Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Να μην περάσουν τα «μεταλλαγμένα» συμφέροντα των πολυεθνικών

Ημερίδα της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς με πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Ως βαθιά πολιτικό ζήτημα αναγνώρισαν την εφαρμογή της βιοτεχνολογίας στη γεωργία και στην κτηνοτροφία ειδικοί επιστήμονες και ευρωβουλευτές, σε ημερίδα που διοργανώθηκε, χτες το πρωί στις Βρυξέλλες, από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, προεδρεύοντας στην ημερίδα, άνοιξε τη συζήτηση επισημαίνοντας τους φόβους και την ανησυχία που έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η χρήση της βιοτεχνολογίας και των τελευταίων επιστημονικών ανακαλύψεων, όπως οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ), η χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα, η κλωνοποίηση, κλπ., στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, τροφίμων, εμβολίων, φαρμάκων.

Οπως είπε χαρακτηριστικά η Δ. Μανωλάκου στην τοποθέτησή της, «τα δύο τελευταία χρόνια οι εισαγωγές μεταλλαγμένων έχουν αυξηθεί καθώς και οι μαζικές εγγραφές στον κοινοτικό κατάλογο μεταλλαγμένων ποικιλιών πολλαπλασιαστικού υλικού, που σημαίνει και ανεμπόδιστη παραγωγή τους, ενώ πολλαπλασιάζονται και οι πιέσεις της Επιτροπής, που προωθώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών πιέζει για ταχύτερο άνοιγμα των αγορών των κρατών-μελών στα μεταλλαγμένα και απειλεί για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η ΕΕ αφαιρεί το δικαίωμα σε περιοχές να ανακηρυχτούν ελεύθερες μεταλλαγμένων, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα εγκρίνει ποιες θα είναι αυτές οι περιοχές... Αναμφίβολα, η προώθηση των μεταλλαγμένων έχει στόχο τη μονοπώληση και τον έλεγχο της γεωργίας από λίγες πολυεθνικές, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, εν συγκρίσει με τα συμβατικά προϊόντα.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν τα μεταλλαγμένα, πράγμα που αποδεικνύεται τόσο από μελέτες, όσο και από σοβαρές ενδείξεις. Οπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα με άγνωστες και απρόβλεπτες συνέπειες, επειδή κάποιες πολυεθνικές θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους», με αρνητικές συνέπειες στη φύση, στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες. Καταλήγοντας η Δ. Μανωλάκου έκανε σαφές ότι «δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας με οποιαδήποτε μορφή, για παραγωγή τροφίμων που θα εγγυώνται διατροφική ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος, προσιτή τιμή για τους λαούς».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβησαν επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας, ευρωβουλευτές και ειδικοί, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα και καταδικάζοντας την τακτική εξαντλητικών πιέσεων που ακολουθεί η Κομισιόν, με απειλές για παραπομπές στο Δικαστήριο, επειδή τα κράτη-μέλη αρνούνται να νομιμοποιήσουν τους ΓΤΟ.

Ο Αντόνιο Ονοράτι, πρόεδρος της ιταλικής ΜΚΟ CROCEVIA, επισήμανε ότι η πολιτική των ΓΤΟ διώχνει τους μικρομεσαίους αγρότες. Εκανε επίσης σαφές ότι βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, η ευρωπαϊκή γεωργία βασίζεται κυρίως σε οικογενειακές - μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ελάχιστα έως καθόλου ωφελούνται από τη χρήση της βιοτεχνολογίας, αντίθετα ίσως και να ζημιώνονται λόγω του μεγάλου κόστους.

Τέλος, παρεμβάσεις έκαναν ο Ζακ Τεστάρ, ερευνητής, η Μαργαρίτα Σίλβα, καθηγήτρια μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής φυσιολογίας των ζώων, στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ο Αναστάσιος Κουράκης, καθηγητής Ιατρικής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Στιβ Μακ Γκίφεν, αρθρογράφος, ο Τζον Χίνεϊ, πρόεδρος της Εθνικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ιρλανδικής Ενωσης Κτηνοτρόφων, και η Μαρία Χοάο Πατσέκο, γεωπόνος, στέλεχος της ηγεσίας του Κόμματος των Πρασίνων, από την Πορτογαλία. Στο προεδρείο συμμετείχε και ο Σουηδός ευρωβουλευτής Γιόνας Ζόστεντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ