ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 2006
Σελ. /28
ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ
Ενας νεκρός και αρκετά προβλήματα

Eurokinissi

Στην ισχυρή βροχόπτωση και την αντικανονική κίνηση στο λιμάνι, οφείλεται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατος ενός 55χρονου, που έπεσε στη θάλασσα, στον Πειραιά. Στις 5.30 χτες το πρωί, ο άτυχος άνδρας, προσέγγισε το πλοίο «Κρήτη 1» από τη δεξιά πλευρά του δρόμου μέσα στο λιμάνι και εξαιτίας της βροχής, έκανε λάθος υπολογισμό ως προς το μέγεθος της προβλήτας, με αποτέλεσμα να κάνει βουτιά θανάτου. Τον 55χρονο βρήκαν οι δύτες περίπου μία ώρα αργότερα. Ενδιάμεσα, ένας λιμενικός που έσπευσε να βοηθήσει, υπέπεσε στο ίδιο λάθος με τον άτυχο άνδρα και το όχημα που οδηγούσε βρέθηκε στη θάλασσα, χωρίς όμως ο οδηγός να πάθει το παραμικρό.

Προβλήματα από τη νεροποντή

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η βροχή που έπεφτε σχεδόν σε όλη τη χώρα, δημιούργησε αρκετά προβλήματα στους δρόμους, ενώ υπόγεια και καταστήματα πλημμύρισαν στην Καβάλα και την Πρέβεζα. Στην Καβάλα, η Πυροσβεστική δέχτηκε χτες το πρωί περίπου 100 κλήσεις για αντλήσεις νερών, ενώ στην Πρέβεζα οι κλήσεις έφτασαν τις 40. Στην Αττική, προβλήματα υπήρξαν κυρίως στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, όπου δυσκολίες συνάντησαν οι οδηγοί στο ρεύμα προς Κόρινθο στη γέφυρα Σκαραμαγκά, στο ύψος της λίμνης Κουμουνδούρου και στη «Χαλυβουργική». Δυσκολία υπήρξε στην κίνηση των οχημάτων στη Λ. Ποσειδώνος στη Γλυφάδα, στη Λ. Λαυρίου (από τη Λ. Μαρκοπούλου) και στην Καλλιρρόης.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και... ανάλογη νοοτροπία

Με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) επιδιώκεται να λειτουργήσουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου προφανώς να ενισχυθεί ο κατασταλτικός προσανατολισμός του νέου σώματος, κάτι που αποτελεί και τον κύριο λόγο δημιουργίας του. Σε μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο να δημιουργηθεί το θεσμικό και οργανωτικό πρότυπο λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, προτείνεται η πρόσληψη εφέδρων βαθμοφόρων της ΕΛ.ΑΣ., κατά τα πρότυπα δηλαδή της στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων. Εφεδροι βαθμοφόροι προτείνεται συγκεκριμένα να προσληφθούν στις υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας τουλάχιστον 46 πρωτευουσών νομών, καθώς αυτό θεωρείται ότι «θα συμβάλει στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της».

Την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία βέβαια «εγγυώνται» και οι διαδικασίες εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίες κινούνται στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την «προσφορά» του νέου σώματος στις τοπικές κοινωνίες. Η βούληση μάλιστα είναι τα εν λόγω πρότυπα να αφορούν όχι μόνο το ένστολο, αλλά και το διοικητικό προσωπικό. Χαρακτηριστικά στη μελέτη προτείνεται: «Εχοντας σαν βάση την εμπειρία των αστυνομικών σχολών (...) η φοίτηση στις σχολές να αφορά και το επιστημονικό - υποστηρικτικό προσωπικό που θα προσληφθεί στο μέλλον, με διαφορετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης βέβαια, αλλά με στόχο να αποκτηθεί κοινή αντίληψη και νοοτροπία στο σύνολο του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας».

Ουσιαστικά, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) - η οποία αποδέχτηκε ένθερμα τη δημιουργία ενός τέτοιου σώματος και εκφράζεται σε γενικές γραμμές θετικά για την παρούσα μελέτη - επιχειρείται η ενίσχυση της κατασταλτικής δράσης της Δημοτικής Αστυνομίας, την οποία μάλιστα θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι οι δημότες, από την τσέπη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2006 δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του κόστους των δαπανών για τις εν λόγω υπηρεσίες. Οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και στην ΚΕΔΚΕ αφορούν στο ενδεχόμενο να καλυφθεί μόλις το 50% του κόστους, κάτι που δεν έχει καταληχθεί. Ακόμα όμως κι αν για το 2006 υπάρξει αυτή η μισή χρηματοδότηση, καμία εγγύηση δεν υπάρχει για τις επόμενες χρονιές. Αλλωστε, η κεντρική φιλοσοφία της λειτουργίας του νέου σώματος, όταν η ΚΕΔΚΕ το αποδεχόταν, ήταν να λειτουργήσει «ανταποδοτικά». Δηλαδή, με δικά του έσοδα από πρόστιμα που θα εισπράττει...

Και - σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης - το κόστος δεν είναι και λίγο. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για την έναρξη λειτουργίας μιας υπηρεσίας Δημοτικής Αστυνομίας, με προσωπικό 30 άτομα, υπολογίζονται σε 1.119.101 ευρώ. Το αντίστοιχο κόστος της Δημοτικής Αστυνομίας με προσωπικό 20 άτομα είναι 769.137 ευρώ, ενώ με 12 άτομα προσωπικό ανέρχεται στις 467.716 ευρώ. Στη μελέτη αναφέρεται: «12 άτομα αποτελούν την ελάχιστη δύναμη που απαιτείται για να αποκτηθούν βασικές αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πληθυσμό από 8.000 έως 18.000 κατοίκους, ενώ 20 και 30 άτομα προσωπικό αντιστοιχούν σε πόλεις των 30.000 έως 45.000 κατοίκων».

Εκτιμάται ότι για να λειτουργήσει η Δημοτική Αστυνομία σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας απαιτούνται συνολικά 2.264 άτομα, ενώ απασχολούνται ήδη 1.419, δηλαδή ποσοστό 63%. Αυτήν την περίοδο και σύμφωνα με τη μελέτη, Δημοτική Αστυνομία διαθέτουν 122 δήμοι. Οι 69 από αυτούς απασχολούν από 1 έως 5 άτομα. 14 απασχολούν από 6 έως 12 άτομα. 23 απασχολούν από 11 έως 20 άτομα. 13 απασχολούν από 24 έως 60 άτομα. Ο Δήμος Πειραιά απασχολεί 100 άτομα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης 146 και ο Δήμος Αθηναίων 606.

Στο μεταξύ, στην έρευνα γίνεται μια ταξινόμηση των δήμων που έχουν δυνατότητα να προχωρήσουν στη δημιουργία του νέου Σώματος ή να αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες. Δυνατότητα τέτοια έχουν: Δήμοι με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων σε ποσοστό 50,4%. Δήμοι νησιωτικοί μεταξύ 9.000 και 15.000 κατοίκων σε ποσοστό 37,5%. Δήμοι - πρωτεύουσες νομών, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε ποσοστό 75,5%. Στις περιπτώσεις των μικρών δήμων που δεν μπορούν να συστήσουν υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας προβλέπεται η συνένωσή τους με άλλους, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν κι αυτοί το εν λόγω... αγαθό. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006: «Με πρόσχημα την αντιμετώπιση διαχειριστικών προβλημάτων στους μικρούς δήμους, προωθούν την αναγκαστική διαδημοτική συνεργασία "Συμπολιτεία", στην οποία πρωτίστως εντάσσεται η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και η οικονομική διαχείριση πολλών ΟΤΑ».


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ