Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΛΗΤΩ»
Στο εδώλιο οι εργατικοί αγώνες

Η εργοδοσία σέρνει ξανά στα δικαστήρια τους συνδικαλιστές των εμποροϋπαλλήλων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Σε μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, με στόχο να κάμψει τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην προκλητική απόλυση εργαζόμενης, προχώρησε χτες η εργοδοσία των καταστημάτων «ΛΗΤΩ» στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, καταθέτοντας για δεύτερη φορά ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν για χτες και σήμερα ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Η προσφυγή της εργοδοσίας ενάντια στο σωματείο του Πειραιά εκδικάστηκε χτες στα δικαστήρια της πόλης. Τα επιχειρήματα της εργοδοσίας κατέρρευσαν στην ακροαματική διαδικασία και σήμερα αναμένεται να εκδοθεί απόφαση. Στην προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία, στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, η απεργία των εργαζομένων είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική, χωρίς ωστόσο η απόφαση να καταφέρει να κάμψει την αγωνιστικότητά τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι χτες, από τις 8.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ., μέλη του Συνδέσμου με πανό διαμαρτυρίας απέκλεισαν το κατάστημα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, ενώ τις ίδιες ώρες θα επαναλάβουν την κινητοποίηση και σήμερα.

Στο πλευρό των εργαζομένων στο «ΛΗΤΩ» και της απολυμένης στο κατάστημα του Πειραιά βρίσκονται και οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, σε ένδειξη συμπαράστασης, κήρυξε στάσεις εργασίας για χτες και σήμερα, 7 μ.μ.-9 μ.μ., στο κατάστημα της πόλης. Περιφρουρώντας τη στάση εργασίας, εργαζόμενοι στο εμπόριο πραγματοποίησαν χτες δίωρο αποκλεισμό του καταστήματος στην οδό Μοναστηρίου, με ισχυρή την αστυνομική παρουσία μέσα και έξω από το κατάστημα. Τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στο σωματείο θα εκδικαστούν σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία, πριν έναν περίπου μήνα, απαίτησε από τρεις υπαλλήλους, που βρίσκονταν εκείνη τη μέρα στην παραλαβή των εμπορευμάτων, να πληρώσουν οι ίδιοι το λάθος στο οποίο είχε υποπέσει η προμηθεύτρια εταιρία για ορισμένα εμπορεύματα μικρής αξίας. Μία εκ των τριών υπαλλήλων, η Στ. Στριλάκου, αντέδρασε (οι άλλοι δύο «συμμορφώθηκαν» και υπό την απειλή της απόλυσης, με την υπόδειξη της διεύθυνσης, κατέβαλαν από 170 ευρώ ο καθένας) κι αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις απαράδεκτες αξιώσεις της, με αποτέλεσμα - αφού προηγήθηκε ένας ανελέητος πόλεμος νεύρων - να απολυθεί.

Με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, πέρα από την επαναπρόσληψη της συναδέλφου τους, οι εργαζόμενοι ζητούν, ανάμεσα στα άλλα, να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, πωλήτριες και αποθηκάριοι, ούτως ώστε να μη συνεχίζεται η εντατικοποίηση της δουλιάς και η πολυαπασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ