Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
O tempora - o... CIA

Οι απαγωγές και οι βασανισμοί κρατουμένων με τη μέθοδο της παράδοσης «υπόπτων» από τις αμερικανικές αρχές σε τρίτες χώρες (χώρες που δε φημίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) είχαν ξεκινήσει ήδη επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον. Το δήλωσε στις 28 Δεκέμβρη ο Μάικλ Σόιερ, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». Οι δηλώσεις αυτές έκαναν το γύρο του κόσμου καθώς αναμεταδόθηκαν από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σημειώστε ότι ο κύριος Σόιερ δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Διατέλεσε επικεφαλής του ειδικού «αντιτρομοκρατικού» κλιμακίου της CIA, υπό την... ευφάνταστη επωνυμία «κλιμάκιο Μπιν Λάντεν». Στη διήγησή του ο αξιωματούχος της CIA ήταν εξαιρετικά γλαφυρός:

*

«Ο πρόεδρος Κλίντον, ο σύμβουλός του επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας Σάντι Μπέργκερ και ο σύμβουλος για την τρομοκρατία Ρίτσαρντ Κλαρκ ζήτησαν το φθινόπωρο του 1995 από τη CIA να καταστρέψει τον Μπιν Λάντεν. Οταν ρωτήσαμε, τι να κάνουμε με τα πρόσωπα που θα συλλαμβάνονται, ο Κλίντον μας απάντησε, αυτή είναι δική σας δουλιά. Εμείς - συνεχίζει ο Σόιερ - γνωρίζαμε καλώς πως άλλες χώρες δε θα τους αποφυλάκιζαν. Κι εμείς δε μεταφέραμε κρατουμένους στις ΗΠΑ διότι ο πρόεδρος Κλίντον δεν το επιθυμούσε. Οι επιχειρήσεις μας στέφθηκαν με επιτυχία», καταλήγει ο κύριος Σόιερ...

***

Αυτά γίνονταν επί «κεντροαριστερού» Κλίντον. Τώρα, επί Μπους, φαίνεται ότι το δίκτυο βασανισμών ανθρώπων από τη CIA έγινε ακόμα πιο πολυδαίδαλο. Πέρα από το Γκουαντανάμο ή τις φυλακές στο Αμπου Γκράιμπ, οι Αμερικάνοι διατηρούσαν (μήπως διατηρούν ακόμα;) μυστικές φυλακές και σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το θέμα είχε απασχολήσει και προ μηνών την επικαιρότητα και ως συνήθως, αφού πρώτα διαψεύστηκε, κατόπιν κουκουλώθηκε. Να, όμως, που μια πρώτη «έμμεση» - όπως χαρακτηρίζεται - απόδειξη ήρθε στο φως. Πρόκειται για απόρρητο μήνυμα που αποδίδεται στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών και όπως μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και αναδημοσίευσε προχτές η «Ελευθεροτυπία», αποκαλύφθηκε από την ελβετική εφημερίδα «Ζόνταγκσμπλικ». Το αιγυπτιακό έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται η ελβετική εφημερίδα, κάνει λόγο για μυστικές φυλακές των ΗΠΑ σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ.

Λέτε να είναι αλήθεια;..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ