ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Αύριο η συγκέντρωση αλληλεγγύης

Στη θυγατρική «ΠΕΤΙΤ», με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, έγινε χτες νέα απόπειρα κατάσχεσης

Ξεπερνώντας κάθε όριο, η Αστυνομία έφτασε στο σημείο να σπάσει τα τζάμια της επιχείρησης προκειμένου να εκτελεστεί η εντολή της κατάσχεσης
Ξεπερνώντας κάθε όριο, η Αστυνομία έφτασε στο σημείο να σπάσει τα τζάμια της επιχείρησης προκειμένου να εκτελεστεί η εντολή της κατάσχεσης
Να ενισχύσουν τον αγώνα των εργατριών της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» δυναμώνοντας την αλληλεγγύη τους και συμμετέχοντας στη συγκέντρωση συμπαράστασης που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. στο εργοστάσιο, καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος.

Η κατάληψη στην οποία έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενες συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα με βάρδιες περιφρούρησης του εργοστασίου που έχουν οριστεί σε 24ωρη βάση. Εργαζόμενοι και συνδικάτα από διάφορους κλάδους έχουν βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα, απ' την πρώτη κιόλας μέρα της επίσχεσης εργασίας, εκφράζοντας όχι μόνο συμπαράσταση, αλλά και την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη όλης της εργατικής τάξης.

Αστυνομοκρατία στην «ΠΕΤΙΤ ΕΛΕΦΑΝΤ»

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι της «ΠΕΤΙΤ ΕΛΕΦΑΝΤ», θυγατρικής της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», βρέθηκαν χτες το πρωί αντιμέτωποι με την αστυνομική βία, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την είσοδο στο εργοστάσιο του δικαστικού επιμελητή. Θυμίζουμε ότι, μετά από προσφυγή της «ACTION ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ», έχει δρομολογηθεί διαδικασία κατάσχεσης, η οποία αιφνιδίασε τους εργαζόμενους που πετιούνται στο δρόμο.

Για την εκτέλεση της απόφασης, επισπεύστηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. «Να πιάσετε εκείνους που κλείνουν τη "ΣΕΞ ΦΟΡΜ"» φώναζαν οι εργαζόμενοι. Με την έγκριση της Αστυνομίας κόπηκε τμήμα της καγκελόφραχτης εισόδου, αλλά η εκτέλεση της απόφασης ανακλήθηκε για σήμερα το πρωί, λόγω κινδύνων για τη ζωή των εργαζομένων.

«Αυτοί που φταίνε δεν είναι πουθενά κι εμείς που δε φταίμε... Δουλεύω απ' τα 16 μου, 36 ολόκληρα χρόνια, και βγαίνω έτσι στο δρόμο. Δε χρωστάω ούτε ένα πενηνταράκι και σήμερα ήρθα αντιμέτωπη με την αστυνομία» τόνισε οργισμένη στο «Ρ» η Ελευθερία Παπαδοπούλου. Σημειώνεται ότι στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα για 1 έως και 2 μήνες.

Στο πλευρό των εργαζομένων, εκτός από το κλαδικό συνδικάτο, βρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους αντιπροσωπεία των εργαζομένων της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» και ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΛΗΤΩ»
Στο εδώλιο οι εργατικοί αγώνες

Η εργοδοσία σέρνει ξανά στα δικαστήρια τους συνδικαλιστές των εμποροϋπαλλήλων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Σε μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, με στόχο να κάμψει τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην προκλητική απόλυση εργαζόμενης, προχώρησε χτες η εργοδοσία των καταστημάτων «ΛΗΤΩ» στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, καταθέτοντας για δεύτερη φορά ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν για χτες και σήμερα ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Η προσφυγή της εργοδοσίας ενάντια στο σωματείο του Πειραιά εκδικάστηκε χτες στα δικαστήρια της πόλης. Τα επιχειρήματα της εργοδοσίας κατέρρευσαν στην ακροαματική διαδικασία και σήμερα αναμένεται να εκδοθεί απόφαση. Στην προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία, στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, η απεργία των εργαζομένων είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική, χωρίς ωστόσο η απόφαση να καταφέρει να κάμψει την αγωνιστικότητά τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι χτες, από τις 8.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ., μέλη του Συνδέσμου με πανό διαμαρτυρίας απέκλεισαν το κατάστημα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, ενώ τις ίδιες ώρες θα επαναλάβουν την κινητοποίηση και σήμερα.

Στο πλευρό των εργαζομένων στο «ΛΗΤΩ» και της απολυμένης στο κατάστημα του Πειραιά βρίσκονται και οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, σε ένδειξη συμπαράστασης, κήρυξε στάσεις εργασίας για χτες και σήμερα, 7 μ.μ.-9 μ.μ., στο κατάστημα της πόλης. Περιφρουρώντας τη στάση εργασίας, εργαζόμενοι στο εμπόριο πραγματοποίησαν χτες δίωρο αποκλεισμό του καταστήματος στην οδό Μοναστηρίου, με ισχυρή την αστυνομική παρουσία μέσα και έξω από το κατάστημα. Τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στο σωματείο θα εκδικαστούν σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία, πριν έναν περίπου μήνα, απαίτησε από τρεις υπαλλήλους, που βρίσκονταν εκείνη τη μέρα στην παραλαβή των εμπορευμάτων, να πληρώσουν οι ίδιοι το λάθος στο οποίο είχε υποπέσει η προμηθεύτρια εταιρία για ορισμένα εμπορεύματα μικρής αξίας. Μία εκ των τριών υπαλλήλων, η Στ. Στριλάκου, αντέδρασε (οι άλλοι δύο «συμμορφώθηκαν» και υπό την απειλή της απόλυσης, με την υπόδειξη της διεύθυνσης, κατέβαλαν από 170 ευρώ ο καθένας) κι αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις απαράδεκτες αξιώσεις της, με αποτέλεσμα - αφού προηγήθηκε ένας ανελέητος πόλεμος νεύρων - να απολυθεί.

Με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, πέρα από την επαναπρόσληψη της συναδέλφου τους, οι εργαζόμενοι ζητούν, ανάμεσα στα άλλα, να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, πωλήτριες και αποθηκάριοι, ούτως ώστε να μη συνεχίζεται η εντατικοποίηση της δουλιάς και η πολυαπασχόληση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης προχωρούν σήμερα το πρωί, στις 12.30 μ.μ., οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» που συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στα αντεργατικά σχέδια και κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα με τρίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια, ενώ σήμερα το πρωί έχει οριστεί τριμερής συνάντηση, με τον υφυπουργό Απασχόλησης, επίσης στις 12.30 μ.μ.

Το μπαράζ διώξεων και απειλών που η εργοδοσία εξαπολύει ενάντια στους εργαζόμενους, αποτελεί απόδειξη του πόσο έχει κοστίσει ο πολύμηνος αγώνας τους στην κερδοφορία της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικό της εργοδοτικής μανίας να χτυπηθούν οι κινητοποιήσεις αλλά και το ταξικό σωματείο, που είναι μπροστάρης στον αγώνα από την πρώτη στιγμή, είναι ότι την επόμενη Παρασκευή προσφεύγει για δεύτερη φορά στα δικαστήρια προκειμένου να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές και οι νέες κινητοποιήσεις.

Εντείνοντας τους εκβιασμούς, η εργοδοσία διατηρεί το εργοστάσιο σε κατάσταση λοκ - άουτ, κρατώντας απλήρωτους τους εργαζόμενους στο τμήμα παραγωγής του εργοστασίου της Αθήνας. Μάλιστα προχτές ανακοίνωσε ότι το ίδιο θα κάνει και για όσους απασχολούνται στο τμήμα παραγωγής στο Μεγάλο Πεύκο.

Χτες αντιπροσωπεία των εργαζομένων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο δικαστήριο, για την προηγούμενη δικαστική απόφαση με την οποία ο αγώνας τους κρίθηκε παράνομος. Η συγκεκριμένη απόφαση επιδόθηκε στους εργάτες μόλις προχτές, μαζί με τη νέα αγωγή της εργοδοσίας.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΜΑΡΕ ΝΟΣΤΡΟΥΜ»
Πλήρης κάλυψη από την κυβέρνηση

Εκπρόσωπος της πολυεθνικής «Κλαμπ Μεντιτερανέ», ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου «Μάρε Νόστρουμ», μπορεί επάξια να χαρακτηριστεί ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, μετά την απάντησή του σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με αφορμή την ανακοίνωση κλεισίματος του ξενοδοχείου από την πολυεθνική, το οποίο απασχολεί 104 Ελληνες εργαζόμενους και 87 Γάλλους.

Με έγγραφη απάντησή του προς τη Βουλή των Ελλήνων, που κοινοποιείται και στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, ο υπουργός, άκρως προκλητικά, όχι μόνο δεν παίρνει καμιά θέση μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα για τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς δουλιά, όχι μόνο δε λέει κουβέντα για τα αιτήματα των εργαζομένων που ζητούν δουλιά και όχι ανεργία, αλλά παρουσιάζει αναλυτικά τις προθέσεις, και μόνο, της πολυεθνικής, για να καταλήξει ότι η Αρμόδια τοπική Υπηρεσία του υπουργείου θα παρακολουθεί ως απλός θεατής τις εξελίξεις!

Μάλιστα, ο υπουργός στην απάντησή του αναφέρει και τα γελοία επιχειρήματα της πολυεθνικής, η οποία ισχυρίζεται ότι ένας από τους λόγους που θέλει να κλείσει το ξενοδοχείο είναι η ζημιά ύψους 3.600 ευρώ (!) που παρουσίασε το τρέχον έτος! Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι μετά την καλοκαιρινή περίοδο «έγινε καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης γιατί, όπως ισχυρίζεται η εταιρία, αφ' ενός το ξενοδοχειακό συγκρότημα δεν ανταποκρίνεται στο επιθυμητό επίπεδο υπηρεσιών και υποδομών και αφ' ετέρου παρουσιάστηκε ζημία 3.600 ευρώ για το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της δραστηριότητας της εκμετάλλευσης»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ