ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Τέσσερα χρόνια βαρβαρότητας

Το σύγχρονο Νταχάου, της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης του Γκουαντάναμο
Το σύγχρονο Νταχάου, της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης του Γκουαντάναμο
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τέσσερα χρόνια, 1.462 μέρες και νύχτες βασανιστηρίων και εξευτελισμού στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο για εκατοντάδες κρατουμένους.

Κανείς ακόμη δε γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των κρατουμένων από την πρώτη στιγμή που άρχισε η μεταφορά τους, 4 χρόνια πριν, στις 11 του Γενάρη του 2002. Υπολογίζεται ότι και μετά την απελευθέρωση μερικών περίπου 500 άτομα 35 εθνικοτήτων εξακολουθούν να κρατούνται στην αμερικανική βάση, χωρίς να έχουν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη.

Τέσσερα χρόνια μετά και ο σάλος μεγαλώνει αφού ολοένα και νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά από τη Διεθνή Αμνηστία. Στην επέτειο, νέες μαρτυρίες επιβεβαιώνουν και την πρακτική της «παράνομης απαγωγής» υπόπτων από τη CIA. «Φυλακίστηκα στο Αφγανιστάν από τους Αμερικανούς, αφού πρώτα με συνέλαβαν στην Αίγυπτο, στη διάρκεια μιας επίσκεψής μου για δουλιές», λέει ο 34χρονος Αμπντουλσαλάμ αλ Χέλα από την Υεμένη. Ο Αλ Χέλα αναφέρει ότι συνελήφθη το Σεπτέμβρη του 2002, τον επιβίβασαν σε ένα μικρό αεροσκάφος 20 θέσεων «φιμωμένο, με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια» και τον μετέφεραν στο Αφγανιστάν.

Επί δύο χρόνια ο Αλ Χέλα πέρασε από τέσσερις φυλακές στο Αφγανιστάν και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο στις 17 του Σεπτέμβρη 2004. Στην κατάθεσή του ο κρατούμενος αναφέρει ότι οι δεσμοφύλακές του τον χτυπούσαν συχνά, τον προσέβαλλαν και του στερούσαν τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ακόμη την περίπτωση ενός Σουδανού δημοσιογράφου που εργαζόταν για λογαριασμό του «Αλ Τζαζίρα», του 35χρονου Σάμι αλ Χάτζι, που συνελήφθη από την πακιστανική αστυνομία το Δεκέμβρη του 2001, παραδόθηκε στους Αμερικανούς και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο, στις 13 του Ιούνη 2002.

«Επί τρία χρόνια στο Γκουαντάναμο οι ανακριτές προσπαθούσαν να με κάνουν να πω ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο "Αλ Τζαζίρα" και στην "Αλ Κάιντα"», λέει ο Αλ Χάτζι. Οπως ο Αλ Χέλα, έτσι και ο Αλ Χάτζι υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, τον χτυπούσαν στα πόδια, τον φόβιζαν με τη βοήθεια σκυλιών, τον προσέβαλλαν με ρατσιστικές φράσεις, τον έσπρωχναν από ψηλές σκάλες και τον έβαλαν στην απομόνωση για οκτώ μήνες.

Ενας άλλος κρατούμενος, που ονομάζεται Τζούμαχ αλ Ντοσάρι και είναι 32 ετών, υποστηρίζει ότι «πουλήθηκε για μερικά δολάρια» από τον πακιστανικό στρατό στους Αμερικανούς οι οποίοι τον μετέφεραν από το Αφγανιστάν στο Γκουαντάναμο το Γενάρη του 2002.

Στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί στρατιώτες, στη βάση του Μπαγκράμ, «έπαιζαν με το Κοράνι, όπως παίζουν ποδόσφαιρο», λέει ο Αλ Ντοσάρι. Στο Γκουαντάναμο, προσθέτει, τον ανέκριναν 600 φορές, τον έβαζαν χωρίς λόγο στην απομόνωση, τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν. Στη διάρκεια της ανάκρισης τον υποχρέωναν να ακούει μουσική ανεβάζοντας πολύ την ένταση, τον άφηναν επί ώρες σε ένα παγωμένο κελί χωρίς νερό και τροφή, τον ταπείνωνε μια στρατιωτίνα που εμφανιζόταν μπροστά του μόνο με τα εσώρουχα ή του έδιναν πορνογραφικά περιοδικά.

Οι καταθέσεις των τριών κρατουμένων δόθηκαν στη Διεθνή Αμνηστία από τους δικηγόρους τους, που τους επισκέφτηκαν πρόσφατα στο στρατόπεδο. Οι τρεις παραμένουν πάντα φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συντάκτες της έκθεσης της Αμνηστίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, 43 κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα κίνηση αποκλεισμού από τις ΗΠΑ

ΚΑΣ.-

Μία ακόμη κίνηση αποκλεισμού προς τη Βενεζουέλα εκ μέρους των ΗΠΑ, καθώς παρεμπόδισαν την πώληση εκπαιδευτικών στρατιωτικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται στη Βραζιλία στις Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ουάσιγκτον εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες.

Η Ουάσιγκτον που δε φείδεται σε απειλές έναντι της Βενεζουέλας και σε κάθε ευκαιρία αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους, χαρακτηρίζουν τον Τσάβες «αρνητική επιρροή» στη Λατινική Αμερική, επισήμως δηλώνει πως ανησυχεί ότι η αγορά εκ μέρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας επιθετικών ελικοπτέρων, περιπολικών πλοίων και νέων αυτομάτων τυφεκίων μπορεί να δοκιμάσει τη σταθερότητα στην περιφέρεια.

Ο Τσάβες ανταπαντά ότι οι αγορές αυτές έχουν αμυντικό χαρακτήρα έναντι των ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν τη μεγαλύτερη παγκόσμια στρατιωτική δύναμη και την έχουν χρησιμοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις, με τελευταία αυτή του Ιράκ.

«Δεν μπορέσαμε να υπογράψουμε το έγγραφο. Η συμφωνία ήταν έτοιμη από πλευράς Βραζιλίας ώστε να κατασκευαστούν εκπαιδευτικά αεροσκάφη Supertucano για την πολεμική μας αεροπορία [...] αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έδωσαν άδεια στην Embraer να κατασκευάσει τα αεροσκάφη» είπε ο Τσάβες σε ομιλία του σε σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί το δικαίωμα να παραχωρεί ή όχι άδειες σε εταιρίες, όπως η βραζιλιάνικη κατασκευάστρια στρατιωτικών εξοπλισμών Embraer, να πωλούν αμυντικά συστήματα που περιέχουν εξαρτήματα αμερικανικής προέλευσης σε τρίτες χώρες και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαπραγματευόταν την αγορά εκπαιδευτικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τουρμπίνες.

Η Βενεζουέλα συνήψε εξάλλου το 2005 δύο συμφωνίες αξίας 2 δισ. δολαρίων για την αγορά πλοίων και μεταγωγικών αεροσκαφών από την Ισπανία και στρατιωτικών ελικοπτέρων και 100.000 τυφεκίων τύπου Καλάσνικοφ από τη Ρωσία. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν ή προσπαθούν τουλάχιστον να αποκλείσουν τη Βενεζουέλα ώστε στρατιωτικά να είναι ανίσχυρη. Το έπραξαν και όταν η Βενεζουέλα προσπάθησε να αγοράσει εξοπλισμό για τα F-16 από το Ισραήλ αλλά και προσπάθησαν να εμποδίσουν την πώληση από την κυβέρνηση της Ισπανίας.

Παράλληλα, ο Τσάβες κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν την πώληση ανταλλακτικών για τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-16 της πολεμικής αεροπορίας της Βενεζουέλας που προσανατολίζεται στην αντικατάσταση των αμερικανικών μαχητικών με ρωσικά ή κινεζικά. Φυσικά... η αμερικανική κυβέρνηση το αρνείται. «Είναι όπως με τα F-16, μας στερούν τα ανταλλακτικά για να τα συντηρήσουμε. Αλλά δεν ανησυχούμε. Στείλαμε μια αντιπροσωπεία στη Μόσχα. Αν χρειαστεί να αντικαταστήσουμε το στόλο των F-16 με ένα στόλο καινούριων MiG, θα το κάνουμε» κατέληξε ο Τσάβες.

Τα «μεταλλαγμένα» θρέφουν τη φτώχεια...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Τα γενετικά μεταλλαγμένα υβρίδια που χρησιμοποιούνται στη γεωργία εδώ και τουλάχιστον μιάμιση δεκαετία «δεν είχαν αποτέλεσμα στην προσπάθεια μείωσης της γενικευμένης φτώχειας και του λιμού στην Αφρική ή οπουδήποτε αλλού» επισημαίνουν σε κοινή έκθεσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Κέντρο Βιοασφάλειας της Αφρικής και το παράρτημα της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Φίλοι της Γης στη Νιγηρία.

Οι συντάκτες της έκθεσης, που δημοσιοποιήθηκε χτες στο Γιοχάνεσμπουργκ, σημείωσαν πως «παρά τις υποσχέσεις από τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας, η πραγματικότητα της τελευταίας 10ετίας καταδεικνύει ότι η ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών δεν μπορεί να διασφαλιστεί και ότι αυτές οι καλλιέργειες δεν είναι ούτε φθηνότερες ούτε καλύτερης ποιότητας». Ως παράδειγμα της «αποτυχίας» από την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων υβριδίων αναφέρεται η καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένης γλυκοπατάτας στην Κένυα και οι δραματικές επιπτώσεις (αποψίλωση δασών, διάβρωση εδάφους, κλπ.) που προκάλεσε η εντατική καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σπόρων σόγιας στη νότια Αμερική.

«Μεγάλος Αδελφός» και για τους τουρίστες στην Ιαπωνία...

ΤΟΚΙΟ.--

«Ολοι οι αλλοδαποί που θα εισέρχονται στην Ιαπωνία θα υποχρεώνονται σε φωτογράφιση και χορήγηση των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων» ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε για την τροποποίηση του νόμου περί μετανάστευσης και αποτροπής «της εισόδου τρομοκρατών στη χώρα». Στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου θα συμπεριλαμβάνεται η απέλαση υπόπτων για τρομοκρατία από την Ιαπωνία και η υποχρεωτική χορήγηση της λίστας επιβατών από όλες τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρίες που λειτουργούν στην Ιαπωνία.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή στις 20 του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ