Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό»

Για το «ανθρωπίνως δυνατόν όσον αφορά την υγειονομική θωράκιση της χώρας» απέναντι στην όχι «καλή εξέλιξη του φαινομένου της γρίπης των πτηνών» στην Τουρκία, μίλησε χτες ο υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης, μετά τη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή - στην οποία πήραν επιπλέον μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος.

Αυτό, όπως εξήγησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, σημαίνει: «Ουδεμία ανησυχία επί του παρόντος. Ουδείς πανικός. Καθόλου εφησυχασμός. Πλήρης επαγρύπνηση των υπηρεσιών της πολιτείας». Και όταν ρωτήθηκε τι εννοεί με το «ανθρωπίνως δυνατόν» ο Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε... «διότι δεν μπορούν να μπουν σύνορα στον αέρα».

Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι τα μέτρα «είναι πλήρη και παρουσίασε ως αποδεικτικό στοιχείο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη γρίπη και το Σχέδιο Περσέας, που είναι «η επικαιροποίηση και η ενεργοποίηση των υγειονομικών σχηματισμών και, κυρίως, των νοσοκομείων».

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπάρχει έλλειψη προσωπικού και δομών, ενώ πρέπει να παρθούν μέτρα για την προστασία και ασφάλεια (πέραν της απολύμανσης) των εργαζομένων σε μονάδες εκτροφής των πτηνών. Ομως ο Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε ότι όσον αφορά το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχουν ελλείψεις, ενώ ο Ευάγγελος Μπασιάκος υποστήριξε ότι υπάρχει «σημαντική ενίσχυση, περίπου 500 κτηνιάτρων και άλλων ειδικοτήτων, σε υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των κτηνιατρικών εργαστηρίων».

Ετσι, κυρίως η δραστηριότητα της κυβέρνησης περιορίστηκε σε ενημερωτικές συστάσεις σε επίκαιρα σημεία της χώρας, όπως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας και έγινε επιτόπια σύσκεψη.

Το υπουργείο Υγείας σε ενημερωτική αφίσα υπενθυμίζει στους ταξιδιώτες προς τις «προσβεβλημένες περιοχές» ότι απαγορεύεται να εισάγουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση πουλερικά ή άλλα πτηνά, κρέας πουλερικών, αυγά ή άλλα προϊόντα που προέρχονται από πουλερικά, όπως πούπουλα ή μη επεξεργασμένα θηράματα κυνηγών από χώρες όπως οι Ινδονησία, Καμπότζη, Καζακστάν, Κροατία, Λάος, Μαλαισία, Μογγολία, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ουκρανία, Βιετνάμ και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ).

Επίσης χτες η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών κάλεσε με γραπτές οδηγίες προς όλες τις τελωνειακές αρχές της χώρας να εφαρμόζουν πιστά και σχολαστικά τις ισχύουσες διατάξεις.

Οσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους πτηνοτρόφους, οι οποίοι υπέστησαν πρόσφατα ζημίες από τη μεγάλη υποχώρηση της κατανάλωσης λόγω της νόσου των πτηνών, όλα δείχνουν πως η υπόθεση οδεύει προς τις ελληνικές καλένδες. Πάνω από 25 νεκρά, οικόσιτα κοτόπουλα εντοπίστηκαν στο χωριό Μικρό Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, στο Νομό Λάρισας, προκαλώντας αρχικά ανησυχία για το ενδεχόμενο να προσβλήθηκαν από τον ιό των πουλερικών. Ομως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις (ακολουθούν και άλλες εξετάσεις) των κτηνιάτρων που βρέθηκαν χτες εκεί, πιθανώς να πρόκειται για τη νόσο της ψευδοπανώλης, που δεν εγκυμονεί κινδύνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ