ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Να μην περάσουν τα «μεταλλαγμένα» συμφέροντα των πολυεθνικών

Ημερίδα της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς με πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Ως βαθιά πολιτικό ζήτημα αναγνώρισαν την εφαρμογή της βιοτεχνολογίας στη γεωργία και στην κτηνοτροφία ειδικοί επιστήμονες και ευρωβουλευτές, σε ημερίδα που διοργανώθηκε, χτες το πρωί στις Βρυξέλλες, από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, προεδρεύοντας στην ημερίδα, άνοιξε τη συζήτηση επισημαίνοντας τους φόβους και την ανησυχία που έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η χρήση της βιοτεχνολογίας και των τελευταίων επιστημονικών ανακαλύψεων, όπως οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ), η χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα, η κλωνοποίηση, κλπ., στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, τροφίμων, εμβολίων, φαρμάκων.

Οπως είπε χαρακτηριστικά η Δ. Μανωλάκου στην τοποθέτησή της, «τα δύο τελευταία χρόνια οι εισαγωγές μεταλλαγμένων έχουν αυξηθεί καθώς και οι μαζικές εγγραφές στον κοινοτικό κατάλογο μεταλλαγμένων ποικιλιών πολλαπλασιαστικού υλικού, που σημαίνει και ανεμπόδιστη παραγωγή τους, ενώ πολλαπλασιάζονται και οι πιέσεις της Επιτροπής, που προωθώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών πιέζει για ταχύτερο άνοιγμα των αγορών των κρατών-μελών στα μεταλλαγμένα και απειλεί για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η ΕΕ αφαιρεί το δικαίωμα σε περιοχές να ανακηρυχτούν ελεύθερες μεταλλαγμένων, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα εγκρίνει ποιες θα είναι αυτές οι περιοχές... Αναμφίβολα, η προώθηση των μεταλλαγμένων έχει στόχο τη μονοπώληση και τον έλεγχο της γεωργίας από λίγες πολυεθνικές, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, εν συγκρίσει με τα συμβατικά προϊόντα.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν τα μεταλλαγμένα, πράγμα που αποδεικνύεται τόσο από μελέτες, όσο και από σοβαρές ενδείξεις. Οπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα με άγνωστες και απρόβλεπτες συνέπειες, επειδή κάποιες πολυεθνικές θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους», με αρνητικές συνέπειες στη φύση, στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες. Καταλήγοντας η Δ. Μανωλάκου έκανε σαφές ότι «δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας με οποιαδήποτε μορφή, για παραγωγή τροφίμων που θα εγγυώνται διατροφική ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος, προσιτή τιμή για τους λαούς».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβησαν επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας, ευρωβουλευτές και ειδικοί, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα και καταδικάζοντας την τακτική εξαντλητικών πιέσεων που ακολουθεί η Κομισιόν, με απειλές για παραπομπές στο Δικαστήριο, επειδή τα κράτη-μέλη αρνούνται να νομιμοποιήσουν τους ΓΤΟ.

Ο Αντόνιο Ονοράτι, πρόεδρος της ιταλικής ΜΚΟ CROCEVIA, επισήμανε ότι η πολιτική των ΓΤΟ διώχνει τους μικρομεσαίους αγρότες. Εκανε επίσης σαφές ότι βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, η ευρωπαϊκή γεωργία βασίζεται κυρίως σε οικογενειακές - μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ελάχιστα έως καθόλου ωφελούνται από τη χρήση της βιοτεχνολογίας, αντίθετα ίσως και να ζημιώνονται λόγω του μεγάλου κόστους.

Τέλος, παρεμβάσεις έκαναν ο Ζακ Τεστάρ, ερευνητής, η Μαργαρίτα Σίλβα, καθηγήτρια μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής φυσιολογίας των ζώων, στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ο Αναστάσιος Κουράκης, καθηγητής Ιατρικής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Στιβ Μακ Γκίφεν, αρθρογράφος, ο Τζον Χίνεϊ, πρόεδρος της Εθνικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ιρλανδικής Ενωσης Κτηνοτρόφων, και η Μαρία Χοάο Πατσέκο, γεωπόνος, στέλεχος της ηγεσίας του Κόμματος των Πρασίνων, από την Πορτογαλία. Στο προεδρείο συμμετείχε και ο Σουηδός ευρωβουλευτής Γιόνας Ζόστεντ.

ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή

Συντονιστική Επιτροπή συγκρότησαν οι τευτλοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, προκειμένου να οργανώσουν τη δράση τους ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις που θα επιφέρει ο κανονισμός της ΕΕ για τη ζάχαρη. Η Συντονιστική Επιτροπή συγκροτήθηκε σε συγκέντρωση των τευτλοπαραγωγών της περιοχής που έγινε στο εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα, με τη συμμετοχή αγροτοσυνδικαλιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τευτλοπαραγωγοί πρέπει να υπογράψουν μέχρι τις 15 Γενάρη τις συμβάσεις με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά, όπως επισημάνθηκε, μέχρι τώρα δε γνωρίζουν την τιμή παράδοσης του προϊόντος.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η Συντονιστική Επιτροπή και οι τευτλοπαραγωγοί ν' αγωνιστούν ενάντια στον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για τη ζάχαρη, καθώς από κει πηγάζουν όλα τα δεινά.

Και τόνισε ότι ο αγώνας των τευτλοπαραγωγών πρέπει να είναι ενιαίος, όπως και γενικότερα της μικρομεσαίας αγροτιάς, από κοινού με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για να μην εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός και για την ανατροπή της συνολικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, για την εφαρμογή μιας άλλης υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και σε όφελος του λαού.

ΛΕΣΒΟΣ
Αγωνιστική απάντηση στα «αγροτοδικεία»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αιγαίου στη Μυτιλήνη θα πραγματοποιηθεί στις 26 Γενάρη με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) Αγροτών Λέσβου. Την ημέρα αυτή οδηγούνται στο δικαστήριο 7 αγρότες της Λέσβου, οι οποίοι συμμετείχαν σε αγωνιστική κινητοποίηση που έγινε στις 12/12/2001. Σε ανακοίνωσή της, η ΣΕΑ καλεί τους αγρότες καθώς και τους μαζικούς φορείς του νησιού να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους παίρνοντας μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη (26/1) στις 10 το πρωί μπροστά στο υπουργείο Αιγαίου.

Στην ανακοίνωση επίσης τονίζονται τα εξής: «Η πολιτική ποινικοποίησης - παρά τις υποσχέσεις που η ΝΔ είχε δώσει προεκλογικά για το σταμάτημα των αγροτοδικείων - συνεχίζεται με την παραπομπή σε δίκη των 7 αγροτών που συμμετείχαν σε κινητοποίηση που είχε οργανώσει η ΣΕΑ στις 12/12/2001 υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους να ζήσουν σ' αυτόν τον τόπο και να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους προσπάθειες, δικαίωμα που τους στερούν με τη βαθιά αντιαγροτική τους πολιτική η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η αθέτηση αυτή δεν οφείλεται σε κανένα άλλο λόγο, παρά στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής από τη ΝΔ. Ως ΣΕΑ θέλουμε να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τρέφουν αυταπάτες όσοι πιστεύουν ότι με την ποινικοποίηση των αγώνων θα πετύχουν την υποταγή του κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς».

ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Η κυβέρνηση ξέχασε τις διορθώσεις...

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το θέμα των αγροτικών χρεών και της διαγραφής των πανωτοκίων ξανάφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος, επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για διαγραφή των πανωτοκίων που θα προκαλούσε στους αγρότες η ψήφιση του Ν. 3259/4-8-2004, η Διοίκηση της ΑΤΕ αξιοποιώντας τα διάφορα "παράθυρα" του νόμου και σε ορισμένες περιπτώσεις αυθαιρετώντας και παρανομώντας εξαίρεσε από τις διατάξεις του νόμου δεκάδες χιλιάδες αγρότες για τους οποίους άρχισαν οι κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη σχετική επισήμανση που έγινε από τη ΓΓ του ΚΚΕ σε συζήτηση αρχηγών κομμάτων στη Βουλή, ανέφερε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει για να διορθώσει τις όποιες αδυναμίες του νόμου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ομως αν και πέρασαν 15 μήνες από την ψήφιση του νόμου, δεν έγινε καμία ενέργεια διόρθωσής του, δεν περιορίστηκαν οι αυθαιρεσίες και οι παρανομίες της ΑΤΕ με αποτέλεσμα σε πολλούς αγρότες να στέλνονται κατασχετήρια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «τι ενέργειες θα κάνει για να διαγραφούν τα παράνομα πανωτόκια σε όλους τους αγρότες και στους εργατοαγρότες που το ετήσιο εξωγεωργικό τους εισόδημα είναι μικρότερο από 15.000 ευρώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ