Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΕΟ
Αυξήσεις «φωτιά» στα παράβολα μέχρι 56%

Ακολουθούν σύντομα οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, των ταξί, φορτηγών κλπ

Με τσουχτερές αυξήσεις 56% στα παράβολα των ΚΤΕΟ έκανε ποδαρικό στο 2006 η κυβέρνηση, ενώ έπεται καταιγίδα αυξήσεων στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, στα ταξί και γενικότερα στα μεταφορικά κόμιστρα, που θα επιβληθούν σταδιακά από τις αρχές του Φλεβάρη.

Ηδη, από την 1η Γενάρη 2006, η κυβέρνηση επέβαλε στα «μουλωχτά» με υπουργική απόφαση τις αυξήσεις στα παράβολα για τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων στα δημόσια ΚΤΕΟ. Παράλληλα, υπερδιπλασίασε και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ελέγχων των δημόσιων ΚΤΕΟ, ενώ είναι γνωστό ότι ακόμα και το υπάρχον πρόγραμμα (2.000 οχήματα τη βδομάδα) βγαίνει δε βγαίνει. Εκτιμάται ότι ο κύριος στόχος και αυτής της κίνησης της κυβέρνησης, είναι καθαρά εισπρακτικός, με την επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμο τεχνικό έλεγχο. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και κίνηση ενίσχυσης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, αφού πλέον τα παράβολα ιδιωτικών και δημοσίων ΚΤΕΟ, έχουν σχεδόν εξισωθεί.

Τα νέα παράβολα που ισχύουν από την 1η Γενάρη για έλεγχο στα ΚΤΕΟ, είναι 36 ευρώ για ΙΧ και ταξί, από 23,5 ευρώ που ίσχυε έως το τέλος του 2005 (αύξηση 56%). Για τα φορτηγά έως 3,5 τόνους, το παράβολο αυξήθηκε από 35 ευρώ σε 52 ευρώ (αύξηση 48%).

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση για «σκληρό φοροεισπρακτικό μηχανισμό». Η απάντηση στελεχών του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών είναι ότι οι αυξήσεις καθορίζονται βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου που προβλέπεται σε νόμο ο οποίος ψηφίστηκε από κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός από το «χαράτσι» στα παράβολα των ΚΤΕΟ, η κυβέρνηση έχει έτοιμο κύμα αυξήσεων, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά έως τις αρχές Μάρτη και για: Τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Τα εισιτήρια των υπεραστικών ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ, γύρω στο 8%. Τα κόμιστρα των ταξί και φορτηγών ΔΧ, επίσης γύρω στο 8%.

Οριστικές αποφάσεις για το ύψος και το χρόνο επιβολής των αυξήσεων, αναμένεται να λάβει μέσα στο Γενάρη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι «τσουχτερές» αυξήσεις που έχει έτοιμες η κυβέρνηση θα αποτελέσουν ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στο ήδη πενιχρό εισόδημα των μισθοσυντήρητων νοικοκυριών και των συνταξιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ