ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
Σελ. /40
Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Μεσσηνία, Κρήτη

Συλλαλητήρια κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλία, στη Μεσσηνία και την Κρήτη. Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 23 του Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συγκεντρώσεις καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου διοργανώνουν την Τετάρτη, 18 Γενάρη, οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Λάρισα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στα Τρίκαλα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην Καρδίτσα στις 6 μ.μ. στη «Νέα Αγορά».

Στο Βόλο, συγκέντρωση διοργανώνει την Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα» Μαγνησίας.

Την Παρασκευή 20 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στην Καλαμάτα, στην κεντρική πλατεία, στις 8μ.μ. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι αποφάσεις καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου έχουν πάρει το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ, ο Αγροτικός Σύλλογος Πεταλιδίου και η ΠΕΑΕΑ Καλαμάτας.

Στην Κρήτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου θα πραγματοποιήσει η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών.

Επίσης, σε συγκέντρωση - συζήτηση κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου καλεί επίσης η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στις 8 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Ο.Λ.Μ.Ε.
Στο βάθος του μνημονίου ελλοχεύει ο φασισμός

Απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης

«Με αφορμή το μνημόνιο που προωθείται από την πολιτική επιτροπή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο: "Για την ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων και των κομμουνιστικών κομμάτων που δεν καταδικάζουν αυτά τα εγκλήματα", η ΟΛΜΕ αποφασίζει:

- Ενα τέτοιο μνημόνιο συνιστά μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ταυτόχρονα αποτελεί μέγιστη προσβολή στα εκατομμύρια νεκρούς κομμουνιστές, θύματα του ναζισμού - φασισμού κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που έδωσαν τη ζωή τους για την αντιφασιστική νίκη, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων στους λαϊκούς αγώνες.

- Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο έρχεται σε μία στιγμή όξυνσης της επίθεσης ενάντια στις λαϊκές και εργατικές κατακτήσεις και προσπαθεί να θέσει τις βάσεις, ώστε να ποινικοποιηθεί η δράση των αριστερών κομμάτων και των λαϊκών κινημάτων. Στο βάθος του μνημονίου ελλοχεύει ο φασισμός.

- Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο έρχεται σε μία ιδιαίτερη στιγμή κατά την οποία οι κυρίαρχες δυνάμεις αφαιρούν από τον κόσμο της εργασίας δικαιώματα και κατακτήσεις και συρρικνώνουν τις δημοκρατικές ελευθερίες.

- Ως εκπαιδευτικοί υποστηρίζουμε ότι η ουσιαστική και επιστημονική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων στα σχολεία και η καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και κρίσης των μαθητών και μαθητριών είναι αναγκαία, για να κατανοήσουν τις εξελίξεις της εποχής και να διαμορφώσουν δυναμικά θετικούς όρους για το μέλλον. Από αυτήν την άποψη καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία με ανιστορικούς και αντεπιστημονικούς όρους που επιβάλλουν οι πολιτικές σκοπιμότητες και οι επιδιώξεις του συντηρητισμού στην Ελλάδα και διεθνώς.

- Η ιστορία έχει δείξει ότι, όταν προβάλλεται το αντικομμουνιστικό σκιάχτρο, ετοιμάζονται δεινά για τους εργαζόμενους και ότι όλες οι αντιδημοκρατικές και αντιδραστικές εκτροπές ξεκινούν στο όνομα της κομμουνιστικής απειλής και έχουν τελικό επιστέγασμα δικτατορίες, χούντες και πολέμους.

Η ΟΛΜΕ έχοντας πλήρη επίγνωση των αντιλαϊκών συνεπειών ενός τέτοιου μνημονίου εναντιώνεται κατηγορηματικά σ' αυτό, ζητάει την άμεση απόσυρσή του και σε κάθε περίπτωση θα πρωτοστατήσει σε αγώνες, για να μην περάσει μία τέτοια αντιδημοκρατική, κοινωνική ανωμαλία, που είναι προσβλητική για την ιστορία και τη σύγχρονη πολιτική διαπάλη. Καλεί τις ΕΛΜΕ και όλους τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν με κάθε τρόπο το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και να ζητήσουν την άμεση απόσυρσή του.

Για το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Ο Πρόεδρος Δημ. Γεώργας

Ο Γ. Γραμματέας Γρηγ. Καλομοίρης»

ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

«Φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι η εγκληματική διάσταση των κομμουνιστικών καθεστώτων δεν ήταν αποτέλεσμα περιστάσεων, αλλά μάλλον αποτέλεσμα συνειδητών πολιτικών, επεξεργασμένων από τους θεμελιωτές τέτοιων καθεστώτων ακόμα πριν πάρουν την εξουσία. Οι ιστορικοί κομμουνιστές ηγέτες ποτέ δεν έκρυψαν τους στόχους τους, που ήταν η δικτατορία του προλεταριάτου».

Αποκαλυπτικό το απόσπασμα του αντικομμουνιστικού μνημονίου. Το πρόβλημά τους είναι η ίδια η επιστημονική κοσμοθεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού, η ύπαρξή της ανέκαθεν συνιστούσε «έγκλημα» για τους ιμπεριαλιστές. «Οι εκμεταλλευτές έγκλημα τον ονοματίζουν. Αλλά εμείς ξέρουμε: Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος», έγραψε ο Μπρεχτ στο «εγκώμιο στον κομμουνισμό». Αυτό το τέλος απεύχονται οι ιμπεριαλιστές. Και προσπαθούν να τ' αποφύγουν, χτυπώντας με λύσσα ό,τι το φέρνει κοντύτερα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ομόφωνη καταδίκη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στη συνεδρίασή του της Πέμπτης 29 Δεκέμβρη 2005 ενημερώθηκε και συζήτησε για το μνημόνιο της Πολιτικής Επιτροπής προς την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Περί της ανάγκης καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων και των κομμουνιστικών κομμάτων που δεν καταδικάζουν αυτά τα εγκλήματα» και ομόφωνα αποφάσισε:

1. Το εν λόγω μνημόνιο αποτελεί προσβολή στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών κομμουνιστών και άλλων αντιφασιστών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα των λαών της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

2. Με το μνημόνιο επιχειρείται εμμέσως, στο όνομα της «κομμουνιστικής απειλής» να ανοίξει ο δρόμος για αντιδραστικές, αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές εκτροπές στο μέλλον.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, εκτιμώντας τις συνέπειες, που μπορεί να έχει το πνεύμα ενός τέτοιου κειμένου για τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα δημοκρατικά και τα κοινωνικά δικαιώματα, ζητεί να αποσυρθεί το επίμαχο μνημόνιο και να μη συζητηθεί στην προγραμματισμένη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ