ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα έργα από το Εθνικό Θέατρο

Ξεκίνησαν στη Μικρή Σκηνή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου («Από μηχανής Θέατρο») οι παραστάσεις του έργο «Ο θάνατος και η κόρη» του Αριελ Ντόρφμαν. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Σαχίνης σημειώνει: «Χιλή, 1990, μεταπολίτευση. Η Παουλίνα Σάλας, ένα από τα θύματα βασανισμών της δικτατορίας, και ο σύζυγός της, ο δικηγόρος Τζεράρντο Εσκομπάρ επουλώνουν τα τραύματα του παρελθόντος και ξαναχτίζουν σιγά σιγά την εμπιστοσύνη τόσο μεταξύ τους όσο και προς τη νέα τάξη πραγμάτων, ελπίζοντας σε μια νέα εποχή δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. Μέχρι που μια μέρα εισβάλλει στη ζωή τους ένας άγνωστος που μοιάζει με τον βασανιστή της Πολίνας, φέρνοντας το ζευγάρι αντιμέτωπο με κρίσιμα ηθικά και συναισθηματικά διλήμματα». Τη μετάφραση έκανε η Μαρλένα Γεωργιάδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Ανθούλα Μαμάλου, τη μουσική σύνθεση ο Χρίστος Θεοδώρου, την επιμέλεια κίνησης η Ειρήνη Αλεξίου, ενώ τους φωτισμούς η Χριστίνα Θανάσουλα. Παίζουν: Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Δημήτρης Μυλωνάς, Νίκος Αλεξίου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι 5 Μάρτη.

  • Στο Θέατρο «Κάππα» τελείωσαν οι παραστάσεις του «Κύκλου με την κιμωλία» και το Εθνικό ετοιμάζει την επόμενη παραγωγή του με τον «Υπάλληλο» του Μ. Χουρμούζη, σε διασκευή - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, ο οποίος έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών της παράστασης. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ρένας Γεωργιάδου, η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού, οι φωτισμοί του Σπύρου Κάρδαρη και η μουσική του Γιούρι Στούπελ. Πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Πιατάς. Παίζουν ακόμη: Θεμιστοκλής Πάνου, Σωτήρης Τζεβελέκος, Λευτέρης Λουκαδής, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Νίκος Μπουσδούκος, κ.ά.

Για τον «Υπάλληλο» ο Τάσος Λιγνάδης έγραψε: «Ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει στον πρόλογό του ότι η κορυφωθείσα κακοήθεια, η ακμάζουσα ματαιοφροσύνη και οι αξιοκατάκριτες καταχρήσεις κάποιων, τον έκαναν να συνθέσει την κωμωδία του. Η κωμωδία αυτή επενεργεί σαν ένα έργο Εθνικής αυτοκριτικής και αποτελεί κείμενο βασικής παιδείας». Η πρεμιέρα του «Υπάλληλου» προγραμματίζεται για τις 20/1.

«Ταξιδεύοντας» με τον Γ. Κούτρα

Ο Γιάννης Κούτρας, η φωνή που μας πρωτοταξίδεψε στο «Σταυρό του Νότου», επιστρέφει στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ: 210 2610.444) για τέσσερις παραστάσεις, στις 20 - 21 και 27 - 28 Γενάρη (11μ.μ.). Η επανεμφάνισή του στις περσινές συναυλίες του Θ. Μικρούτσικου απέδειξε ότι οι μεγάλες φωνές - ερμηνείες, δεν ξεχνιούνται ποτέ, πόσο μάλλον όταν αυτές οι φωνές παραμένουν αλώβητες στο χρόνο. Παρότι συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους μεγάλους συνθέτες, αναμφίβολα το όνομα του Γ. Κούτρα έχει συνδεθεί με το «Σταυρό του Νότου» του Θ. Μικρούτσικου σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Ετσι, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει, θα βασίζεται κυρίως στα τραγούδια αυτού του κύκλου, ενώ θα κάνει και μία αναδρομή σε όλη του την εικοσιπεντάχρονη μουσική πορεία. Μαζί του στο τραγούδι μια νέα υπέροχη φωνή, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, καθώς και ο Χρήστος Βογιατζής.

Στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή και το Σάββατο (10.30μ.μ.), ο Μίλτος Πασχαλίδης πραγματοποιεί τις δύο τελευταίες του συναυλίες. Μαζί του ο Γιάννης Χαρούλης. Θυμίζουμε ότι στο χώρο υπάρχει έκθεση σκίτσων του Στάθη (Σταυρόπουλου) από τη συλλογή του «33 εικονογραφημένα τραγούδια» μαζί με κάποια καινούρια, ανέκδοτα σκίτσα του.

Αφιέρωμα στον Κ. Κυδωνιάτη

Δέκα χρόνια από το θάνατο του συνθέτη Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη (1908-1996) συμπληρώνονται φέτος και με αφορμή την επέτειο το Ωδείο Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διοργανώνουν τέσσερις συναυλίες με έργα του. Η πρώτη θα δοθεί το Σάββατο (14/1), με ερμηνευτές τους Χρήστο Ηλ. Κολοβό (βιολί), Γιάννη Τσελίκα (όμποε) και Μενέλαο Τσικλίδη (πιάνο). Ακολουθούν οι συναυλίες: 13/3 από τους Ανδρέα Γεωργοτά (βιόλα), Γιάννη Σαμπροβαλάκη (κλαρινέτο) και Βίκυ Στυλιανού (πιάνο), 10/4 από το «Τρίο Αθηνών» (Χάρης Χατζηγεωργίου, Ντάνα Χατζηγεωργίου, Βίκυ Στυλιανού) και 22/5 από τη Λορέντα Ράμου (πιάνο). Οι συναυλίες τελούν υπό την αιγίδα της ΚΟΑ και θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Αθηνών (Β. Γεωργίου Β΄ 17-19 και Ρηγίλλης). Ωρα έναρξης: 8μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

«Σκλαβί» αδελφικής αγάπης

«Το σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου παρουσιάζει η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Πρόκειται για υπέροχο παραμύθι, που η αφήγησή του γίνεται με τα «μαγικά» μέσα του θεάτρου, τους ηθοποιούς και την ικανότητά τους να καταφέρνουν με την πλαστικότητά τους να κρατούν σε εγρήγορση το ενδιαφέρον των μικρών θεατών. «Το Σκλαβί» είναι ένα λαϊκό, παραδοσιακό μας παραμύθι. Ο νόθος γιος μιας σκλάβας και του βασιλιά μεγαλώνει ισότιμα στο παλάτι με τον αδερφό του, νόμιμο γιο του βασιλιά και της βασίλισσας. Το Σκλαβί ακολουθεί και προστατεύει στην περιπετειώδη πορεία του τον αδερφό του, παραιτούμενος ακόμη και από το μεγάλο έρωτά του, προκειμένου να ευτυχήσει ο αδελφός του.

Η σκηνοθεσία είναι της Πέπης Οικονομοπούλου. Η μουσική του Γιώργου Μπουντουβή, τα σκηνικά - κοστούμια της Κυριακής Γαλιώνη, οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου, η χορογραφία του Κυριάκου Αντωνίου. Παίζουν: Ελευθερία Ευθυμιάτου, Αγαθή Κάλτσα, Παναγιώτης Λακιώτης, Γεράσιμος Ντάβαρης, Κοσμάς Χειράκης, Παναγιώτης Ραπτάκης, Νικολέτα Ρηγάκη, Σταυρούλα Σπυρίδωνος. Στην παράσταση συμμετέχουν οι μουσικοί: Κυριάκος Τσακιράκης (λαούτο) και Παναγιώτης Δεμίρογλου (τουμπερλέκι).

Διεμοίρασαν τα βραβεία...

Πολλά χρόνια είχαμε να δούμε τόσα πολλά βραβεία στο διαγωνισμό του ΥΠΠΟ για τα Κρατικά Βραβεία Θεατρικού Εργου. Επί πολλά χρόνια σπάνια δινόταν Α' βραβείο σε κάθε κατηγορία και πολλές φορές στο έργο για παιδιά δινόταν μόνο Γ' και το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής ήταν πάντα απαισιόδοξο. Φέτος, δόθηκαν όλα τα βραβεία και κάποια σε πολλούς, εξ ημισείας... Δύο σε πακέτο τους ενός... Για να αποφύγουν παράπονα; 'Η, μήπως, ήταν ιδιαίτερα αυστηροί οι προηγούμενοι; Μήπως βελτιώθηκε τόσο πολύ το επίπεδο; Μακάρι! Μήπως οι φετινοί κριτές θέλησαν να ενθαρρύνουν τους νέους συγγραφείς; Ή, μήπως, άλλαξαν τα «γούστα»;

Από το ΥΠΠΟ ανακοινώθηκε ότι για το 2005 απονέμονται τα εξής βραβεία: Διαγωνισμός Συγγραφής Θεατρικού Εργου: Α΄ Βραβείο στον Μιχαήλ Ανθη, για το «Eva dot com». Β΄ Βραβείο στον Πολυχρόνη Κουτσάκη, για το «Οταν ήταν ευτυχισμένος». Γ΄ Βραβείο από κοινού στους: Αστέριο Τσίκρα, για το «Μ' ένα ζευγάρι φτερά» και Βασίλη Κατσικονούρη, για το «Η φανέλα». Η Επιτροπή συνεδρίασε με παρόντες τους Γιώργο Χριστοφιλάκη (πρόεδρος), Κώστα Παπαπέτρο (αντιπρόεδρος), Τάκη Βουγιουκλάκη, Ηρακλή Λογοθέτη, Βιβέτα Τσιούνη (μέλη), κρίνοντας 36 έργα.

Διαγωνισμός για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς: Α΄ Βραβείο από κοινού στους: Μιχάλη Κόκκορη, για το έργο «Γιατί η Μαντόνα κι όχι εγώ» και Κώστα Καραστάθη, για το «Μία σταύρωση που έμεινε μισή». Β΄ Βραβείο από κοινού στους: Χαρίλαο Βεκρή, για το «Εναντι ελπίδας - κάτωθεν ευτυχίας» και Ελισάβετ Κωνσταντοπούλου, για το «Για πλάκα...». Γ΄ Βραβείο, από κοινού στους: Κατερίνα Μπέη, για το «Σου μιλάω» και Ιόλη - Φιλουμένη Ανδρεάδη, για το «Στην πόλη». (Η επιτροπή - Γιώργος Σίσκος, Τιτίκα Στασινοπούλου, Ελένη Ερήμου, Γιώργος Κατσαρός, Κώστας Φέρρης - έκρινε 68 έργα).

Διαγωνισμός Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Εργου: Α΄ Βραβείο στην Μαρία Τρανού, για το «Εκεί που φυτρώνουν οι Λιρόμιοι». (Η επιτροπή (Μαριάννα Τόλη, Γιάννης Ζουγανέλης, Νίκος Κούκης, Χρήστος Χαλαζιάς, Θέτις Χορτιάτη - έκρινε 23 έργα).

Η πρώτη ατομική έκθεση γλυπτικής του Παναγιώτη Πασάντα εγκαινιάζεται σήμερα (8μ.μ.) στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4). Ο Π. Πασάντας μέσα από τη γλυπτική του αναφέρεται στο σήμερα και στα κοινωνικά προβλήματα. Η απόγνωση για το αύριο, το χάος, η απομόνωση ορίζουν τη γραμμή ισορροπίας. Οι ανθρώπινες μορφές ακροβατούν, κάποιες πέφτουν στο κενό, ενώ άλλες προχωρούν ψάχνοντας στο άγνωστο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31/1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ