ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
Το νερό - νεράκι...

Η Αίγινα, ιστορική πόλη και πρώτη πρωτεύουσα της χώρας μετά την Τουρκοκρατία, δεν έχει πόσιμο νερό, η συγκοινωνία είναι απαράδεκτη και οι κάτοικοι αναγκάζονται να προχωρούν συχνά σε κινητοποιήσεις για τα αυτονόητα. Την ίδια στιγμή και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην πόλη μαραζώνει...

Συνεχής είναι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων για τις απαράδεκτες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Το καλοκαίρι τα συμβατικά πλοία λειτουργούν μέχρι τις 8.00 το βράδυ και το χειμώνα μέχρι τις 7.00 (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Συνεχής είναι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων για τις απαράδεκτες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Το καλοκαίρι τα συμβατικά πλοία λειτουργούν μέχρι τις 8.00 το βράδυ και το χειμώνα μέχρι τις 7.00 (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Η Αίγινα είναι μια από τις ιστορικότερες πόλεις της Ελλάδας. Πρώτη πρωτεύουσα της χώρας, μετά την Τουρκοκρατία. Οι ρίζες του νησιού συναντούν τη μυθολογία. Πρωτοκατοικήθηκε στη νεολιθική εποχή. Στο λόφο της Κολώνας και το Μεσαργό βρέθηκαν λίθινα εργαλεία και αγγεία. Νησί αρχοντικό, με μεγάλη κίνηση όλο το χρόνο, λόγω της κοντινής του απόστασης από τον Πειραιά.

Τα αξιοθέατα που προσφέρει η Αίγινα πολλά. Η Κολώνα, δίπλα στο λιμάνι, είναι ό,τι έχει απομείνει σήμερα από το δωρικό ναό του Απόλλωνα. Το Αρχαιολογικό Λαογραφικό Μουσείο διαθέτει γλυπτά και ανάγλυφα από το ναό της Αφαίας Αθηνάς, το Αγαλμα του Ηρακλή από το ναό του Απόλλωνα και την περίφημη μαρμάρινη Σφίγγα, 6ος αι. π.Χ. Το νησί έχει έκταση 87 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πάνω από 15 χιλιάδες κατοίκους. Η Αίγινα, όπως όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού, έχει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, με κυριότερα το νερό, την αποχέτευση, τα σκουπίδια, τη συγκοινωνία κλπ.

Ο Νίκος Σιμερδάνης, γραμματέας της ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ και επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση», μας περιγράφει πώς είναι σήμερα τα πράγματα.

«Εμείς σαν "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" συνεχώς ενημερώνουμε το λαό της Αίγινας για τη λαθεμένη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική της δημοτικής αρχής. Π.χ., η συγκοινωνία: Ενώ είμαστε δυο βήματα από τον Πειραιά, έχουμε το πιο ακριβό εισιτήριο ανά ναυτικό μίλι. Το καλοκαίρι τα συμβατικά πλοία λειτουργούν μέχρι τις 8 το βράδυ. Από εκεί και έπειτα μας αναγκάζουν να χρησιμοποιούμε τα λεγόμενα "Φλάιν" που έχουν διπλή τιμή. Το χειμώνα η συγκοινωνία σταματάει περίπου από τις 7 το απόγευμα, οπότε είμαστε αποκλεισμένοι. Εχουμε κλείσει το λιμάνι δυο φορές για το θέμα του εισιτηρίου και της ώρας. Πώς θα δουλέψει ο τουρισμός, το εμπόριο, τα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία;».

Με υδροφόρες μεταφέρεται το νερό στην Αίγινα, το οποίο ανακατεύεται με το νερό των γεωτρήσεων και έτσι δεν είναι πόσιμο (φωτ. από το λιμάνι)

Eurokinissi

Με υδροφόρες μεταφέρεται το νερό στην Αίγινα, το οποίο ανακατεύεται με το νερό των γεωτρήσεων και έτσι δεν είναι πόσιμο (φωτ. από το λιμάνι)
- Με το νερό τι κάνετε;

«Το νερό μεταφέρεται με υδροφόρες, το ανακατεύουν όμως με το νερό των γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πόσιμο νερό. Για να πιούμε ή να κάνουμε καφέ χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο. Το άλλο χρησιμοποιείται για την καθαριότητα των σπιτιών κ.λπ.».

- Εχει γίνει προσπάθεια σύνδεσης μέσω ΕΥΔΑΠ από Σαλαμίνα;

«Εχουν γίνει κάποιες προσπάθειες, αλλά "σκοντάφτουμε" στα συμφέροντα των εταιριών που μεταφέρουν το νερό. Τον περασμένο Αύγουστο μας άφησαν χωρίς νερό, μας εκβίασαν οι μεταφορείς, επειδή θέλουμε την ΕΥΔΑΠ. Εγιναν φασαρίες, κατάληψη του Δημαρχείου και το πρόβλημα έχει προσωρινά λυθεί».

- Οι ξενοδόχοι δεν πιέζουν τον δήμαρχο;

«Στην αρχή φοβήθηκαν ότι θα έφευγε ο κόσμος. Το νερό ήταν γεμάτο κολοβακτηρίδια, αυτό όμως δεν ανακοινώθηκε. Το θέμα έχει έρθει στη Βουλή από το ΚΚΕ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ συμφωνεί με τη σύνδεση, αλλά μας είπαν ότι δεν έχει χρήματα. Μας παρέπεμψαν στο υπουργείο Εσωτερικών, όμως ο δήμαρχος αντί να πιέσει τα πράγματα κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Μας είχαν πει ότι το νερό θα το έφερναν λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Μέγα ψέμα.

Αλλο μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την Αίγινα είναι το φιστίκι. Οι φιστικοπαραγωγοί κοντεύουν να τρελαθούν. Ο καταστροφικός τρόπος με τον οποίο παρουσίασαν το πρόβλημα δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Αυτός ο ιός με το όνομα "Φλάβιος" αναπτύσσεται περίπου μετά από 3 μήνες αφού μαζευτεί ο καρπός και οφείλεται καθαρά στην υγρασία. Εάν το φιστίκι φυλαχτεί σωστά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στο μεταξύ, γίνονται εισαγωγές από Περσία, με φιστίκια γεμάτα τοξίνες και κανείς δε μιλάει, για να μην πειραχτούν τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων. Σήμερα ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας. Οι έμποροι παραμονεύουν να πάρουν τζάμπα το προϊόν. Η κατάσταση είναι τραγική. Οι παραγωγοί κλαίνε».

Καμιά βοήθεια στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Σε αυτό το χώρο κάνουν... βάρη οι αθλητές! Μάλιστα, τα όργανα, τα αγόρασε ο σύλλογος από ένα γυμναστήριο που είχε κλείσει...
Σε αυτό το χώρο κάνουν... βάρη οι αθλητές! Μάλιστα, τα όργανα, τα αγόρασε ο σύλλογος από ένα γυμναστήριο που είχε κλείσει...
Η Αίγινα έχει πάνω από 5.000 νέους. Οι δυνατότητες ψυχαγωγίας της νεολαίας είναι ελάχιστες. Η απασχόλησή τους με τα σπορ είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αφού δεν υπάρχουν χώροι άθλησης. Δύο ποδοσφαιρικά σωματεία ο «Σαρωνικός» και η «Αίγινα», κάτω από άθλιες συνθήκες, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες για αθλητισμό των νέων. Ο Νίκος Γουδής είναι στο ΔΣ του «Σαρωνικού».

- Εκτός από το ποδόσφαιρο, καλλιεργείται άλλο άθλημα;

«Οχι, μόνο ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για τίποτα άλλο. Εχουμε ανδρική ομάδα και ακαδημία. Εχουμε γύρω στα 40 παιδιά».

- Τι βοήθεια έχετε από το δήμο;

«Καμιά βοήθεια. Μόνο το πλαστικό χόρτο στο γήπεδο έχει βάλει. Ολα τα άλλα μόνοι μας. Για παράδειγμα, μόλις πλήρωσα 860 ευρώ για τη μικροφωνική εγκατάσταση. Φέτος πληρώσαμε τα πλακάκια στα μπάνια, WC κλπ. Ολα από την τσέπη μας».

- Είσαστε σωματείο της Δ΄ Εθνικής. Τι παίρνετε από τη ΓΓΑ;

«Τίποτα. Πέρσι παίζαμε στη Ρόδο. Μας έδωσαν τα μισά εισιτήρια. Οπως ξέρετε, ο κ. Γκαγκάτσης με τον κ. Ορφανό είναι τσακωμένοι, το πρωτάθλημα είναι της ΕΠΟ και την πληρώνουμε εμείς».

- Το σωματείο πώς συντηρείται;

«Από 10... κορόιδα που βάζουν το χέρι συνέχεια στην τσέπη».

- Τι προϋπολογισμό έχει το σωματείο;

«Εχουμε ξεπεράσει τα 220.000 ευρώ το χρόνο. Εμείς δεν έχουμε δικούς μας ποδοσφαιριστές. Είναι όλοι από μεταγραφές. Ο προπονητής και οι βοηθοί του κοστίζουν 35.000 ευρώ το χρόνο. Ρουχισμός κ.λπ. Εχουμε βέβαια σπόνσορα τα "Φλάιν" που μας καλύπτουν τις μετακινήσεις μας».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν προσέφεραν τίποτα

- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρόσφεραν σε εσάς τίποτα;

«Οχι. Ο κύριος που κάθεται δίπλα μου είναι ο κύριος Παναγιώτης Τζόνης, ο οποίος είναι στην επιτροπή σταδίου, να σας πει δυο κουβέντες για το τι γίνεται».

- Κύριε Τζόνη, το στάδιο είναι σε κακά χάλια.

«Ετσι είναι όπως τα λέτε. Τώρα πάει να γίνει κάποιος οργανισμός. Είμαστε 10 άνθρωποι παλεύουμε εντελώς μόνοι. Η μοναδική αθλητική εγκατάσταση είναι αυτό το, ας το πούμε, στάδιο. Και δε μας φτάνουν όλα, ο δήμος κάτω από τις κερκίδες, όπως είδατε, έχει εγκαταστήσει διάφορες υπηρεσίες του με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χώροι για τα παιδιά. Δίπλα είναι το σχολείο. Είδατε μια άθλια αυλή που έχουν τα παιδιά για να παίζουν. Ολα, κ. Γεωργόπουλε, ξεκινάνε από την Πολιτεία. Δεν υπάρχει αθλητική παιδεία. Δε γίνεται τίποτα».

- Κύριε Γουδή, τα φυτώριά σας, πού γυμνάζονται;

«Δεν έχουμε τίποτα. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα ψευτοπρωταθλητισμό. Με ποια ποδοσφαιρική παιδεία; Ποιος θα διδάξει ποδόσφαιρο; Τα ξέρετε καλύτερα από μας. Σε όλη την Ελλάδα τα ίδια συμβαίνουν».

- Είδα κάτι μηχανήματα γυμναστικής πεταμένα μέσα σ' ένα δωμάτιο, κάτω από τις κερκίδες.

«Τ' αγοράσαμε από ένα γυμναστήριο που έκλεισε. Πού να τα βάλουμε, όταν ο δήμος σε δικούς μας χώρους έχει τακτοποιήσει δικές του υπηρεσίες; Στην ουσία μάς έχει πετάξει έξω».

- Στον περιβάλλοντα χώρο είδα κάτι σίδερα σε μια γωνιά.

«Είχαν πει ότι θα έκαναν ένα κλειστό γυμναστήριο. Δεν έγινε ποτέ και τα σίδερα σαπίζουν. Εδώ ζητιανεύουμε από το δήμο να μας βάλει κάτι ψευτοπροβολείς για να γυμνάζονται τα παιδιά τίποτα, τίποτα».


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: Το δεύτερο μέρος της έρευνας. Συζήτηση με παράγοντες του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Αίγινα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ