ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
«δε δίνω λέξες παρηγόριας... »*

Του Quino από το περιοδικό 9
Του Quino από το περιοδικό 9
«Στατιστική Αξία Ζωής 6,1 εκατομμύρια δολάρια, υπολογισμένη από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος»

Διαβάζεις, ξαναδιαβάζεις και δεν πιστεύεις στα μάτια σου. Είναι όμως γεγονός! Κάθε λέξη. Εκατσαν και υπολόγισαν πόσο αξίζει μία ανθρώπινη ζωή λογιστικά! Σε μια υπηρεσία που ασχολείται με το κόστος ενός δένδρου και μιας φώκιας! Το ακόμα καλύτερο: Αυτός ο υπολογισμός χρησιμοποιείται από έναν τύπο - καθηγητή με βραβείο Νόμπελ στην Οικονομία για να πείσει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ πρέπει να σταματήσει γιατί είναι οικονομικά ασύμφορος! Το ακόμα πιο φοβερό είναι ότι ακριβώς υπολογίζοντας λογιστικά το κόστος του πολέμου, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές εμφανίζεται περίπου μηδαμινό! Τι είναι 13,4 δισ. δολάρια για 2.200 νεκρούς, όταν το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια; Το ακόμα πιο σκληρό; Το λογιστικό φύλλο που περιέχει αυτά τα νούμερα αφορά μόνο το τι κοστίζει στους Αμερικανούς φορολογούμενους. Δεν υπάρχει πουθενά έστω και λογιστικά κόστος για το λαό του Ιράκ. Οι Ιρακινοί μπορούν να ψοφάνε κάτω από την αμερικάνικη μπότα. Αρκεί το κόστος για τον Αμερικανό φορολογούμενο να είναι μικρό. Συγνώμη, αλλά αυτήν την «αντιπολεμική» διάσταση αρνούμαστε να την κατανοήσουμε. Εχει και η ενσωμάτωση στη λογική του ιμπεριαλισμού τα όριά της (τα στοιχεία τα βρήκαμε στην «Ελευθεροτυπία»).

Πάνω που λες να έρθεις στα ίσα σου, αρχίζει ο βομβαρδισμός. Οχι απ' τα εξάστηλα, αυτά έχεις μάθει να τα προσπερνάς. Αλλά εκεί στα ψιλά, σ' αυτά που τα διαβάζεις σχετικά αδιάφορα, ώσπου να καταλάβεις πως από κάτι τέτοια, γραμμένα στα ψιλά, οικοδομείται στέρεη μια συνείδηση - εχθρός του ίδιου σου του εαυτού.

Εκεί στα ψιλά, λοιπόν, ως αυτονόητα, συναντάς:

- ένα εδάφιο στη συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών που ορίζει ότι τα δύο κόμματα πρέπει να επανεκπαιδεύσουν το λαό, ώστε να μην είναι αντιαμερικανός!

- έναν υπουργό του οποίου ο βίος και η πολιτεία είναι απόλυτα αντεργατική, ότι πάει, λέει, κόντρα στις νεοφιλελεύθερες στοχεύσεις του ΣΕΒ! Κι αναρωτιέσαι μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο ανταγωνισμός με τον Καρατζαφέρη...

- τους 81 πνιγμένους του «Σαμίνα» που ο θάνατός τους έβαλε σε κίνδυνο δύο εφοπλιστικές εταιρίες! Να κάνουμε και έρανο στο λιμάνι υπέρ Σφηνιά και Κληρονόμου;

- έναν «δημοσιογράφο» τόσο ποτισμένο στον αντικομμουνισμό που θεωρεί πως ένα ζήτημα σαν το αντικομμουνιστικό μνημόνιο προσφέρεται για φτηνή πλακίτσα μέσα από την οποία περνά ως αυτονόητη τη «σύμπλευση» ΝΔ - ΚΚΕ! Και ρίχνει τη βολική ιδέα: να μην πάει κανείς να ψηφίσει, για να μείνει, λέει, η πίτα - αντικομμουνιστικό μνημόνιο - ολόκληρη και ο σκύλος - ΚΚΕ - χορτάτος.

Λυτρώνεσαι άμα ξεράσεις;

* Αυτονόητη η συνέχεια του στίχου στον «Οδηγητή» του Κώστα Βάρναλη


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

ΕΝΑ ΑΘΩΟ ΕΔΑΦΙΟ: «η κ. Μέρκελ περιέλαβε στη συμφωνία συνασπισμού, που συνδέει τους Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες, εδάφιο που μιλάει για την ανάγκη επανεκπαίδευσης των Γερμανών στην αξία των ΗΠΑ ως δημιουργικής δύναμης, την ώρα που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζονται με μεγάλη καχυποψία (...) η κ. Μέρκελ είναι ευπρόσδεκτη στην Ουάσιγκτον, καθώς έχει εκφράσει στο παρελθόν την πίστη της στην ικανότητα των ΗΠΑ να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Αυτό ακριβώς αναζητά άλλωστε και η αμερικανική κυβέρνηση: μια Ευρωπαία ηγέτιδα, η οποία κατάφερε να δει πέρα από το Ιράκ, δε στήριξε την εκλογή της σε κραυγές αντιαμερικανισμού και δεν παρουσίασε τα προβλήματα του Τζορτζ Μπους στη Βαγδάτη ως τιμωρία για κάποιο "αμερικανικό προπατορικό αμάρτημα"» (τα αποσπάσματα σε New York Times / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο «ΤΡΟΠΟΣ» ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΝΕ: «ασφαλής πηγή του Μεγάρου της Λεωφόρου Κατεχάκη ανέφερε στη "Χ": "Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν αρνείται τη διακρατική συνεργασία σε επίπεδο ασφαλείας. Ωστόσο διαψεύδει όσα αναφέρθηκαν σε σχέση με απαγωγές, κουκούλες, βασανισμούς, αρνούμενο να αποδεχτεί ότι οι υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτό προέβησαν σε τέτοιου είδους διαδικασίες με τον τρόπο με τον οποίο αναδείχτηκε το ζήτημα» (το ρεπορτάζ στη ΧΩΡΑ).

ΑΠΟ ΤΟΥΣ 81 ΠΝΙΓΜΕΝΟΥΣ: «κινδύνευσαν να καταστραφούν και δύο μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρίες, που σώθηκαν ως εκ θαύματος» (από την κατάθεση του Κ. Κληρονόμου στη δίκη για το «Σαμίνα» / ΕΘΝΟΣ).

«ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ...»: «ο γνωστός και ως "κόκκινος Πάνος" επέδειξε αριστερά πολιτικά αντανακλαστικά και έδειξε τα όρια μιας φιλεργατικής πολιτικής κόντρα στις νεοφιλελεύθερες διαθέσεις του ΣΕΒ» (το σχόλιο στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΦΟΡΟ-ΕΠΙΔΡΟΜΗ από τους δήμους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Ψαλιδίζουν» προνόμια και αμοιβές σε 22 ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 20 ΑΛΛΑΓΕΣ στις φορολογικές δηλώσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΦΟΡΟ ΣΤΙΣ «ΦΟΥΣΚΕΣ» πρότεινε ο Κ. Μητσοτάκης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στις ακτές του Αιγαίου ο φονικός ιός

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εφιαλτικά σενάρια για πανδημία της γρίπης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΠΙ «ΠΟΔΟΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στην Ευρώπη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΠΟΠΟΜΠΗ για λόγους τάξης

Η ΝΙΚΗ: Εκτός ελέγχου η κυβέρνηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ στην κυβέρνηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΡΙΧΤΕΡ από Καραμανλή

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΡΘΗΚΑΝ σε αποπομπή του υβριστή

ΤΑ ΝΕΑ: Αποκεφαλισμός (Νο 36) με... κασέτα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΑΨΑΝ ΜΕ ΚΑΣΕΤΕΣ τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης

Η ΑΥΓΗ: Υβρεις υφυπουργού κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Η ΧΩΡΑ: Εγώ δεν είμαι σχολιαστής της TV

PRESS time: ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ
Απλά πράγματα...

«Αγώνες, θυσίες, αίμα, μια ανάσα δημοκρατίας και ύστερα καινούργια δεσμά, βασανιστήρια, εκτελέσεις, ξερονήσια. Ειδικά σε τούτον τον τόπο, όπου όσοι είχαν παίξει κορόνα-γράμματα τη ζωή τους στην Αντίσταση κατά των ναζί, με την Απελευθέρωση, εκτός από τις διώξεις που υφίσταντο από τους νικητές του Εμφυλίου, ούτε δουλειά δεν μπορούσαν να πιάσουν - δεν το επέτρεπε το κράτος (...) Οι κομμουνιστές τότε, οι κομμουνιστές σήμερα. Στις 24 του μηνός θα στηθούν δικαστήρια, παρακαλώ, του Συμβουλίου της Ευρώπης "για τη διερεύνηση των εγκλημάτων του σοβιετικού καθεστώτος" αλλά και όλων των άλλων σοσιαλιστικών κρατών! Δεν έπρεπε, λέει η "δημοκρατική" Ευρώπη, στη Νυρεμβέργη να δικασθούν μόνο οι φασίστες και οι ναζί, αλλά και οι κομμουνιστές! Οι κομμουνιστές, σημειώνω εγώ, που έδωσαν 20 εκατομμύρια νεκρούς στον πόλεμο κατά του χιτλερισμού και του φασισμού! "Στρατιώτες έρχονται, πάνε, ρωτάνε, γιατί πολεμήσαν;"» (ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στα «ΝΕΑ»).

...δύσκολα για τον πράσινο, δηλαδή τον χολερικό, αντικομμουνισμό

«Ο Κ. Καραμανλής, ωστόσο, θα έχει ένα μικρό πρόβλημα. Αν την απορρίψει, θα πάει κόντρα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που επιθυμεί την υπερψήφισή της. Αν την αποδεχθεί, θα προκαλέσει την οργή του ΚΚΕ και δεν τον συμφέρει, εν όψει δημοτικών εκλογών κλπ. (...) Αλλά δεν είναι δύσκολη η λύση. Να πει στην Παπαρήγα ότι διαφωνεί και να δώσει εντολή στην αντιπροσωπεία της ΝΔ να αποχωρήσει από την επίμαχη ψηφοφορία. Δηλαδή, ούτε να υπερψηφίσει ούτε να καταψηφίσει ως άλλος Πόντιος Πιλάτος. Κι έτσι να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» (ο Γ. Καρελιάς στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ