ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40

Φασκελοξεκουκούλωστα

Δικομματιστάν

Πράγματι, πολύ χρήσιμη η χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για το θέμα των Πακιστανών. Μάθαμε:

*

α) Οτι ήταν αρκετό ένα και μόνο τηλεφώνημα των Βρετανών προς την ελληνική κυβέρνηση, για να τσακιστεί η τελευταία να προβεί το περασμένο καλοκαίρι σε 5.500 προσαγωγές αλλοδαπών και 1.221 συλλήψεις! Με ένα τηλεφώνημα!

β) Οτι όταν ο ένας της ΝΔ δήλωνε πως «μυστικές συμφωνίες δεν υπήρξαν, δεν υπάρχουν και δε θα υπάρξουν» (Βουλγαράκης), έσπευδαν οι άλλοι του ΠΑΣΟΚ να ευχαριστήσουν για την κάλυψη προς την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι «είναι ευπρόσδεκτο που ο υπουργός διέψευσε ότι υπάρχουν μυστικές συμφωνίες» (Πάγκαλος) και να προσθέτουν, ανταποδίδοντας την κάλυψη προς τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ότι «χειρισμούς ελέγχουμε, δε θέλουμε να ακυρώσουμε διεθνείς συνεργασίες της χώρας» (Παπαϊωάννου).

*

Αυτά - στη γλώσσα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - λέγονται «εθνική ανεξαρτησία» και «φιλαλήθεια». Σε απλά ελληνικά, όμως, λέγονται αλλιώς: «Υποτέλεια» και «τ' ένα χέρι νίβει τ' άλλο». Και σε πιο απλά: Δικομματισμός.


Γράφει:
ο Νϊκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Eurokinissi

Οπως βλέπετε και στη φωτογραφία που δημοσίευσαν χτες «Τα Νέα», στο πλαίσιο του διαλόγου με τους βιομήχανους, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και προσωπικώς ο κ. Πολυζωγόπουλος, έχουν στριμώξει ...άσχημα τον ΣΕΒ και τον γελώντα μέχρι δακρύων πρόεδρό του κ. Κυριακόπουλο.

O tempora - o... CIA

Οι απαγωγές και οι βασανισμοί κρατουμένων με τη μέθοδο της παράδοσης «υπόπτων» από τις αμερικανικές αρχές σε τρίτες χώρες (χώρες που δε φημίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) είχαν ξεκινήσει ήδη επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον. Το δήλωσε στις 28 Δεκέμβρη ο Μάικλ Σόιερ, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». Οι δηλώσεις αυτές έκαναν το γύρο του κόσμου καθώς αναμεταδόθηκαν από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σημειώστε ότι ο κύριος Σόιερ δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Διατέλεσε επικεφαλής του ειδικού «αντιτρομοκρατικού» κλιμακίου της CIA, υπό την... ευφάνταστη επωνυμία «κλιμάκιο Μπιν Λάντεν». Στη διήγησή του ο αξιωματούχος της CIA ήταν εξαιρετικά γλαφυρός:

*

«Ο πρόεδρος Κλίντον, ο σύμβουλός του επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας Σάντι Μπέργκερ και ο σύμβουλος για την τρομοκρατία Ρίτσαρντ Κλαρκ ζήτησαν το φθινόπωρο του 1995 από τη CIA να καταστρέψει τον Μπιν Λάντεν. Οταν ρωτήσαμε, τι να κάνουμε με τα πρόσωπα που θα συλλαμβάνονται, ο Κλίντον μας απάντησε, αυτή είναι δική σας δουλιά. Εμείς - συνεχίζει ο Σόιερ - γνωρίζαμε καλώς πως άλλες χώρες δε θα τους αποφυλάκιζαν. Κι εμείς δε μεταφέραμε κρατουμένους στις ΗΠΑ διότι ο πρόεδρος Κλίντον δεν το επιθυμούσε. Οι επιχειρήσεις μας στέφθηκαν με επιτυχία», καταλήγει ο κύριος Σόιερ...

***

Αυτά γίνονταν επί «κεντροαριστερού» Κλίντον. Τώρα, επί Μπους, φαίνεται ότι το δίκτυο βασανισμών ανθρώπων από τη CIA έγινε ακόμα πιο πολυδαίδαλο. Πέρα από το Γκουαντανάμο ή τις φυλακές στο Αμπου Γκράιμπ, οι Αμερικάνοι διατηρούσαν (μήπως διατηρούν ακόμα;) μυστικές φυλακές και σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το θέμα είχε απασχολήσει και προ μηνών την επικαιρότητα και ως συνήθως, αφού πρώτα διαψεύστηκε, κατόπιν κουκουλώθηκε. Να, όμως, που μια πρώτη «έμμεση» - όπως χαρακτηρίζεται - απόδειξη ήρθε στο φως. Πρόκειται για απόρρητο μήνυμα που αποδίδεται στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών και όπως μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και αναδημοσίευσε προχτές η «Ελευθεροτυπία», αποκαλύφθηκε από την ελβετική εφημερίδα «Ζόνταγκσμπλικ». Το αιγυπτιακό έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται η ελβετική εφημερίδα, κάνει λόγο για μυστικές φυλακές των ΗΠΑ σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ.

Λέτε να είναι αλήθεια;..


Γερμανία και Γκουαντάναμο

Η περηφάνια που νιώσαμε μετά τη δήλωση της Μέρκελ ότι πρέπει να κλείσει το Γκουαντάναμο, δεν περιγράφεται. Για να ξέρετε, δεδομένης της θέσης της Γερμανίας στην ΕΕ, είμαστε περήφανοι για όλη την ΕΕ, μετά από μια τέτοια τοποθέτηση.

Βέβαια υπάρχει μια μικρή «λεπτομέρεια»: Εκείνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη τον περσινό Απρίλη στη Γενεύη, όταν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, απορρίφθηκε η πρόταση διεξαγωγής έρευνας όσον αφορά τα βασανιστήρια και τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων στο Γκουαντάναμο, και έδωσε το «πράσινο φως» στους Αμερικάνους να συνεχίζουν την απάνθρωπη τακτική τους. Σημειώστε, επίσης, ότι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που καταψήφισαν τότε την πρόταση, εκτός από τις Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, ήταν και η Γερμανία...

1816 Η Γαλλία θεσπίζει νόμο, με τον οποίο η οικογένεια Βοναπάρτη έπρεπε να εγκαταλείψει για πάντα τη χώρα.

1876 Γεννιέται στο Οκλαντ του Σαν Φρανσίσκο ο Τζακ Λόντον, ο μεγαλύτερος Αμερικανός συγγραφέας των αρχών του 20ού αιώνα.

1879 Αρχίζει ο πόλεμος των Ζουλού μεταξύ των Βρετανών της αφρικανικής αποικίας και των ντόπιων της Ζουλουλάνδης.

1934 Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, όπου και καθόρισε το χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της επερχόμενης επανάστασης στην Ελλάδα, που προσδιορίστηκε ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων των χωρών για τις οποίες προβλέπεται «πορεία λίγο ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».

1943 Οι Γερμανοί υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους γύρω από το Λένινγκραντ. Η ηρωική αντίσταση των κατοίκων της πόλης έγραψε μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1949 Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας μπαίνει στη Νάουσα.

1979 Σαράντα μητέρες εξαφανισθέντων συλλαμβάνει η χούντα της Αργεντινής. Οι γυναίκες αυτές, γνωστές ως «οι τρελές της πλατείας του Μάη», συγκεντρώνονταν επί ένα χρόνο στην κεντρική πλατεία Μάη του Μπουένος Αϊρες, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη των χαμένων παιδιών τους.

1985 Για πρώτη φορά μετά το 1940, ανοίγουν ξανά τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακκαβιά.

Μπράβο!

Το ΚΚΕ - είπε χτες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανασάκης - δε μιλάει πια για μυστικές συμφωνίες που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ με Αμερικανούς και Ευρωπαίους και επιτρέπουν σε μυστικές υπηρεσίες να αλωνίζουν στη χώρα. Φυσικά, δεν είναι και ο αυθεντικότερος να ερμηνεύει το ΚΚΕ ο κ. Αθανασάκης, επομένως λίγη σημασία έχει τι νομίζει (ο κ. Αθανασάκης) ότι λέει το ΚΚΕ. Σημασία έχει τι - πράγματι - λέει το ΚΚΕ. Αλλά αυτό που κυρίως προκύπτει από το γεγονός ότι ο κ.Αθανασάκης έρχεται και επανέρχεται με δηλώσεις του στο θέμα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες δεν ήταν μυστικές, είναι ότι ο κ. Αθανασάκης αυτές τις (μυστικές, εννοείται) συμφωνίες τις γνώριζε. Μπράβο του!

Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπει κανείς τον κ. Χρυσοχοΐδη να βγαίνει στα τηλεπαράθυρα και να ζητά εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ διερεύνηση για το θέμα των ανακρίσεων των Πακιστανών μεταναστών.

Αλήθεια: Επί των ημερών του κ. Χρυσοχοΐδη στο Δημοσίας Τάξης δε γίνονταν εκείνες οι «φιλικές» ανακρισούλες Ελλήνων πολιτών από πράκτορες της CIA και της Σκότλαντ Γιαρντ, με αφορμή την υπόθεση της «17Ν»;...

Να υποθέσουμε ότι το πάγιο δόγμα της κυβέρνησης «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα», μετά τις δηλώσεις Μαρκογιαννάκη, έχει μετεξελιχτεί στο «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον "ανόητο" και τον "αμόρφωτο"»;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ