Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Πολύμορφη δραστηριότητα από Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη

Από την πρόσφατη πικετοφορία στην πλατεία Αμερικής
Από την πρόσφατη πικετοφορία στην πλατεία Αμερικής
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί μια σειρά δραστηριότητες σε διάφορες χώρες, ενώ προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις μπροστά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 24-27 Γενάρη. Στις 21 Γενάρη στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, γίνεται συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, όπου θα συμμετάσχει και το ΚΚΕ.

Στις 24 Γενάρη μέρα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ηδη στη γειτονική Κύπρο, το ΑΚΕΛ σε συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του Αντρου Κυπριανού, το Σάββατο 7 Γενάρη, κατήγγειλε το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και δήλωσε «την ετοιμότητά του κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να παλέψει, σε συντονισμό και σε συνεργασία με τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, ώστε να μην περάσει η αντικομμουνιστική αυτή έκθεση». Χτες, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση της ΕΔΟΝ στη Λευκωσία.

Στην Ουγγαρία πραγματοποιήθηκε χτες διαδήλωση, που οργανώθηκε από το Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας. Με έκκλησή του το κόμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της χώρας να διαμαρτυρηθούν στους βουλευτές και να απαιτήσουν να μην ψηφίσουν αυτό το μνημόνιο, το οποίο νοθεύει την Ιστορία, ενώ με ανοιχτό γράμμα προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό της χώρας διαμαρτυρήθηκε έντονα για το μνημόνιο και απαίτησε από τους βουλευτές και την κυβέρνηση να μην το στηρίξουν.

Παράλληλα, παρόμοια συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα 16/1 από το ΚΚΡΟ.

Στις ευρωπαϊκές συναντήσεις στις 21 και 24/1 καλεί με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής του το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) που αναφέρει ότι «το ουσιαστικό περιεχόμενο του μνημονίου εμπεριέχεται στην από πολύ καιρό γνωστή "Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού" που αποτελεί προσπάθεια να διαδώσει τον αντικομμουνισμό με ψεύδη».

Την αντίδρασή τους στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο έχουν εκφράσει μια σειρά χώρες μεταξύ των οποίων το ΚΚ Ισπανίας, το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, το ΚΚ Πορτογαλίας, ο Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας(Τσεχίας).

Το Εργατικό Κόμμα Βελγίου έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 70 υπογραφές προσωπικοτήτων που καταγγέλλουν το αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη και παρουσίασαν το κείμενο με το οποίο συγκεντρώνουν υπογραφές από προσωπικότητες, συνδικαλιστές, διανοούμενους και άλλους. Την ίδια στιγμή επεξεργάζονται και κείμενο μαζί με το ΚΚ Σουηδίας και το ΚΚ Νορβηγίας.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι ανάμεσα σ' αυτούς που ζητούν την καταδίκη του κομμουνισμού είναι μέλη Κοινοβουλίων που «κάνουν τα στραβά μάτια ή και συμμετέχουν σε εγκωμιασμούς ναζιστικών συμβόλων και εγκληματιών πολέμου». Κάνει λόγω και για τη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και προσθέτει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες κομμουνιστές θυσίασαν τη ζωή τους στον αντιφασιστικό αγώνα. Και στη Δανία ήταν πρωτοπόροι στο κίνημα αντίστασης, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Επίσης, το ΔΣ της Κοινότητας Ελλήνων Δανίας (ΚΕΔ), με ομόφωνο ψήφισμά του καταγγέλλει την απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και τονίζει πως η «προσπάθεια εξομοίωσης αποτελεί πρόκληση στην ιστορική μνήμη του λαού μας». Απευθύνεται σε όλα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις, τόσο της Δανίας όσο και της Ελλάδας, και τους καλεί «να μην ξεχάσουν το αίμα που χύθηκε ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, αλλά και πρόσφατα ενάντια στην εφτάχρονη δικτατορία στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ