Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνουν την επίθεση στο ωράριο

Την ένταση της αντεργατικής επίθεσης σηματοδοτούν οι νέες -χτεσινές - δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης, που μόλις μία ημέρα μετά τη σχετική τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, επανέφερε το ζήτημα της επιμήκυνσης του ωραρίου λειτουργίας των Τραπεζών. Κάτι που θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στο ωράριο εργασίας, και κατά συνέπεια στην επιμήκυνσή του και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Χτες ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ», άφησε ανοιχτό το ζήτημα λειτουργίας των τραπεζών την Κυριακή, σημειώνοντας ότι «πρέπει να τα κουβεντιάσουμε όλα χωρίς προκαταλήψεις και αφορισμούς και να δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει για την επιχειρηματικότητα, αλλά και για τον εργαζόμενο». Δηλαδή, τι ωφελεί την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών σε βάρος των εργαζομένων.

Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, που κάλεσε τους τραπεζίτες να θέσουν επίσημα το ζήτημα για το απογευματινό ωράριο «στην κυβέρνηση και στην ΟΤΟΕ» με στόχο «να γίνει ένας κοινωνικός διάλογος και να αποφασίσουμε». Μάλιστα, σχολιάζοντας την προχτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών - με το πρόσχημα ότι το ισχύον ωράριο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς - εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε το σημερινό ωράριο λειτουργίας αναχρονιστικό, λέγοντας πως «ό,τι υπήρχε το 1950, δεν υπάρχει τώρα. Τότε δεν υπήρχαν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα ενώ σήμερα υπάρχουν». Οι δηλώσεις του υφυπουργού έγιναν μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης με την ΟΤΟΕ και εκπροσώπους της «Γιούρομπανκ» καθώς η τελευταία, όπως καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία, παραβιάζει κατάφωρα το νόμιμο ωράριο λειτουργίας σε κατάστημά της στο εμπορικό κέντρο «The Mall».

Την όρεξη των τραπεζιτών για την απελευθέρωση του ωραρίου έχουν ανοίξει οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στην ΟΤΟΕ και στα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου. Με την προηγούμενη Κλαδική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επεκτάθηκε το ωράριο συναλλαγών με αποτέλεσμα την καταστρατήγηση του ωραρίου, ενώ οι πλειοψηφίες των σωματείων έχουν υπογράψει την ύπαρξη ευέλικτων μορφών εργασίας σε διάφορους τομείς τραπεζικών εργασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ