα τέλη του 2003, πάνω από 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ασία από τον ιό. Η Κίνα έχει επιβεβαιώσει 3 νεκρούς από τα συνολικά επτά κρούσματα που έχει αναφέρει.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Αγνωστοι, που οι αρχές εκτίμησαν ότι είναι μουσουλμάνοι αυτονομιστές, σκότωσαν δύο τοπικούς αξιωματούχους σε χωριό της Νότιας Ταϊλάνδης, μετέδωσε χτες το «Ρόιτερ». Οι νέοι φόνοι σημειώθηκαν στη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης στην περιοχή, που έχει κοστίσει πάνω από 1.000 ζωές.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τέσσερις Ινδοί στρατιώτες και ένας νεαρός αυτονομιστής σκοτώθηκαν χτες στο Κασμίρ, μετέδωσε χτες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν ΑΡΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ