ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ «ΖΩΝΗΣ»
Απεργία διαρκείας για τη Σύμβαση

Ενώ κλιμακώνεται ο αγώνας για την καταβολή του επιδόματος στους Μουσουλμάνους

Σε απεργία διαρκείας σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχουν προχωρήσει από χτες Δευτέρα, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και η Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας, μετά από απόφαση των Γενικών Συνελεύσεών τους, για τη διεκδίκηση υπογραφής νέας Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΣΣΕ) 2006, με αίτημα, ανάμεσα σε άλλα, την αύξηση κατά 10 ευρώ στα ημερομίσθια όλων των ειδικοτήτων. Το αίτημα της αύξησης των 10 ευρώ αφορά στο κατώτατο ημερομίσθιο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 48 ευρώ μέχρι και το ανώτατο που είναι στα 72 ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ των σωματείων και της εργοδοτικής ένωσης, η τελευταία όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά στράφηκε ενάντια και σε άλλα κεκτημένα δικαιώματά τους. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα δύο σωματεία σημειώνουν πως με τον αγώνα τους στόχο έχουν να διασφαλίσουν τόσο τα συμφέροντα των εργαζομένων, «όσο και να εξασφαλίσουμε ομαλή λειτουργία στη Ν/Ζώνη και τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες στην ευρύτερη δραστηριότητα Ν. Πειραιά - Αττικής και νήσων καθώς και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Ελευσίνας - Χαλκίδας». Καταλήγοντας, τονίζεται στην ανακοίνωση: «Η επιτυχής έκβαση του αγώνα μας εξαρτάται από το βαθμό συσπείρωσής μας και τη δυναμική που εμείς θα επιδείξουμε. Χρέος όλων μας να κάνουμε ο καθένας από την πλευρά του δική του υπόθεση τη μάχη για τη Σύμβαση».

Νέα παράσταση για το επίδομα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας θα προχωρήσουν τα ΔΣ των Σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 12 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, καταγγέλλοντας τη μη καταβολή του ειδικού εποχιακού επιδόματος της Ζώνης σε εκατοντάδες εργαζόμενους από την περιοχή της Θράκης που πληρούν τις προϋποθέσεις κι αποκλείονται αυθαίρετα, με ευθύνη της κυβέρνησης και του διορισμένου διοικητή του ΟΑΕΔ, Γιώργου Βερναδάκη.

ΠΑΜΕ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τους εργάτες στην καθαριότητα του ΟΛΘ

Ανήμερα των Θεοφανίων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο λιμάνι

Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, που εκτός των άλλων θα σημάνει την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, απολύσεις, φθηνή, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία. Αυτό απαίτησαν εργαζόμενοι που συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, ανήμερα των Θεοφανίων διαδήλωσαν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κατήγγειλαν την απόλυση 10 εργαζομένων στην υπηρεσία της καθαριότητας που απασχολούνται στον ΟΛΘ μέσω εργολάβου.

Με πανό και φωνάζοντας συνθήματα, απαίτησαν «έξω οι εργολάβοι από το Λιμάνι», «αυξήσεις και όχι απολύσεις». Οπως είπαν, συνδικαλιστές και απολυμένοι εργάτες, οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων που προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίες καθαριότητας και η είσοδος των εργολάβων επέφερε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, τρομοκρατία και απειλές, απολύσεις σε όσους τολμούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν αποφασιστικά και να παλέψουν για την ανατροπή της, για πλήρη σταθερή εργασία για όλους.

Το θέμα των απολύσεων έφτασε και στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, υπογραμμίζοντας ότι ανάμεσα στους απολυμένους είναι μέλη του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου των εργαζομένων αλλά και συνδικαλιστές εκλεγμένοι στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο. Επισημαίνει ακόμα, ότι η εν λόγω εργολαβία λήγει στις 30 Ιούνη του 2006 και ρωτά τον υπουργό Απασχόλησης εάν θα παρέμβει ώστε να επαναπροσληφθούν οι παραπάνω απολυμένοι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ
Κατέλαβαν τη «Wackenhut»

Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στις εταιρίες φύλαξης στη Λάρισα, συνεχίζοντας τον αγώνα τους κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία και την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς. Στα πλαίσια της χτεσινής απεργίας, που είναι η τρίτη μέσα σε διάστημα 10 ημερών, οι εργαζόμενοι, που συμμετείχαν με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες, προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία της εταιρίας «Wackenhut» (Βάκενχουτ), απαιτώντας την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους που απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να υποκύψουν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς.

Τα αιτήματα που θέτει, μεταξύ των άλλων, το Σωματείο Υπαλλήλων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας Λάρισας, που κήρυξε τις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι: Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων, να δοθούν στους εργαζομένους αυτά που προβλέπονται βάσει κλαδικής σύμβασης εργασίας (επίδομα Κ/Σ, patrol, τέκνων, ασυρματιστή), να μην καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας δουλεύοντας 12ωρο και 16ωρο παράνομα (υπέρβαση ωρών υπερωρίας), να μην ανακαλούνται οι κανονικές άδειες, οριστικό τέλος των εκκαθαρίσεων και των μεθόδων εκφοβισμού των εργαζομένων, τήρηση μέτρων ασφαλείας.

«ΣΕΛΜΑΝ» - ΕΥΒΟΙΑ
Ερχεται καταιγίδα

Σχέδια για τη δραστική συρρίκνωση του προσωπικού απεργάζεται η διοίκηση (Ηλιάδη) της μεγαλύτερης ξυλοβιομηχανίας της χώρας, της «ΣΕΛΜΑΝ», που εδρεύει στο Βασιλικό Εύβοιας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η διοίκηση της επιχείρησης είχε συνάντηση την προηγούμενη βδομάδα με τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων και, επικαλούμενη διάφορους λόγους (ανταγωνιστικότητα, παύση τμημάτων, αναδιαρθρώσεις) ανακοίνωσε προφορικά την πρόθεσή της να μειώσει το προσωπικό κατά 150-200 άτομα και να κλείσει δύο τμήματα, του κόντρα-πλακέ και του παρκέτου.

Η απόφαση για κλείσιμο τμημάτων της επιχείρησης είναι το αποτέλεσμα της μεθοδευμένης υπολειτουργίας τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο φούντωνε η εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να παίρνουν καμιά απάντηση για τις πραγματικές προθέσεις της εργοδοσίας. Από την πλευρά του το σωματείο, τηρεί στάση αναμονής και περιμένει γραπτά τις αποφάσεις της εταιρίας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Πλώρη» για νέους αγώνες

Την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς πραγματοποίησε χτες η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, προκειμένου να καθορίσει τους άξονες της δράσης της για το επόμενο διάστημα. Γενική ήταν η εκτίμηση ότι τα προβλήματα για την εργαζόμενη νεολαία, όπως και για το σύνολο της εργατικής τάξης, θα οξυνθούν το 2006, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης επίθεσης στα δικαιώματά της από το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Η επαφή της εργαζόμενης νεολαίας με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τις θέσεις και το αγωνιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ, όπως και η μαζικοποίηση των συνδικάτων από νέους εργαζόμενους αποτελούν κρίσιμα ζητήματα. Γι' αυτό και θα αποτελέσουν βασικά θέματα στα οποία η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ θα επικεντρώσει τη δράση της.

«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Συγκέντρωση συμπαράστασης μεθαύριο

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», που απ' την περασμένη Δευτέρα έχουν καταλάβει το εργοστάσιο, καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας το κλαδικό Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, μεθαύριο Πέμπτη, 12/1, στις 6 μ.μ. στο χώρο του εργοστασίου.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της "ΣΕΞ ΦΟΡΜ" είναι πρόβλημα όλων των εργαζομένων της χώρας», τονίζει το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του. «"Ανταγωνιστικότητα", "ελεύθερη οικονομία" είναι τα επιχειρήματα του κεφαλαίου, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η εργατική τάξη αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση, στην πράξη, αυτή τη βαρβαρότητα της ανεργίας, της "μαύρης" ανασφάλιστης εργασίας, την 4ωρη ή 15ωρη εργασία, τη μόνιμη παραβίαση των κλαδικών συμβάσεων, την τρομοκρατία, την εντατικοποίηση της δουλιάς», υπογραμμίζει. Πρέπει να αντισταθούμε, να βάλουμε φρένο στον εργασιακό κατήφορο που προωθείται. Να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν».

Στο μεταξύ, και το τετραήμερο που πέρασε, πολλοί φορείς βρέθηκαν στο πλευρό των εργατριών εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Ανάμεσά τους, η «Δημοκρατική Ενότητα Καματερού», ο Σύλλογος Εκτάκτων - Συμβασιούχων ΕΜΠ και η Επιτροπή Αγώνα ΕΜΠ, η ΚΟ Καματερού του ΚΚΕ, το Συνδικάτο εργαζομένων στον ΟΑΣΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ