Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Υπόθεση κάθε πολίτη

Το ένα μετά το άλλο, Δημοτικά Συμβούλια σε όλη την Ελλάδα, εκδίδουν ψηφίσματα, κατά κανόνα ομόφωνα, καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Λαγουδάκου, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος κατά της προσπάθειας εξομοίωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό. «Το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρεται στο ψήφισμα, θεωρεί απαράδεκτη την προσπάθεια που κυοφορείται από αντιδραστικούς κύκλους στο Συμβούλιο της Ευρώπης να ξαναγραφεί ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας και πρέπει άμεσα να σταματήσει. Οι κύκλοι αυτοί είναι οι ίδιοι που χωρίς αιδώ παραδέχονται σήμερα πως δε βρέθηκαν ποτέ τα περιβόητα όπλα στο Ιράκ, είναι οι ίδιοι που κατάφεραν στο Ευρωκοινοβούλιο να πάρουν την πρωτοφανή απόφαση του περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων με την παρακολούθηση όλων μας, στο όνομα δήθεν καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Στο ίδιο ψήφισμα τονίζεται: «Η ιστορία του λαϊκού κινήματος, αναπόσπαστο μέρος του οποίου ήταν και είναι και οι κομμουνιστές, γράφτηκε στους λαϊκούς αγώνες, στους δρόμους και στα βουνά, στις πλατείες και στα εργοστάσια, γράφτηκε μέσα από τόσες σημαντικές κατακτήσεις, όπως το οκτάωρο και τόσα άλλα. Γράφτηκε ακόμα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, όταν η δημοκρατία έδινε την υπέρτατη μάχη ενάντια στο ναζισμό, μια μάχη που την κέρδισε χάρη στην καθοριστική συμμετοχή και συμβολή και των κομμουνιστών. Γι' αυτό πρέπει όλοι να καταλάβουν πως η ιστορία, που έχει κριθεί και εκτιμηθεί από την ανθρωπότητα δεν είναι δυνατόν να ξαναγραφεί μέσα από σκοπιμότητες, ούτε να αλλοιωθεί, προκειμένου να πετύχουν κάποιοι τα σχέδιά τους».

Σε ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας, αφού εκφράζει τον αποτροπιασμό του και χαρακτηρίζει ντροπή την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταγγέλλει όλους αυτούς «που προσπαθούν να αναστήσουν μεθόδους καταδικασμένες στη συνείδηση της ιστορίας και των λαών», σημειώνει: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αλλάξει την ιστορία, να τη διαστρεβλώσει, εξισώνοντας τα θύματα με τους θύτες. Τους κατακτητές με τους απελευθερωτές και τους ναζιστές με τους κομμουνιστές». Και καταλήγει: «Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ΝΤΡΟΠΗ».

Την άμεση απόσυρση του αντικομμουνιστικού μνημονίου, απαιτεί με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εδεσσας. Στο σχετικό ψήφισμα καταγγέλλεται η προσπάθεια ενοχοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας. «Θεωρούμε, τονίζεται, απαράδεκτη την προσπάθεια που εκπορεύεται από τους πλέον αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης που στοχεύει στο να ξαναγραφτεί η ιστορία της ανθρωπότητας τον 20ό αιώνα, να ενοχοποιηθούν ιδεολογικές απόψεις, ταυτίζοντας την κομμουνιστική με τη φασιστική - ναζιστική ιδεολογία, να περιοριστούν ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες που με αγώνες και αίμα κατάχτησαν οι λαοί, στους οποίους αγώνες καθοριστική ήταν και η συμβολή των κομμουνιστών». Και καταλήγει: «Η ιστορία, παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα, έχει δείξει ότι όταν προβάλλεται το αντικομμουνιστικό σκιάχτρο ετοιμάζονται δεινά για τους λαούς, αντιδημοκρατικές εκτροπές, δικτατορίες και πόλεμος».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, σε σχετικό ψήφισμά του αναφέρει ότι το θέμα του αντικομμουνιστικού μνημονίου «θέτει όλους μας (πολίτες, ομάδες πολιτών, συγκροτημένους φορείς, κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ.) μπροστά σε σοβαρότατα ζητήματα συνείδησης, υπερβαίνοντας εκτιμήσεις, προσωπικές πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις». Και καλεί «κάθε πολίτη, δημοκράτη, πατριώτη, ν' αντιταχθεί, επειδή θεωρούμε ότι αποτελεί χρέος στην ιστορική μνήμη, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος να βάλει ένα τέλος στην αντικομμουνιστική υστερία του σήμερα και ίσως αύριο στην όποια υστερία άλλης μορφής».

Σε ψήφισμα καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου που εξέδωσε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά Καρδίτσας απευθύνει έκκληση στα κόμματα, στην κυβέρνηση, στους βουλευτές και τους φορείς να ζητήσουν την απόσυρση του μνημονίου από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης. «Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά - επισημαίνει - εκφράζοντας τα δημοκρατικά συναισθήματα της τοπικής κοινωνίας καταγγέλλει το κατάπτυστο μνημόνιο. Καλεί κάθε σκεπτόμενο πολίτη να αντισταθεί και να περιφρουρήσει τις αρχές και τις ιδέες της Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ