Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Κλείνει» το θέμα η κυβέρνηση

Στο απυρόβλητο το υπαρκτό ζήτημα της άσκησης πιέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα για θέματα τρομοκρατίας

Να ελαχιστοποιήσει τις πολιτικές «παρενέργειες» της αποπομπής του Χρ. Μαρκογιαννάκη και να σκεπάσει την ουσία του θέματος, επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση την επομένη της παραίτησης του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, εν αναμονή της επόμενης παραίτησης...

Σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση κηρύσσει το θέμα λήξαν και ταυτόχρονα προσπαθεί να μεταφερθεί η συζήτηση σε ανώδυνες και ανούσιες λεπτομέρειες γύρω από το παρασκήνιο της παραίτησης, προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο το υπαρκτό ζήτημα της άσκησης πιέσεων από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ιδιαίτερα όταν «αναμειγνύεται» σε θέματα «τρομοκρατίας». Και αυτό προκύπτει σαφώς από την «ενόχληση» που εξέφρασε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης για την «εμπλοκή» του στις υποθέσεις της απαγωγής των Πακιστανών μεταναστών και δευτερευόντως του Ρώσου δραπέτη.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να ξεχαστεί το θέμα όσο το δυνατόν συντομότερα για να μην τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο «εσωστρέφειας» και «ομηρίας» από τα κανάλια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να ξεπεράσει το ζήτημα παραπέμποντας στη γενικόλογη και αόριστη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την παραίτηση, όπου αναφερόταν ότι «όλοι οφείλουμε σεβασμό στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Η ΝΔ και τα στελέχη της διαχρονικά έχουν αποδείξει αυτό το σεβασμό». Παράλληλα «καθάρισε» και με τη φιλολογία του ανασχηματισμού δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αναπληρωθεί η θέση του υφυπουργού στο Δημόσιας Τάξης και πως ανασχηματισμός δε θα γίνει. Επίσης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως οι παρεμβάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού για το θέμα των Πακιστανών και του Ρώσου δραπέτη, δεν ενοχλούν την κυβέρνηση, η οποία «έχει διευκρινίσει ότι επιθυμεί τη διαλεύκανση των όποιων καταγγελιών υπάρχουν». Στην πληθώρα των ερωτήσεων των δημοσιογράφων για τα αίτια και τις συνθήκες παραίτησης, ο Θ. Ρουσόπουλος επαναλάμβανε μονότονα τη φράση «δε θα πω τίποτα περισσότερο για την υπόθεση αυτή». Συμφώνησε πάντως με την επισήμανση που υπάρχει στη δήλωση παραίτησης Μαρκογιαννάκη αναφορικά με το ηχητικό ντοκουμέντο που οδήγησε στην παραίτησή του ότι ήταν προϊόν υποκλοπής ιδιωτικής συνομιλίας. «Ξέχασε» προφανώς ότι εδώ και πολλά χρόνια η ηγεσία της ΝΔ έχει αποδεχτεί και νομιμοποιήσει τα προϊόντα υποκλοπών και κρυφών καμερών...

Ο ίδιος ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αποχωρώντας χτες από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι φεύγει περήφανος από τη θέση αυτή, γιατί αν και χειρίστηκε λεπτά θέματα, οικονομικού κυρίως χαρακτήρα, δεν έδωσε σε κανέναν το δικαίωμα να του καταλογίσει τίποτα. Παραδέχτηκε πάντως ότι η υπόθεση δεν μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη.

Ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι το θέμα έχει τελειώσει και πως «πρέπει να γυρίσουμε σελίδα». Αναφερόμενος στον Δ. Λινό είπε ότι κοσμεί τη δημόσια ζωή και πρόκειται για σημαίνουσα προσωπικότητα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην κάθαρση της δικαιοσύνης, η οποία προχωρά επί γαλάζιας διακυβέρνησης.

«Θεσμικό ατόπημα»

Εντονα αντέδρασαν οι εισαγγελείς και δικαστές για τις δηλώσεις του Χρ. Μαρκογιαννάκη κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού και με ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών τους φορέων αποδοκίμασαν τον παραιτηθέντα υφυπουργό.

Πιο αιχμηρή ήταν η Ενωση Εισαγγελέων, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι αναφορές του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης «πέραν από τον προσβλητικό χαρακτήρα τους, συνιστούν και θεσμικό ατόπημα». Στην ίδια ανακοίνωση η Ενωση Εισαγγελέων εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός και θεωρεί ότι η εξέλιξη του όλου ζητήματος και η λύση που δόθηκε ήταν η μόνη ενδεδειγμένη και αναμενόμενη στα πλαίσια της εύρυθμης συλλειτουργίας των τριών εξουσιών του κράτους.

Επίσης, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με χτεσινή ανακοίνωσή της «αποδοκιμάζει τις επιθέσεις κατά των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης από οπουδήποτε και εάν προέρχονται και επισημαίνει ότι στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος επιβάλλεται σεβασμός στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της».

Ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός απέφυγε να δώσει συνέχεια στο θέμα και αρκέστηκε να δηλώσει: «Ουδέν σχόλιο, το θέμα θεωρείται λήξαν».

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας προσερχόμενος χτες το πρωί στη Βουλή δήλωσε ότι «η κυβέρνηση τιμά τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, αλλά και σέβεται τους λειτουργούς της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ