ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν ο Κ. Καραμανλής «διαβάζει» Μαρξ... .

«

Διάβαζα με επιμονή και υπομονή τους αριστερούς στοχαστές. Και το λέω αυτό γιατί πραγματικά θέλει πολύ κουράγιο να διαβάσει κανείς ολόκληρο το Κεφάλαιο του Μαρξ. Εχοντας περάσει αυτή τη "δοκιμασία", μπορώ να σας πω ότι αυτή η επιμονή και υπομονή είναι κάτι που ανέκαθεν αναγνώριζα ανοιχτά στους αριστερούς φίλους μου. Διάβαζα τους στοχαστές αυτούς όχι μόνο για να γνωρίζω την "άλλη πλευρά", αλλά γιατί πίστευα - και πιστεύω ακόμη - ότι στα κείμενα αυτά υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια που πρέπει να λαμβάνουμε, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, πολύ σοβαρά υπόψη. Ο Μαρξ ήταν ο πρώτος πολιτικός στοχαστής που έσκυψε με τόση ευαισθησία και αναλυτική οξυδέρκεια στο μεγάλο πρόβλημα της εξαθλίωσης των εργατών της εποχής του» (Κ. Καραμανλής στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Διαβάζω»).

* * *

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Οτι ο πρωθυπουργός έχει περάσει από τη «δοκιμασία» να διαβάσει ολόκληρο το «Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ, αυτό που κατάλαβε τελικά από το διάβασμα, ή ότι έχει αριστερούς φίλους;

Ουδέν μεμπτόν φυσικά για το γεγονός ότι ένας πολιτικός διαβάζει, και μάλιστα Μαρξ. Αλλωστε, ο απλός κόσμος λέει πως ό,τι και να διαβάσει κανένας, καλό του κάνει. Δεν πρόκειται όμως γι' αυτό. Και εξηγούμαστε:

Πράγματι πρέπει να χρειάστηκε πολύ κουράγιο και υπομονή ο Κ. Καραμανλής να διαβάσει το «Κεφάλαιο». Βέβαια, δε φαίνεται να συγκράτησε και σπουδαία πράγματα από το μεγαλοφυές έργο του δημιουργού του. Πολύ περισσότερο, δεν επαληθεύεται από την πράξη, από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, ότι διάβασε Μαρξ για να το λαμβάνει «σοβαρά υπόψη» στην ενασχόλησή του με τα κοινά.

Αναμενόμενο, άλλωστε. Γιατί, όποιος διαβάζει το «Κεφάλαιο» όχι σαν αγγαρεία και επαχθές καθήκον, είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί ότι δε γράφτηκε για κάποιους απλοϊκούς λόγους ευαισθησίας στο πρόβλημα της εξαθλίωσης των εργατών. Δεν ήταν μια κοινωνιολογική προσέγγιση της άθλιας πράγματι κατάστασης της εργατικής τάξης στο 19ο αιώνα. (Το είχε άλλωστε κάνει με καταπληκτική επιτυχία ο 25χρονος Φρίντριχ Ενγκελς με το έργο του «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία»). Ο ίδιος ο Μαρξ αναφέρει ρητά ότι στόχος του «Κεφαλαίου» είναι «ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής και οι σχέσεις ανταλλαγής που αντιστοιχούν σε αυτόν» (πρόλογος στην πρώτη έκδοση - «Κεφάλαιο», πρώτος τόμος σελ. 16).

Η βαθύτερη μελέτη και ανάδειξη των νόμων που διέπουν την κεφαλαιοκρατική παραγωγή, όπως ο νόμος της αξίας και της πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους, καθώς και η αποκάλυψη του φετιχιστικού χαρακτήρα του εμπορεύματος, αναγνωρίζονται ως η μεγάλη συμβολή των ιδρυτών του επιστημονικού σοσιαλισμού στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης.

«Δύο είναι τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν εξαρχής τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής», σύμφωνα με τον Μαρξ: «Πρώτο, παράγει τα προϊόντα του σαν εμπορεύματα. (...) Δεύτερο, είναι η παραγωγή της υπεραξίας σαν άμεσος σκοπός και καθορίζον κίνητρο της παραγωγής» (τόμος τρίτος σελ. 1080-81). Ξεκινώντας από το «κύτταρο» της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, το εμπόρευμα, του αφαίρεσε το μυστικιστικό του περίβλημα ή όπως ο ίδιος έλεγε το φετιχιστικό του χαρακτήρα. Ενώ πρόκειται για «καθορισμένη κοινωνική σχέση των ίδιων των ανθρώπων παίρνει τη φαντασμαγορική μορφή μιας σχέσης ανάμεσα στα πράγματα» («Κεφάλαιο», τόμος πρώτος, σελίδα 86).

Ο Μαρξ ήταν αυτός που κατέδειξε ότι «το κεφάλαιο γεννιέται βουτηγμένο από την κορυφή ως τα νύχια στο αίμα και στη βρωμιά στάζοντας αίμα απ' όλους τους πόρους» («Κεφάλαιο», τόμος πρώτος, σελίδα 785).

Κι αν για τον πρωθυπουργό όλα αυτά ήταν «ψιλά γράμματα», φαίνεται πως δεν κατάλαβε, ακριβώς γιατί δεν ήθελε, τίποτα από τις εξόφθαλμες διαπιστώσεις του συγγραφέα του «Κεφαλαίου», πράγμα που επιβεβαιώνεται από την πολιτική που εφαρμόζει. Ο Μαρξ είχε από τότε αποδείξει ότι «η τελική αιτία όλων των πραγματικών κρίσεων παραμένει πάντα η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών» (τόμος τρίτος, σελίδα 610), ή ότι «η παράταση της εργάσιμης ημέρας ανεβάζει το κέρδος...» (τρίτος τόμος, σελ. 104)...

Η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή (φυσικά δεν είναι δική του) μόνο το «Κεφάλαιο» δε λαμβάνει υπόψη της, όπως υπαινίσσεται ο πρωθυπουργός. Οι νόμοι που έχει ψηφίσει μέχρι τώρα (ελαστικοποίηση του 8ωρου και απλήρωτες υπερωρίες, παράταση του ωραρίου των καταστημάτων, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, μείωση των πραγματικών αποδοχών, κ.ο.κ.), σπρώχνουν την εργατική τάξη στην κατάσταση που ήταν την εποχή που ζούσε ο Μαρξ, δηλαδή στον εργασιακό μεσαίωνα και τη βαρβαρότητα του νεανικού καπιταλισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η επίκληση εκ μέρους του Κ. Καραμανλή της μελέτης του «Κεφαλαίου» του Μαρξ μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται.

Εξάλλου, ο ίδιος στη συνέντευξή του στο ίδιο περιοδικό διατρανώνει την πίστη του στο φιλελευθερισμό, γιατί σε αντίθεση με τις άλλες ιδεολογίες «ξεκινά από τον άνθρωπο όπως αυτός είναι στην πραγματικότητα και θεωρεί την ατομική ελευθερία όχι ως εμπόδιο που πρέπει να υπερβούμε, αλλά ως το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε σε αυτήν την κοινή προσπάθεια. Γοητευτική ιδέα δε βρίσκετε;». Πριν γοητευτεί από την ιδέα του φιλελευθερισμού ο Κ. Καραμανλής, θα έπρεπε να συγκινηθεί, έστω και ελάχιστα, από τη φρίκη που προκαλεί στους λαούς η φτώχεια, η πείνα, οι διαρκείς πόλεμοι του συστήματος που υπηρετεί...


Π. Κ.

ΟΓΕ
Καταδικάζει την ηλεκτρονική παρακολούθηση

«Νέο αντιδημοκρατικό έκτρωμα», χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η ΟΓΕ, τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία, που νομιμοποιεί την ηλεκτρονική παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτών.

«Μετά τη συνθήκη Σένγκεν, την Ευρωπόλ, τον ευρωτρομονόμο και τη σταδιακή εξαφάνιση του τεκμηρίου της αθωότητας, οι φασίζουσες νομοθετικές ρυθμίσεις καθολικής παρακολούθησης και επιτήρησης των πολιτών και μέσω τηλεφώνων επιβεβαιώνουν τις πραγματικές προθέσεις των εμπνευστών τους: Την πρόληψη των λαϊκών αντιδράσεων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ».

Η ΟΓΕ επισημαίνει πως «η τρομοκρατία του προληπτικού πολέμου δεν μπορεί να σταματήσει το γυναικείο λαϊκό ποτάμι, που διεκδικεί αυτά που της ανήκουν». Και καταλήγει απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση «να μην υιοθετήσει το νέο αντιδημοκρατικό έκτρωμα που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα».

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Πέμπτη στις 18.45, στην εκπομπή «Εις υγείαν», μια συζήτηση για την κατάθλιψη στην παιδική και εφηβική ηλικία. Φιλοξενούμενος της Πόπης Καπετανοπούλου ο Γεράσιμος Κολαΐτης, επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής.

ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την ιδεολογική διαπάλη

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η σύγχρονη ιδεολογική διαπάλη», διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 11 του Γενάρη 2006, στις 7 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός» από τη «Σύγχρονη Εποχή». Θα μιλήσει ο Ν. Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οικονομική εξόρμηση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η πανελλήνια ένωση συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Δημοκρατική Μέριμνα» οργανώνει την καθιερωμένη από την ίδρυσή της οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ώστε να συνδράμει και οικονομικά ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας και την ειρήνη και σήμερα μένουν αβοήθητοι από την πολιτεία. Κάθε συμβολή στην επίτευξη των στόχων της «Δημοκρατικής Μέριμνας» είναι σπουδαία και μπορεί να κατατίθεται είτε στα γραφεία της Ενωσης, Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 210.3822.776 είτε στο λογαριασμό 129 592361-13 στην Εθνική Τράπεζα.

ΠΕΔΥΕ
Το παζάρι της ειρήνης

Το κίνημα ειρήνης της Αθήνας, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), διοργανώνει για την περίοδο των γιορτών παζάρι ειρήνης.

Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων δώρων σε προσιτές τιμές, βιβλία, κεραμικά, κοσμήματα, το περιστέρι της ειρήνης και πολλά άλλα περιμένουν τους φίλους της ειρήνης στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος).

Το παζάρι θα διαρκέσει έως τις 9 Γενάρη και θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 το πρωί και 6-8 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ