Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Πρόδρομος της ποινικοποίησης της μαζικής λαϊκής δράσης

Προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τσεχίας, την Παρασκευή 13/1, στις 2 το μεσημέρι

Απερίφραστα καταδικάζουν το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και την προσπάθεια απαγόρευσης της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας μια σειρά φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, που την Παρασκευή 13 του Γενάρη, στις 2 το μεσημέρι, πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τσεχίας και αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και άλλων δράσεων στις σχολές τους.

«Η προσπάθεια εξομοίωσης της κομμουνιστικής ιδεολογίας με το ναζισμό, που επιχειρείται μέσα από το "μνημόνιο", αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική μνήμη του λαού μας και ολόκληρου του κόσμου», επισημαίνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στο ψήφισμά τους, και τονίζουν: «Η προώθηση αντικομμουνιστικών μέτρων δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Η νέα αντικομμουνιστική εκστρατεία προμηνύει κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργαζομένων και της νεολαίας, κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών! Το "αντικομμουνιστικό μνημόνιο" αποτελεί πρόδρομο ποινικοποίησης και καταστολής της μαζικής λαϊκής δράσης». Θυμίζουν ακόμα ότι «στο όνομα του "κομμουνιστικού κινδύνου" επιβλήθηκαν σκληρά φασιστικά καθεστώτα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική που πλήρωσαν με αίμα και θυσίες χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι».

Παράλληλα, καταδικάζουν τις ενέργειες του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας που προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου την ΚΕΝ επειδή η Ενωση δέχεται το μαρξισμό - λενινισμό και την ταξική πάλη. Επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή συνδέεται στη φιλοσοφία της με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και αποσκοπούν όλα στην περαιτέρω επιβολή και εμπέδωση της «νέας τάξης πραγμάτων».

Οι σύλλογοι που έχουν υπογράψει το ψήφισμα καταδίκης των αντικομμουνιστικών ενεργειών είναι: Ηλεκτρολόγων, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων - Ναυπηγών, Τοπογράφων, Πολιτικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων και Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Πολυτεχνείου), Οικονομικού Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Φιλοσοφικής, Νομικής και Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Πέρα από την παράσταση διαμαρτυρίας αποφάσισαν να διακινήσουν το ψήφισμα στις σχολές και να ενημερώσουν όλους τους φοιτητές και να το θέσουν επίσης για ψήφιση στα συλλογικά όργανα (Συγκλήτους, Συνελεύσεις Τμημάτων) των ιδρυμάτων τους. Παράλληλα, καλούν τους καθηγητές τους, τους εργαζόμενους στα ιδρύματα, τα πολιτικά κόμματα, τους Ελληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, τις δημοτικές και νομαρχιακές αρχές «να καταγγείλουν έμπρακτα το κατάπτυστο μνημόνιο και να επιβάλουν την απόσυρσή του».

Η Πανσπουδαστική Κ.Σ.

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στην ΚΕΝ Τσεχίας εξέφρασε και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, που απέστειλε την προηγούμενη βδομάδα σχετικό κείμενο στις τσέχικες αρχές. «Οι μεθοδεύσεις και τα επιχειρήματα του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας δεν είναι αστεία, αλλά επικίνδυνα! Προκαλούν την οργή και την αγανάκτησή μας», σημειώνει σ' αυτό το κείμενο η ΠΚΣ, επισημαίνοντας: «Στη δήθεν "δημοκρατική" Ευρωπαϊκή Ενωση όσοι φωνάζουν και παλεύουν για έναν ριζικά διαφορετικό κόσμο, κόντρα στην εκμετάλλευση και στην εξαθλίωση, όσοι αγωνίζονται για τη βελτίωση των όρων ζωής του λαού και της νεολαίας, για μόρφωση, δουλιά με δικαιώματα, ειρήνη, δε χωράνε, είναι εχθροί που πρέπει να σκύψουν το κεφάλι»!

Τρίμηνη παράταση της απόφασης του ΥΠΕΞ της Τσεχίας

Η ΚΕΝ Τσεχίας υπερασπίζεται την πολιτική δράση και τα ιδανικά της αντιδρώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας να τη θέσει εκτός νόμου με την κατηγορία ότι «διαδίδει το ταξικό μίσος αφού προπαγανδίζει την ταξική πάλη και τον μαρξισμό - λενινισμό». Η ακλόνητη στάση της και η διεθνής αντίδραση κομμάτων, οργανώσεων, μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων ανάγκασαν το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να δώσει 3μηνη παράταση - δηλαδή, έως τις 3 του Μάρτη - για την κατάθεση εγγράφων ως προς το νομικό μέρος της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών «στήριξε» νομικά την επίθεση στο κομμουνιστικό κίνημα με το δήθεν επιχείρημα ότι παραβιάζει νόμο της χώρας, κατά τον οποίο οι λεγόμενες οργανώσεις πολιτών δεν μπορεί να έχουν πολιτικούς στόχους και ζήτησε από την ΚΕΝ να αλλάξει το πρόγραμμα και το καταστατικό της. Ο στόχος φυσικά είναι να απαγορευτεί η ενοχλητική φωνή των κομμουνιστών.

Επιστολές διαμαρτυρίας

Οσοι μαζικοί φορείς, οργανώσεις και προσωπικότητες επιθυμούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια σ' αυτή την προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης των νέων κομμουνιστών της Τσεχίας μπορούν να αποστέλλουν τις επιστολές διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης τους στα εξής:

Ministerstvo Vnitra, oddeleni volebni a sdruzovani

Namesti Hrdinu 3,

140 21 Praha 4, Czech Republic.

`Η στο φαξ: 00420-2-974816872

`Η στην ηλεκτρονική διεύθυνση: stiznosti@mvcr.cz

Η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας παρακαλεί να αποσταλούν τα αντίγραφα των επιστολών και στη διεύθυνσή της ksm@ksm.cz


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ