Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στο 1 δισ. ευρώ το έλλειμμα

Σε χρεοκοπία οδηγούν το Ταμείο η φιλοεφοπλιστική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Για άλλη μια χρονιά, ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) είναι προσανατολισμένος στην εξυπηρέτηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, κόντρα στις πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών. Η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο ΝΑΤ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα της αντιναυτεργατικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας και της «ανταγωνιστικότητας» του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων στη θάλασσα.

Από τα ίδια τα στοιχεία που παρουσιάζονται αναφορικά με τον προϋπολογισμό του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) και των άλλων Ναυτεργατικών Ταμείων για το 2006, προκύπτει αβίαστα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, για να εξυπηρετήσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το επιδοτεί με «ζεστό χρήμα», «διαγράφει» χρέη και, ταυτόχρονα, τινάζει στον αέρα τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Ειδικότερα, όπως φανερώνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), το ΝΑΤ χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει δραματική αύξηση των ελλειμμάτων του, καθώς για το 2006 το οργανικό του έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 963.823.232 ευρώ από τα 879.222.476 ευρώ το 2005 και τα 765.731.620 ευρώ που ήταν το 2004!

Το ΝΑΤ και τα άλλα Ταμεία των ναυτεργατών οδηγούνται ολοταχώς στη χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, από τα 963.823.232 ευρώ που είναι το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ θα μείνουν ακάλυπτα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 110.823.232 ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συντάξεις και τις υπόλοιπες παροχές των ναυτεργατών! Και αυτό, όταν είναι ανυπολόγιστα τα ποσά που οφείλουν οι εφοπλιστές προς το ΝΑΤ από εισφοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή!

Η ΠΕΜΕΝ, με τις προτάσεις που κατέθεσε στο ΔΣ του ΝΑΤ, απαιτεί μεταξύ άλλων:

  • Πλήρη κάλυψη των ελλειμμάτων του ΝΑΤ - ΚΑΑΝ - ΚΕΑΝ με κρατική επιχορήγηση για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και επιδομάτων.
  • Ουσιαστική αύξηση των συντάξεων στο 80% επί των συνολικών αποδοχών που γίνονται κρατήσεις. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ