Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΕ» - «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ»
Στους ιδιώτες μέσω... Συμπράξεων

Οι «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ» και ο «Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών ΑΕ» - σήμερα δημόσιες επιχειρήσεις - είναι τα πρόωρα θύματα του περιβόητου μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για ένα ακόμη μηχανισμό, μέσω του οποίου προωθείται η ιδιωτικοποίηση της υποδομής και των υπηρεσιών του Δημοσίου ή και η παράδοση «έτοιμων» επιχειρήσεων στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, που συναντήθηκε χτες με τις διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων, τους «πρότεινε» να εξετάσουν τη δυνατότητα συμπράξεων και συνεργασιών με φορείς και επενδυτές του ιδιωτικού τομέα.

Μέσω των ΣΔΙΤ, η κυβέρνηση θέτει στόχο για μεν τις «Ελληνικές Αλυκές» τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τη μεγαλύτερη διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού, για δε τον «Οργανισμό της Κεντρικής Αγοράς» την άντληση κεφαλαίων, καθώς και την προοπτική μετεγκατάστασής του. Με άλλα λόγια, ήρθε η ώρα των ιδιωτών, οι οποίοι θα πραγματοποιούν τις όποιες επενδύσεις με χρήματα των εργαζόμενων.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Φώλιας, παρουσιάζοντας χτες τα στοιχεία προόδου του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από το 2000 ως το 2005, αναφέρθηκε και στο θεσμό των ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων θα μπορούν να χρηματοδοτούνται από εθνικά και κοινοτικά κεφάλαια... ώριμα έργα που πραγματοποιούνται με τη μορφή των Συμπράξεων. Οι αετονύχηδες «επενδυτές», δηλαδή, θα έχουν διπλό όφελος. Και από την κατασκευή των έργων (θα χρηματοδοτούνται από εθνικά και κοινοτικά κεφάλαια που αποτελούν χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων εργαζόμενων) και από την εγγυημένα κερδοφόρα εκμετάλλευση των συγκεκριμένων έργων (κατ' ουσία ιδιωτικών). Ξεκαθαρίζοντας το όλο θέμα ο υπουργός Οικονομίας τις προηγούμενες ημέρες δήλωσε ότι οι περίφημες Συμπράξεις, είναι μία μορφή ιδιωτικοποίησης, καθώς και ότι η κυβέρνηση προτίθεται με τη μέθοδο αυτή να κατασκευάσει κτίρια νοσοκομείων, φυλακών, σχολείων κλπ, αλλά και νέα μεγάλα αεροδρόμια ή να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των λιμανιών.

Τέλος, από τα στοιχεία για την πορεία του Γ' ΚΠΣ που παρέθεσε ο υφυπουργός, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά το πρόβλημα απορροφητικότητας των κονδυλίων, αφού στην περίοδο 2000 - 2005, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες ύψους 14,3 δισ., ευρώ ή το 42% της συνολικής δαπάνης, που για την Ελλάδα αντιστοιχεί στα 34,3 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια μέχρι το τέλος του 2008, θα πρέπει να δαπανηθούν κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ