Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα κίνηση αποκλεισμού από τις ΗΠΑ

ΚΑΣ.-

Μία ακόμη κίνηση αποκλεισμού προς τη Βενεζουέλα εκ μέρους των ΗΠΑ, καθώς παρεμπόδισαν την πώληση εκπαιδευτικών στρατιωτικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται στη Βραζιλία στις Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ουάσιγκτον εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες.

Η Ουάσιγκτον που δε φείδεται σε απειλές έναντι της Βενεζουέλας και σε κάθε ευκαιρία αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους, χαρακτηρίζουν τον Τσάβες «αρνητική επιρροή» στη Λατινική Αμερική, επισήμως δηλώνει πως ανησυχεί ότι η αγορά εκ μέρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας επιθετικών ελικοπτέρων, περιπολικών πλοίων και νέων αυτομάτων τυφεκίων μπορεί να δοκιμάσει τη σταθερότητα στην περιφέρεια.

Ο Τσάβες ανταπαντά ότι οι αγορές αυτές έχουν αμυντικό χαρακτήρα έναντι των ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν τη μεγαλύτερη παγκόσμια στρατιωτική δύναμη και την έχουν χρησιμοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις, με τελευταία αυτή του Ιράκ.

«Δεν μπορέσαμε να υπογράψουμε το έγγραφο. Η συμφωνία ήταν έτοιμη από πλευράς Βραζιλίας ώστε να κατασκευαστούν εκπαιδευτικά αεροσκάφη Supertucano για την πολεμική μας αεροπορία [...] αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έδωσαν άδεια στην Embraer να κατασκευάσει τα αεροσκάφη» είπε ο Τσάβες σε ομιλία του σε σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί το δικαίωμα να παραχωρεί ή όχι άδειες σε εταιρίες, όπως η βραζιλιάνικη κατασκευάστρια στρατιωτικών εξοπλισμών Embraer, να πωλούν αμυντικά συστήματα που περιέχουν εξαρτήματα αμερικανικής προέλευσης σε τρίτες χώρες και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαπραγματευόταν την αγορά εκπαιδευτικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τουρμπίνες.

Η Βενεζουέλα συνήψε εξάλλου το 2005 δύο συμφωνίες αξίας 2 δισ. δολαρίων για την αγορά πλοίων και μεταγωγικών αεροσκαφών από την Ισπανία και στρατιωτικών ελικοπτέρων και 100.000 τυφεκίων τύπου Καλάσνικοφ από τη Ρωσία. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν ή προσπαθούν τουλάχιστον να αποκλείσουν τη Βενεζουέλα ώστε στρατιωτικά να είναι ανίσχυρη. Το έπραξαν και όταν η Βενεζουέλα προσπάθησε να αγοράσει εξοπλισμό για τα F-16 από το Ισραήλ αλλά και προσπάθησαν να εμποδίσουν την πώληση από την κυβέρνηση της Ισπανίας.

Παράλληλα, ο Τσάβες κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν την πώληση ανταλλακτικών για τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-16 της πολεμικής αεροπορίας της Βενεζουέλας που προσανατολίζεται στην αντικατάσταση των αμερικανικών μαχητικών με ρωσικά ή κινεζικά. Φυσικά... η αμερικανική κυβέρνηση το αρνείται. «Είναι όπως με τα F-16, μας στερούν τα ανταλλακτικά για να τα συντηρήσουμε. Αλλά δεν ανησυχούμε. Στείλαμε μια αντιπροσωπεία στη Μόσχα. Αν χρειαστεί να αντικαταστήσουμε το στόλο των F-16 με ένα στόλο καινούριων MiG, θα το κάνουμε» κατέληξε ο Τσάβες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ