ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Μας αφορά όλους

Οργανώσεις βιοτεχνών, εμπόρων, αγροτών και κάθε είδους σύλλογοι ανά την Ελλάδα, ο ένας μετά τον άλλο εκδίδουν αποφάσεις και ψηφίσματα καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας σε ομόφωνη απόφασή του επισημαίνει: «Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν προβάλλεται το αντικομμουνιστικό σκιάχτρο ετοιμάζονται δεινά για τους εργαζόμενους και ότι όλες οι αντιδημοκρατικές εκτροπές ξεκινούν στο όνομα της κομμουνιστικής απειλής και έχουν τελικό επιστέγασμα δικτατορίες, χούντες, εγκλήματα, πολέμους. Οι βιοτέχνες υποδηματοποιοί της Ελλάδας πιστεύουν ότι σε μας εναπόκειται να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σ' αυτή τη δίωξη. Και αυτή η αντίσταση θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί τώρα διακυβεύεται η αξία του ανθρώπου, το υπέρτατο δικαίωμά του να επιλέγει τις ιδέες βάσει των οποίων αποφασίζει να ζήσει».

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, αφού καλεί τους αγρότες του νομού «ν' αντισταθούν σε αυτές τις πρακτικές», σημειώνει: «Οι αγρότες δώσαμε μεγάλους αγώνες τα τελευταία χρόνια και γνωρίσαμε στο πετσί μας τα αγροτοδικεία που και σήμερα συνεχίζονται αμείωτα, τις διώξεις, τους εκβιασμούς, τις απειλές, την προπαγάνδα που κάνει το μαύρο άσπρο. Πήραμε μια γεύση του μέλλοντος που μας ετοιμάζουν και ξέρουμε ότι και το μνημόνιο σε τέτοια κατεύθυνση κινείται και στοχεύει». Καταλήγοντας απαιτεί «από την κυβέρνηση και τους Ελληνες βουλευτές να μην ξεχάσουν το αίμα χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών που χύθηκε στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, αλλά και στην πρόσφατη δικτατορία στη χώρα μας. Εχουν υποχρέωση να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να καταγγείλουν έμπρακτα το κατάπτυστο μνημόνιο και να επιβάλουν την απόσυρσή του».

Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου χαρακτηρίζει το μνημόνιο «νέα φασιστικοναζιστική σταυροφορία ενάντια στην ιστορία, στους αγώνες των λαών, των νεκρών στα στρατόπεδα θανάτου και στα κρεματόρια της Γκεστάπο, των εκτελεσμένων, των ομαδικά θαμμένων και καμένων στα ολοκαυτώματα των χωριών, των βασανισμένων και δολοφονημένων στους τόπους εξορίας». Και καταλήγει ότι αυτή η «σταυροφορία» δε θα περάσει. «Θα πνιγεί στο αίμα των εκατομμυρίων θυμάτων των ναζί, των ναζί που σήμερα τούτοι οι ιδεολογικοί τους απόγονοι και κληρονόμοι θέλουν να αποκαταστήσουν».

Σε ψήφισμά του ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Νίκαιας τονίζει: «Το μνημόνιο αυτό δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, αλλά αφορά κάθε εργαζόμενο, κάθε νεολαίο, κάθε ανήσυχο άνθρωπο που δε συμβιβάζεται με τη σημερινή "νέα τάξη πραγμάτων". Αφορά καθένα από εμάς που δε συμβιβάζεται με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια, την ανεργία, την υποκουλτούρα του κοινωνικού μας συστήματος. Αφορά κάθε άνθρωπο που ξέρει να αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, κάθε άνθρωπο που ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του. Αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως ιδεολογικο-πολιτικών πεποιθήσεων, αφού μας γυρνά σε άλλες εποχές, όπου καταδικάζονταν τα "πολιτικά πιστεύω"».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαζική καταδίκη του αντιδραστικού κειμένου

Εργατικοί φορείς με ψηφίσματά τους καταδικάζουν το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο και καλούν τους εργαζόμενους, φορείς και κόμματα, βουλευτές και ευρωβουλευτές να αντιδράσουν δυναμικά και να απαιτήσουν την απόσυρσή του.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Κιλκίς σημειώνει: «Η απόφαση που εξισώνει τους κομμουνιστές με το ναζισμό - φασισμό έχει εξοργίσει και μας τους συνταξιούχους, που πολλοί από μας πολέμησαν το φασισμό τόσο στην Αλβανία, αλλά και μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και γι' αυτό είμαστε περήφανοι». Τονίζει πως «αυτό το αντιδραστικό - μαύρο μνημόνιο μας γυρίζει πίσω στο μεσαίωνα και θέλει να βάλει τους λαούς στο γύψο». Και ξεκαθαρίζει πως οι συνταξιούχοι «θ' αγωνιστούμε μαζί με τους κομμουνιστές, την εργατική τάξη και το λαό, ώστε να καταδικαστεί και να μην περάσει αυτή η προσπάθεια των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών».

Κάλεσμα σε κάθε οικοδόμο, κάθε νέο άνθρωπο που προσδοκά και παλεύει για μια καλύτερη ζωή, κάθε δημοκράτη και πατριώτη, να αντισταθεί, τώρα, απευθύνει με το ψήφισμά του το Σωματείο Οικοδόμων Νομού Κιλκίς. Οπως σημειώνει, «η προσπάθεια της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξομοιώσει τον κομμουνισμό με το ναζισμό αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική μνήμη. Προσβάλλει γενιές αγωνιστών που διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη για την ελευθερία, τη δημοκρατία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις για το 8ωρο». Προειδοποιεί πως «η προώθηση αντικομμουνιστικών μέτρων δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και άλλους αριστερούς πολίτες. Η νέα αντικομμουνιστική εκστρατεία προμηνύει κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργαζομένων, του δικαιώματος κάθε λαού να αποφασίζει για την τύχη του».

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το κατάπτυστο κείμενο του αντικομμουνιστικού μνημονίου, στιγματίζοντάς το ως «πολιτικό φάντασμα άλλων εποχών» και δεσμεύεται να συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση, με στόχο την απόσυρσή του. Οπως σημειώνει, «στηρίζεται σε ιδεολογικά ψέματα, ενώ επιχειρεί την παραχάραξη της ιστορίας, καθώς και του σαφή ρόλου των κομμουνιστών και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου γενικότερα στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Η Πολιτική Επιτροπή προωθεί τη μελλοντική δίωξη των κομμουνιστών στην Ευρώπη, όπως παλαιότερα οι δήμιοι του Χίτλερ και οι βασανιστές της Μακρονήσου».

Και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης καταδικάζει το μνημόνιο, σημειώνοντας πως «το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αλλάξει την ιστορία, να τη διαστρεβλώσει, εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα, τους εγκληματίες με τους ήρωες, τους ναζιστές με τους κομμουνιστές. Πρόκειται για ένα μνημόνιο που ουσιαστικά επιχειρεί να καθυποτάξει λαούς, εργαζόμενους, κινήματα και να ποινικοποιήσει τη λαϊκή αγωνιστική δράση. Ενα μνημόνιο, που θέλει δηλώσεις μετάνοιας απ' όσους εξακολουθούν να αντιστέκονται και να προβάλλουν με τόλμη την ανάγκη για μια άλλη κοινωνία ισότητας και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οσες όμως αποφάσεις και να πάρουν, όσα μέτρα και να εφαρμόσουν δε θα σταματήσουν το ποτάμι που κυλά. Οι εργαζόμενοι θα συναντηθούν ξανά με τις απελευθερωτικές ιδέες της ισότητας, της δικαιοσύνης και της πραγματικής ελευθερίας».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Κατάπτυστο και αντίθετο με την Ιστορία

Την οργή και την αγανάκτησή του «για την προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξισώσει την πάλη των εργαζομένων για μια κοινωνία δίκαιη, με την αντιδραστική ναζιστική θεωρία και πράξη, που σκόρπισε τόση δυστυχία και βαρβαρότητα σε ολόκληρο τον κόσμο με τις καταστροφικές συνέπειες και τα εκατομμύρια των νεκρών», εκφράζει με ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

Στο ψήφισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια των αντιδραστικών κύκλων της Ευρώπης να ξαναγράψουν την Ιστορία όπως βολεύει τους εκμεταλλευτές των εργαζομένων και ενώνουμε τη φωνή μας με το σύνολο του κόσμου που στη συνείδησή του το κομμουνιστικό κίνημα και οι κομμουνιστές έχουν ξεχωριστή θέση για τις θυσίες και τους αγώνες τους για κοινωνική προκοπή και λευτεριά από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά.

Η υποταγή και η μοιρολατρία δεν ταιριάζουν στους εργαζόμενους. Αυτοί ξέρουν να μη σκύβουν το κεφάλι και να αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία όπως αρμόζει σε αυτούς που παράγουν και δημιουργούν.

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το κατάπτυστο αυτό κείμενο, που σκοπό έχει να τρομοκρατήσει και να συνθλίψει κάθε φωνή αντίστασης και ανυπακοής στα κελεύσματα του κεφαλαίου.

Ο αγώνας αυτός δεν έχει σταματημό και οι εργαζόμενοι, κινητήρια δύναμη της κοινωνίας, θα το επιβεβαιώνουν συνεχώς μέχρι να απαλλαγούν από τα αντιδραστικά μνημόνια και την αντιδραστική φύση του κεφαλαίου και των πολιτικών του στηριγμάτων».

Τέλος, το ΔΣ της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας καλεί όλα τα καπνεργατικά Σωματεία «να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για την απόσυρση και καταδίκη αυτού του κατάπτυστου και αντίθετου με την Ιστορία μνημονίου του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπονομεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των λαών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ