ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Σταματήστε την ποινικοποίηση των αγώνων της αγροτιάς

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για πολλοστή φορά το ΚΚΕ ζητά με παρέμβασή του στη Βουλή να σταματήσει επιτέλους η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών. Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος καλείται η κυβέρνηση να βάλει οριστικό τέλος στη φάμπρικα των αγροτοδικείων, καθώς και να σταματήσουν οι καταλογισμοί των δικαστικών εξόδων σε βάρος των αγροτών.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζεται πως «παρά τις αντίθετες προεκλογικές διακήρυξεις της κυβέρνησης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και ιδιαίτερο ζήλο οι δικαστές διώξεις και μάλιστα με βαριά κατηγορητήρια σε βάρος των αγροτών που αγωνιστικά αντιστάθηκαν στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Στις δικαστικές διώξεις προστέθηκε και ο καταλογισμός των δικαστικών εξόδων ακόμα και για τις δίκες της περιόδου πριν το 1997, που τα φερόμενα ως αδικήματα των αγροτών που συμμετείχαν σε εκείνες τις αγροτικές κινητοποιήσεις παραγράφηκαν με ειδική νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Προφανής στόχος των δικαστικών διώξεων και των καταλογισμών είναι η οικονομική εξουθένωση των αγροτών και η τρομοκράτησή τους για να μη συμμετέχουν σε νέες κινητοποιήσεις που θα προκαλεί η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που επιταχύνει το ξεκλήρισμά τους».

Από το βουλευτή του ΚΚΕ ερωτώνται οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

-- Τι ενέργειες θα κάνουν για να σταματήσει η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων της αγροτιάς;

-- Τι μέτρα θα πάρουν για να σταματήσουν οι καταλογισμοί των δικαστικών εξόδων σε βάρος των αγροτών;

ΠΛΗΘΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ
Με ... δικαστήρια κοντράρουν τους αγρότες

Δεκάδες αγρότες σέρνονται στα δικαστήρια σε μια προσπάθεια των κυβερνώντων να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών

Με παραπομπές στα δικαστήρια προσπαθούν να απαντήσουν, πριν το ΠΑΣΟΚ και τώρα η ΝΔ, στις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών

Motion Team

Με παραπομπές στα δικαστήρια προσπαθούν να απαντήσουν, πριν το ΠΑΣΟΚ και τώρα η ΝΔ, στις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών
Με ένταση των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών του αγροτικού κινήματος επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να περάσει, «διά πυρός και σιδήρου», την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που ξεκίνησε από την αρχή του νέου έτους. Αυτό το διάστημα βρίσκεται εν εξελίξει ένα νέο «μπαράζ» αγροτικών δικών, σε διάφορες περιοχές της χώρας και εκατοντάδες αγρότες σέρνονται στα «αγροτοδικεία».

Πρόκειται για μια κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου, ενόψει και των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί από την ΠΑΣΥ και θα ξεκινήσουν στις 2 Φλεβάρη, με μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Εκθεσης «Αγρότικα», θα συνεχιστούν συγκεντρώσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας και θα κορυφωθούν, στις 19 Μάρτη, με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ.

Δικαστικό «πογκρόμ»

Μέσα στο Γενάρη, λοιπόν, θα γίνουν πολλές δίκες, ενώ κι άλλες είναι προγραμματισμένες για το Φλεβάρη, το Μάρτη και τους επόμενους μήνες.

Το νέο δικαστικό πογκρόμ αρχίζει σήμερα, 13 Γενάρη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λάρισας, όπου θα γίνουν δύο δίκες με κατηγορούμενους 28 αγρότες για τις συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις τον Απρίλη του 2002, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα, 16 Γενάρη, στο εδώλιο θα καθίσει ο Γιάννης Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ως ηθικός αυτουργός (!) για τις κινητοποιήσεις του 2002 στα Τέμπη. Στις 26 Γενάρη, σειρά παίρνουν 7 αγρότες της Λέσβου, ενώ 31 Γενάρη κοντά 60 αγρότες από τους δήμους Ταμασίου Καρδίτσας και Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας θα δικαστούν στη Λαμία, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2002. Και ο χορός των δικαστικών διώξεων «καλά κρατεί» και συνεχίζεται για μακρύ χρονικό διάστημα, καθώς στις 25 Μάη άλλοι 16 αγρότες της επαρχίας Αγιάς της Λάρισας θα δικαστούν για τη συμμετοχή τους σε αγροτική κινητοποίηση που έγινε πέρσι το Φλεβάρη στο δρόμο Αγιάς - Λάρισας.

Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται πολλά στελέχη της ΠΑΣΥ - μέλη της Πανελλαδικής Γραμματείας της κ.ά. - καθώς η κυβέρνηση διαβλέπει ότι ο «μέγας κίνδυνος» για την αντιαγροτική της πολιτική προέρχεται από την ανάπτυξη των αγώνων που έχει βάλει μπροστά το συνεπές αγροτικό κίνημα, παρακάμπτοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ηγεσίες και καλώντας όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να συμμετάσχουν, ενωτικά, μαζικά και δυναμικά, στις νέες κινητοποιήσεις.

Ο «κίνδυνος» των αγώνων

Οι κυβερνώντες βλέπουν ότι η μεγάλη όξυνση των αγροτικών προβλημάτων έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες σε αγανάκτηση και αντιλαμβάνονται πως οι αυξανόμενες αγροτικές αντιδράσεις παίρνουν, πλέον, πολιτικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, συνειδητοποιούν ότι οι νέοι αγώνες, που οργανώνονται, κατά τόπους, από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες και τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, σε ενιαία βάση διεκδικήσεων και συντονίζονται, σε πανελλαδικό επίπεδο, από την ΠΑΣΥ, στρέφονται, «στα ίσια», κατά της συνολικής αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς θέτουν ως κυρίαρχο αίτημα να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ. Επιπλέον, το συνεπές αγροτικό κίνημα διακηρύσσει πως στόχος της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών, σε συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι η αλλαγή των συσχετισμών, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. Γι' αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τις προσπάθειες για να σταματήσει τους νέους αγώνες, εν τη γενέσει τους, χρησιμοποιώντας, εκτός των άλλων και το τρομοκρατικό «δρεπάνι» των αγροτοδικείων.

Σε βοήθεια της κυβέρνησης σπεύσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν κρύβει ότι συμφωνεί με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ - άλλωστε η δική του κυβέρνηση την πρωτοψήφισε στην ΕΕ - και κάνει ό,τι μπορεί για να αποπροσανατολίσει τον αγροτικό κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και να υπονομεύσει την ενότητα των αγώνων. Από κοντά και ο ΣΥΝ, που, δε χάνει ευκαιρία να υποστηρίξει ό,τι κι αν προέρχεται από την ΕΕ.

Στην Κατερίνη

Αγροτοδικείων συνέχεια είχαμε και στην Πιερία, όπου την Τρίτη το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης καταδίκασε σε φυλάκιση από 30 μέχρι 45 μέρες με τριετή αναστολή δέκα παραγωγούς με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, στις αγροτικές κινητοποιήσεις το 2000 στην περιοχή του Αιγινίου. Συνολικά, οι αγρότες που κάθισαν στο εδώλιο ήταν 57. Εντύπωση προκάλεσε το κλίμα αστυνομοκρατίας που επικράτησε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της δίκης, καθώς δεκάδες αστυνομικές δυνάμεις που έφθασαν ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη είχαν παραταχθεί έξω από τα δικαστήρια.

Μαζί το ΚΚΕ

Στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς και, γενικότερα, των μικρονυκοκυραίων της υπαίθρου που παλεύουν για την επιβίωσή τους, στέκεται το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας, με θέρμη και συνέπεια, τις δίκαιες διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών και καταγγέλλοντας την τρομοκρατική δικαστική επιχείρηση, που η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει, με μεγαλύτερη ένταση, σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς.

Για πολλοστή φορά, με παρέμβασή του στη Βουλή - επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αντώνης Σκυλλάκος - ζητάει να σταματήσει επιτέλους η ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και να μπει οριστικό τέλος στη φάμπρικα των αγροτοδικείων, καθώς και να σταματήσουν οι καταλογισμοί των δικαστικών εξόδων σε βάρος των αγροτών.

Ανάκληση κοτσαδόρων

Πρόγραμμα ανάκλησης κοτσαδόρων που τοποθετούνται στα «SUZYKI Grand Vitara» 1.6 και 2.0L ως αξεσουάρ μετά την πώληση, εφαρμόζει η εταιρία «Σφακιανάκης ΑΕΒΕ». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο δίκτυο εξουσιοδοτημένων επισκευαστών αυτοκινήτων «SUZUKI» και στο τηλέφωνο 210.9988.168.

ΜΕΓΑΛΟΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
Προγράμματα κρατικών επιδοτήσεων

Κρατική δαπάνη 3 εκατ. ευρώ για τη διαφημιστική προβολή των μεγαλοβιομηχάνων του λαδιού

Προγράμματα έμμεσης επιδότησης των μεγαλοεξαγωγέων ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης συνεχίζοντας την πολιτική που εφάρμοσαν και τα προηγούμενα χρόνια τόσο όσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για «δράσεις» που αφορούν τη διαφημιστική προβολή στο εξωτερικό, αποστολές επιχειρηματιών σε κράτη που παρουσιάζουν ενδιαφέρον κ.ά., τα οποία σε σημαντικό βαθμό θα υλοποιηθούν με κρατικό χρήμα στο όνομα της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών. Ο υπουργός Οικονομίας έκανε ειδική αναφορά στο ελαιόλαδο, η προώθηση του οποίου θα κοστίσει 6 εκατ. ευρώ. Τα μισά από αυτά (3 εκατ. ευρώ) θα πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που συνιστά κρατική επιδότηση στους μεγαλοβιομηχάνους της ΣΕΒΙΤΕΛ. Φορέας υλοποίησης αυτής της πολιτικής είναι ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), ο οποίος για λογαριασμό των εξαγωγέων, μέσα από έρευνες αγοράς, εντόπισε τις χώρες - στόχους. Για το 2006 προγραμματίζονται εκθέσεις εμπορευμάτων στις ΗΠΑ και τον Καναδά, στα Βαλκάνια, στη Ρωσία, στη Σκανδιναβία και την Πολωνία, σε Αραβικές χώρες και στις Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Κορέα. Οι μεγαλοεξαγωγείς συνεχίζουν να πιέζουν για την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ για υπαρκτές ή ακόμη και για ανύπαρκτες - εικονικές «εξαγωγές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ