Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Οδηγίες για τις αγορές βιομηχανικών ειδών

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Στην πεπατημένη, πλέον, των ενημερωτικών εντύπων η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΚΚ) εξέδωσε πρόσφατα και νέο έντυπο, αυτή τη φορά με οδηγίες στους καταναλωτές που αγοράζουν βιομηχανικά προϊόντα πλην τροφίμων. Μεταξύ άλλων η ΓΓΚ επισημαίνει ότι όλες οι συσκευασίες των προϊόντων πρέπει να αναγράφουν στην ελληνική γλώσσα το ονοματεπώνυμο ή την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή του εισαγωγέα ή του αντιπροσώπου ενός πωλητή εγκαταστημένου σε χώρα - μέλος της ΕΕ. Επίσης, το είδος και την ποσότητα του προϊόντος, τη χώρα προέλευσης, εφόσον δεν πρόκειται για κοινοτικό προϊόν.

Για προϊόντα πολύπλοκα στην κατασκευή, χρήση και συντήρησή τους, όπως είναι οχήματα, μηχανήματα, όργανα, συσκευές κλπ., οποιασδήποτε προέλευσης, πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή το έντυπο με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και τις γραπτές οδηγίες στην ελληνική γλώσσα σχετικά με την ασφαλή λειτουργία και χρήση, τη συντήρηση, την πλήρη αξιοποίησή του, τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν κατά τη λειτουργία, χρήση και συντήρηση.

Σε περίπτωση που κάποιο προϊόν είναι ελαττωματικό ή του λείπουν εκείνες οι ιδιότητες που είχαν συμφωνηθεί κατά την αγορά του, ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επισκευή του, την αντικατάστασή του ή τη μείωση της τιμής του ή ακόμα να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση και να διεκδικήσει επιστροφή των χρημάτων του. Ακόμα, πρέπει να δίνεται προσοχή στην εγγύηση που συνοδεύει το προϊόν, στους όρους και στη διάρκειά της και στις παρεχόμενες καλύψεις.

Ειδικά όσον αφορά στα είδη ένδυσης και γενικά τα υφαντουργικά είδη που διατίθενται στην αγορά των χωρών της ΕΕ, αυτά θα πρέπει να φέρουν προσαρμοσμένη ετικέτα όπου να αναγράφονται στα ελληνικά η ονομασία των ινών της ύφανσης και η περιεκτικότητά τους στο ύφασμα. Προκειμένου για εισαγόμενα από τρίτες χώρες πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ