Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Με στόχο πιο... στενές σχέσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ελπίζοντας ότι η πρόσφατη κόντρα της με την Ουάσιγκτον αναφορικά με το Γκουαντάναμο και με βασικό στόχο να γεφυρώσει το χάσμα Βερολίνου - Ουάσιγκτον και να εκτονώσει «τις μάχες του παρελθόντος» ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ μεταβαίνει σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, στο πρώτο επίσημο ταξίδι της, από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα.

Σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε» η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο το Δεκέμβρη με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα έχει την ευκαιρία να δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις, που είχαν «παγώσει» λόγω της «αντίθεσης» του προκατόχου της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στον πόλεμο στο Ιράκ. Φυσικά η Μέρκελ δεν πάει με άδεια χέρια... Πάντα κατά τη «Ντόιτσε Βέλε» θα προσφέρει στην Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Ου. Μπους, μεγαλύτερη στήριξη στον πόλεμο του Ιράκ. Οχι με αποστολή στρατευμάτων, αλλά με μεγαλύτερη οικονομική στήριξη, στην προσπάθεια ανοικοδόμησης, αλλά και ευρύτερη και σημαντικότερη συμμετοχή στην εκπαίδευση των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας, κάτι που πράττει η Γερμανία από το 2004.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα γίνει δεκτή από τον Μπους στον Λευκό Οίκο, με τον οποίο θα δώσουν μάλιστα κοινή συνέντευξη Τύπου αύριο το μεσημέρι.

Πάντως ο γερμανικό Τύπος σπεύδει από την πλευρά του να προκαταλάβει τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Μέρκελ διατυπώνοντας σε όλους τους τόνους την ελπίδα ότι θα κατορθώσει με την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον να «γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών».

Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, έχοντας εντυπωσιαστεί από τον επιτυχή μεσολαβητικό ρόλο της Μέρκελ στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στα μέσα Δεκέμβρη, ελπίζουν τώρα ότι το Βερολίνο θα γίνει μαζί με το Λονδίνο ένα από τα βασικά σημεία υποστήριξής τους στη Γηραιά Ηπειρο. Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ταγκεσπίγκελ» δήλωσε ότι «ήδη οι σχέσεις μας έχουν γίνει πιο στενές», προσθέτοντας: «Οι διαφορές μας ήταν πολύ πιο σημαντικές το 2002-2003. Ξέρω τι λέω, γιατί ήμουν τότε πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ