ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πληθαίνουν οι «φωνές» καταδίκης

Στα πλαίσια της δραστηριότητας του Κόμματος ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, αντιπροσωπείες της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον Δήμαρχο Σταυρούπολης Διαμαντή Παπαδόπουλο, τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) Σάκη Τζακόπουλο και την Πανελλαδική Καπνεργατική Ομοσπονδία.

Στις αντιπροσωπείες του ΚΚΕ συμμετείχαν οι βουλευτές Γιώργος Χουρμουζιάδης, και Αγγελος Τζέκης, τα μέλη της ΚΕ Χρίστος Κόφφας και Σάκης Βαρδαλής, ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ, και ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ.

Στη διάρκεια των συναντήσεων, ανταλλάχτηκαν απόψεις γύρω από το ζήτημα του αντικομμουνιστικού μνημονίου και εκφράστηκε καταρχήν συμφωνία ως προς την αντίδραση που πρέπει να εκφραστεί απέναντι σ' αυτού του είδους τις ενέργειες.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Σταυρούπολης συμφώνησαν ότι θα μελετήσουν το συγκεκριμένο αντικομμουνιστικό μνημόνιο και θα συζητήσουν το θέμα στα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Αντωνόπουλος δήλωσε ότι το ΑΠΘ με μια μακρόχρονη κληρονομιά οκτώ δεκαετιών είναι υπέρμαχο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων. Δήλωσε, παράλληλα, ότι θα θέσει το θέμα τόσο στο Πρυτανικό Συμβούλιο, όσο και στη Σύγκλητο του ΑΠΘ.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας Καπνεργατών δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να παρθεί καταδικαστική - απορριπτική απόφαση. Και παράλληλα θα καλέσει και τα σωματεία - μέλη της να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Σάκης Τζακόπουλος τόνισε ότι καταδικάζει απερίφραστα το εν λόγω αντικομμουνιστικό μνημόνιο και δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής για να παρθεί αντίστοιχη καταδικαστική απόφαση.

Η δραστηριότητα της ΚΟΘ του ΚΚΕ ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με συναντήσεις με φορείς και προσωπικότητες της πόλης και του νομού και θα κορυφωθεί με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση καταδίκης - απόρριψης του αντικομμουνιστικού μνημονίου τη Δευτέρα 23 Γενάρη στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλητή τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΡΙΜΠΕΡΗΣ

Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Προκαλεί αγανάκτηση, όχι όμως και έκπληξη, η προώθηση για ψήφιση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης του αντικομμουνιστικού μνημονίου. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια παρ' όλα αυτά αποκαλύπτει, ακόμα και σε εκείνους που μέχρι σήμερα δεν το διέκριναν, το βαθιά αντιδραστικό πρόσωπο της "περίφημης" Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καταδεικνύει τη δύναμη και τη διαχρονικότητα των ιδεών του σοσιαλισμού. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, η μονοκρατορία του ΝΑΤΟ δεν είναι αρκετά για τους επικυρίαρχους. Στόχος τους είναι η με κάθε μέσο καθυπόταξη της επαναστατικής λαϊκής συνείδησης.

Οσο η εκμετάλλευση των εργαζομένων μεγαλώνει στο βωμό του κέρδους των λίγων, όσο η δημοκρατία ακρωτηριάζεται με κάθε μέσο, τόσο οι σοσιαλιστικές ιδέες για ένα ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας θα ανθίζουν. Οι πρόσφατες καταδίκες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, η συνεχώς αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, φοβίζουν. Οι προσπάθειες κατασυκοφάντησης των λαϊκών αγώνων και θυσιών, σήμερα των κομμουνιστών, σε λίγο κάθε δημοκράτη πολίτη που αντιστέκεται, πρέπει να συναντήσουν την καθολική απόρριψη».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

«Εκτιμώ ότι μια απόφαση, η οποία κατά μεγάλο μέρος θέλει να ταυτίσει την κοσμοθεωρία του κομμουνισμού με τη θεωρία του ναζισμού και του φασισμού, είναι απαράδεκτη ενέργεια. Και, νομίζω, ότι θα ξαναδημιουργήσουν ένα άλλοθι σε όλες εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να καταργήσουν ελευθερίες, ανθρώπινα δικαιώματα, ειρήνη στον κόσμο».

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«Είναι μια πράξη, μια προσπάθεια απαράδεκτη και σαν ουσία και σαν τύπος και σαν μια πραγματικότητα γιατί δείχνει τη νέα κατάσταση των πραγμάτων στην Ευρώπη. Σ' αυτή τη νέα κατάσταση ξεκάθαρα εμείς ήμασταν και θα είμαστε πάντα ενάντια.

Εμείς θεωρούμε ότι η Ευρώπη είναι Ευρώπη των λαών και των περιφερειών, είναι Ευρώπη των πόλεων, και των πολιτισμών και δεν είναι Ευρώπη των οικονομιών.

Θεωρούμε ακόμα και σαν σκέψη ή σαν κίνηση όλο αυτό το γεγονός απαράδεκτο. Θα φέρουμε το θέμα του αντικομμουνιστικού μνημονίου για συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο και πιστεύω ότι θα καταδικαστεί ομόφωνα».

ΠΑΣΧΑΛΗΣ - ΑΔΑΜ ΜΟΛΥΒΔΑΣ

Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Ο φασισμός και ο ναζισμός ως ακραίες μιλιταριστικές εκφράσεις του καπιταλισμού ενισχύθηκαν προπολεμικά με σκοπό την αντιμετώπιση της πάλης των λαών για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα που ενσάρκωναν και ενσαρκώνουν τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα. Ο μιλιταριστικός τους βραχίονας μπορεί να ηττήθηκε το 1945, ο πολιτικο - οικονομικός όμως λούφαξε και επιχειρεί τώρα να πάρει τη ρεβάνς.

Ετσι, λοιπόν, οι φασίστες, οι μελανοχίτωνες, οι λεγεωνάριοι, οι ταγματασφαλίτες, από χυδαίοι θύτες ονομάστηκαν "θύματα" και οι πρωτοπόροι στον αγώνα των λαών από τη Μαδρίτη ως τα περίχωρα της Μόσχας και του Στάλινγκραντ πρέπει να περιθωριοποιηθούν.

Ολοι νομίσαμε ότι είχαμε ξεμπερδέψει με τον "θάνατο της Ιστορίας", αλλά αφού αυτό δε δούλεψε έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε τώρα το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Οι πραγματικοί δημοκράτες όλου του κόσμου πρέπει να αντισταθούν σ' αυτές τις στρεβλώσεις και τα μακαρθικής έμπνευσης ιδιώνυμα τύπου "μνημονίου", που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους θεωρητικούς του αντικομμουνισμού του μεσοπολέμου και του ψυχρού πολέμου. Το μνημόνιο δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, αφορά όλους όσοι αντιστέκονται ή έστω διαφοροποιούνται από τη νέα τάξη πραγμάτων. Είναι "το αυγό του φιδιού". Θα το αφήσουμε να εκκολαφθεί, ή θα το αντιμετωπίσουμε τώρα».

ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ

Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Θεωρώ ότι πρόκειται για μια προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, που προσβάλλει όχι μόνο τους κομμουνιστές και τους αριστερούς, αλλά όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους. Επιχειρούν να βάλουν το Ψέμα στη θέση της Αλήθειας, για να διαστρεβλώσουν το παρελθόν και να καθυστερήσουν το μέλλον. Μάταιος κόπος. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν και μνήμη και γνώση για να μην παρασυρθούν από τη νέα αντικομμουνιστική εκστρατεία. Διαθέτουν και τη θέληση ν' αγωνιστούν για να μην επιστρέψει η Ευρώπη και η Ανθρωπότητα σε αλήστου μνήμης εποχές.

Τα κομμουνιστικά ιδανικά σχετίζονται με τα οράματα και τους αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση, την οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας και δε "σβήνονται" με ευρωπαϊκά, αντικομμουνιστικά "φιρμάνια". Από μια άποψη, ισχύει και εν προκειμένω το "ουδέν κακόν αμιγές καλού", καθώς η πρόκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί και πρέπει να ενεργοποιήσει τα δημοκρατικά και προοδευτικά αντανακλαστικά των ευρωπαϊκών λαών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ