ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
Πρωτοφανής «σκούπα» με απαίτηση των Αγγλων
  • Το περασμένο καλοκαίρι συνελήφθησαν 1.221 αλλοδαποί στα πλαίσια έρευνας για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο!
  • Ομολογία του Γ. Βουλγαράκη στη Βουλή
  • Αντ. Σκυλλάκος: Θέμα δημοκρατίας και όχι νομοτυπίας τα όσα έγιναν με τις προσαγωγές

Οι δύο υπουργοί κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής

Eurokinissi

Οι δύο υπουργοί κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής
Με ένα τηλεφώνημα των Αγγλων, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μετρό του Λονδίνου το περασμένο καλοκαίρι, στην Αθήνα έγινε αστυνομική επιχείρηση-«σκούπα», κατά την οποία ελέγχθηκαν ως ύποπτοι 5.432 αλλοδαποί, από τους οποίους συνελήφθησαν οι 1.221!

Στην ομολογία αυτή, που δείχνει ανάγλυφα τη συμβολή της χώρας μας στον λεγόμενο αντιτρομοκρατικό πόλεμο των ιμπεριαλιστών, μέσω των διάφορων διεθνών συμφωνιών που έχει υπογράψει, προχώρησε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Α. Παπαληγούρα, της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις καταγγελίες περί απαγωγής Πακιστανών που ζουν στη χώρα μας από πράκτορες.

Ο υπουργός είπε ότι οι Αγγλοι έδωσαν στις ελληνικές αρχές κατάλογο με ονόματα υπόπτων για την επίθεση στο Λονδίνο και όπως ομολόγησε «κανένας υπουργός δε θα μπορούσε να πει "όχι" στο αίτημα για βοήθεια». Ετσι, τον Ιούλη και τον Αύγουστο του 2005 δημιουργήθηκαν 1.004 αστυνομικά συνεργεία και πραγματοποίησαν επιχείρηση-«σκούπα» στην Αττική, κατά την οποία έγιναν έλεγχοι σε 5.432 αλλοδαπούς, εκ των οποίων προσήχθησαν οι 2.172 και τελικά οι 1.221 συνελήφθησαν για διάφορους λόγους. Οι Πακιστανοί ήταν 283, από τους οποίους οι έξι απελάθηκαν.

Κατά τον Γ. Βουλγαράκη, η ενέργεια ήταν «νόμιμη, αθόρυβη και αποτελεσματική» και ως εκ τούτου οι καταγγελίες για «απαγωγές και ανακρίσεις» Πακιστανών είναι «αστειότητες». «Αφού βρήκαμε νόμιμα ό,τι ζητούσαμε δεν είχαμε κανένα λόγο να κάνουμε απαγωγές», ισχυρίστηκε ο υπουργός. Ισχυρίστηκε δε ότι από τους 28 Πακιστανούς που έκαναν την καταγγελία για απαγωγή, κανένας δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που προσήχθησαν τον περασμένο Αύγουστο. Κατά τον υπουργό, είναι αντικρουόμενες και οι καταγγελίες των ίδιων των Πακιστανών και, μάλιστα, όπως είπε, «ο φερόμενος ως πρόεδρός τους είναι κατηγορούμενος για λαθροδιακίνηση».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι Αγγλοι έδωσαν στοιχεία για άτομο-στέλεχος της «Αλ Κάιντα» που τηλεφώνησε στην Ελλάδα αλλά μετά από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι το κινητό στο οποίο έγινε το τηλεφώνημα ήταν ανώνυμο καρτοκινητό.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η επιχείρηση κατά Πακιστανών στον Ασπρόπυργο στις 31 του Δεκέμβρη, μετά από απαίτηση των Αμερικανών, οι οποίοι ζήτησαν να ερευνηθούν συγκεκριμένα άτομα ως ύποπτα για επικείμενη επίθεση κατά της αμερικάνικης πρεσβείας. Και σε αυτήν την περίπτωση έγιναν προσαγωγές οι οποίες, κατά τον υπουργό, ήταν «σύμφωνες με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Ο Γ. Βουλγαράκης χαρακτήρισε εγκληματική στάση τη δημοσίευση ονομάτων πρακτόρων της ΕΥΠ, λέγοντας ότι εξαιτίας αυτού ακυρώθηκαν κατασκοπευτικά δίκτυα της ΕΥΠ και κινδύνευσαν στελέχη της υπηρεσίας, για την οποία είπε ότι με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα τεθεί υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ενδεικτικό, πάντως, του μεγέθους της προωθούμενης έντασης της καταστολής είναι η δήλωση του υπουργού ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθούν τα χαφιέδικα ηλεκτρονικά συστήματα που έχει «ακριβοπληρώσει» η χώρα μας για τους Ολυμπιακούς και σήμερα «σαπίζουν». Μάλιστα, προβοκατόρικα ισχυρίστηκε ότι εάν λειτουργούσαν αυτά τα συστήματα δε θα γίνονταν οι βομβιστικές επιθέσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Κατά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής δράσης» δεν υπήρξαν, δεν υπάρχουν και δε θα υπάρξουν μυστικές συμφωνίες και πρωτόκολλα.

Η δήλωση αυτή - κάλυψη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - που δείχνει και τη συνενοχή των δύο κομμάτων έγινε ευπρόσδεκτη από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι χαίρεται για τη δήλωση αυτή και είπε πως πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση για μυστικές συμφωνίες. Ο δε Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι η κριτική τους αφορά μόνο στον έλεγχο των όποιων χειρισμών αφού το ΠΑΣΟΚ δε θέλει να ακυρώσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Βουλγαράκη ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε πως, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, χτυπιούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ετοιμάζονται νέα αντιδημοκρατικά μέτρα, όπως φάνηκε από την υπουργική δήλωση για περαιτέρω αξιοποίηση των ηλεκτρονικών χαφιέδων.

«Οταν με εντολή των Αγγλων προσάγονται 5.000 αλλοδαποί, αύριο, μεθαύριο θα προσαχθεί όλη η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι είναι θέμα δημοκρατίας και όχι νομοτυπίας τα όσα έγιναν με τις προσαγωγές. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι ο υπουργός δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις για τις απαγωγές των Πακιστανών, για τις οποίες ακόμα και οι Αγγλοι κρατούν αποστάσεις, και αναρωτήθηκε: «Τρελάθηκαν ξαφνικά οι 28 Πακιστανοί και έκαναν τις καταγγελίες για την απαγωγή τους;». Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η λειτουργία της ΕΥΠ δε θα αλλάξει εάν τεθεί υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο αφού το πρωτεύον είναι η αλλαγή του γενικότερου προσανατολισμού της.

Ο Α. Παπαληγούρας

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία διαφωνία πάνω στο θέμα με τον Γ. Βουλγαράκη αφού τα δύο υπουργεία έχουν «διακριτές και διαφορετικές αρμοδιότητες». Είπε πως παρότι υπήρχαν καταγγελίες στον Τύπο για τις απαγωγές από το καλοκαίρι, ο ίδιος δεν έδωσε σημασία γιατί τέτοιες καταγγελίες υπάρχουν καθημερινά στον Τύπο. Γνώση της υπόθεσης, είπε, έλαβε στις 14 του Δεκέμβρη, όταν και κατατέθηκε η σχετική μήνυση για τις απαγωγές, οπότε και έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Αναφερόμενος στις διεθνείς συμβάσεις που ισχύουν για την υπόθεση είπε ότι η πρώτη υπογράφτηκε το 2000 από τα κράτη της ΕΕ για την αμοιβαία συνδρομή για ποινικές υποθέσεις και η δεύτερη το 2002 για τις κοινές ομάδες έρευνας (δεν έχει κυρωθεί ακόμα με νόμο).

Ο Αντ. Σκυλλάκος σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού είπε ότι τα καταγγελλόμενα σήμερα είναι συνέπεια των παραπάνω συμφωνιών που υπογράφτηκαν επί ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αυτές, οι κοινές ομάδες έρευνας μπορούν να ενεργούν ακόμα και με πλαστές ή απόρρητες ταυτότητες ενώ προβλέπεται και η ύπαρξη «ιπτάμενων φυλακών» για μεταφορά κρατουμένων από τον αέρα της Ελλάδας.

Οσον αφορά στον ισχυρισμό του υπουργού ότι δεν πρόσεξε τα δημοσιεύματα ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μην τα γνώριζε ο Α. Παπαληγούρας και το πιθανότερο είναι ότι γνώριζε την υπόθεση αλλά είχε οδηγίες να τη συγκαλύψει. Ζήτησε δε από τον υπουργό να παρέμβει προκειμένου να σταματήσουν οι πιέσεις που τους ασκούνται για να ανακαλέσουν τις καταθέσεις τους για τις απαγωγές.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καταπάτηση δικαιωμάτων με προκάλυμμα τη νομιμότητα

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έθεσε και το ζήτημα των απαγωγών των Πακιστανών μεταναστών. Σε σχετική δήλωσή της μετά τη συνάντηση σημείωσε ότι εξέφρασε στον πρωθυπουργό, εκ μέρους του ΚΚΕ, «την πεποίθησή μας ότι οι απαγωγές των Πακιστανών έγιναν και ότι σ' αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη δύο φορές έχει υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίες συμφωνίες αφορούν και τη δράση αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και βρετανικών στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας, η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι «δε συμφωνούμε όπως τίθεται από πολλές πλευρές το θέμα της τήρησης της νομιμότητας».

«Διότι - υπογράμμισε - κάθε μέρα ψηφίζονται νέοι αντιδραστικοί νόμοι σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα που θίγουν και τα ατομικά και τα συλλογικά δικαιώματα. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να ψηφίζονται οι νόμοι και να τηρείται αυτή η νομιμότητα. Εμείς καλούμε και τους Ελληνες εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό να υψώσουν τη φωνή τους και στην Ευρώπη. Οι νόμοι, που έχουν ήδη ψηφιστεί, να ανατραπούν στην πράξη, να γίνουν ανενεργοί, να μην ψηφιστούν νέοι και ό,τι αντιδημοκρατικό έχει ψηφιστεί να φύγει από τη μέση και επίσημα. Διότι δεν υπάρχει νομιμότητα όταν καταπατώνται τα ατομικά και τα συλλογικά δικαιώματα και όταν παρεμποδίζεται η λαϊκή δράση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο ζήτημα, η Αλ. Παπαρήγα εξήγησε ότι «μου απάντησε τουλάχιστον αυτά που μέχρι τώρα έχει τοποθετηθεί ως πρωθυπουργός και ως κυβέρνηση. Και βεβαίως εμείς είπαμε ότι δεν ξέρουμε τι ήξερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, όμως οι μυστικές υπηρεσίες έδρασαν και δρουν στην Ελλάδα».

Και στη Λίμνη Κρεμαστών;

Τα χτεσινά «Νέα» αναφέρονται και σε άλλη μυστική επιχείρηση στην περιοχή της λίμνης Κρεμαστών. Σύμφωνα με την εφημερίδα γι' αυτήν δε ζητήθηκε άδεια από τον εποπτεύοντα την αντιτρομοκρατική υπηρεσία εισαγγελέα Δ. Ασπρογέρακα, προκειμένου να διενεργηθεί ανάκριση σε βάρος Πακιστανών μεταναστών ή άλλων αλλοδαπών για υπόθεση τρομοκρατίας.

Οπως επεσήμαναν στην εφημερίδα εισαγγελικές πηγές, η μοναδική επιχείρηση ανάκρισης Πακιστανών για την οποία ζητήθηκε η συνδρομή των αρμόδιων εισαγγελέων, ήταν αυτή που έγινε στην περιοχή του Ασπροπύργου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σε αυτή συμμετείχαν δυο εισαγγελείς και στα πλαίσιά της ζητήθηκε και η επίσημη κατάθεση των Αμερικανών διπλωματών στην αρμόδια εισαγγελική αρχή αναφορικά με τις καταγγελίες τους. Δώδεκα Πακιστανοί ανακρίθηκαν από Ελληνες αστυνομικούς αλλά με ερωτήσεις που δόθηκαν από Αμερικανούς πράκτορες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ