Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Ο.Λ.Μ.Ε.
Στο βάθος του μνημονίου ελλοχεύει ο φασισμός

Απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης

«Με αφορμή το μνημόνιο που προωθείται από την πολιτική επιτροπή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο: "Για την ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων και των κομμουνιστικών κομμάτων που δεν καταδικάζουν αυτά τα εγκλήματα", η ΟΛΜΕ αποφασίζει:

- Ενα τέτοιο μνημόνιο συνιστά μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ταυτόχρονα αποτελεί μέγιστη προσβολή στα εκατομμύρια νεκρούς κομμουνιστές, θύματα του ναζισμού - φασισμού κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που έδωσαν τη ζωή τους για την αντιφασιστική νίκη, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων στους λαϊκούς αγώνες.

- Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο έρχεται σε μία στιγμή όξυνσης της επίθεσης ενάντια στις λαϊκές και εργατικές κατακτήσεις και προσπαθεί να θέσει τις βάσεις, ώστε να ποινικοποιηθεί η δράση των αριστερών κομμάτων και των λαϊκών κινημάτων. Στο βάθος του μνημονίου ελλοχεύει ο φασισμός.

- Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο έρχεται σε μία ιδιαίτερη στιγμή κατά την οποία οι κυρίαρχες δυνάμεις αφαιρούν από τον κόσμο της εργασίας δικαιώματα και κατακτήσεις και συρρικνώνουν τις δημοκρατικές ελευθερίες.

- Ως εκπαιδευτικοί υποστηρίζουμε ότι η ουσιαστική και επιστημονική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων στα σχολεία και η καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και κρίσης των μαθητών και μαθητριών είναι αναγκαία, για να κατανοήσουν τις εξελίξεις της εποχής και να διαμορφώσουν δυναμικά θετικούς όρους για το μέλλον. Από αυτήν την άποψη καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία με ανιστορικούς και αντεπιστημονικούς όρους που επιβάλλουν οι πολιτικές σκοπιμότητες και οι επιδιώξεις του συντηρητισμού στην Ελλάδα και διεθνώς.

- Η ιστορία έχει δείξει ότι, όταν προβάλλεται το αντικομμουνιστικό σκιάχτρο, ετοιμάζονται δεινά για τους εργαζόμενους και ότι όλες οι αντιδημοκρατικές και αντιδραστικές εκτροπές ξεκινούν στο όνομα της κομμουνιστικής απειλής και έχουν τελικό επιστέγασμα δικτατορίες, χούντες και πολέμους.

Η ΟΛΜΕ έχοντας πλήρη επίγνωση των αντιλαϊκών συνεπειών ενός τέτοιου μνημονίου εναντιώνεται κατηγορηματικά σ' αυτό, ζητάει την άμεση απόσυρσή του και σε κάθε περίπτωση θα πρωτοστατήσει σε αγώνες, για να μην περάσει μία τέτοια αντιδημοκρατική, κοινωνική ανωμαλία, που είναι προσβλητική για την ιστορία και τη σύγχρονη πολιτική διαπάλη. Καλεί τις ΕΛΜΕ και όλους τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν με κάθε τρόπο το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και να ζητήσουν την άμεση απόσυρσή του.

Για το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Ο Πρόεδρος Δημ. Γεώργας

Ο Γ. Γραμματέας Γρηγ. Καλομοίρης»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ