ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ»
Επιδείνωση στην Τουρκία

Ανησυχία και μέτρα σε όλη την Ευρώπη

Καθημερινότητα στην Ανατολική Τουρκία αυτές οι σκηνές συλλογής των πουλερικών
Καθημερινότητα στην Ανατολική Τουρκία αυτές οι σκηνές συλλογής των πουλερικών
ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι τουρκικές αρχές «ενέτειναν» χτες τις προσπάθειες αποτροπής της εξάπλωσης της «γρίπης των πτηνών», ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωνε ότι επιβεβαιώνει την ύπαρξη 18 κρουσμάτων (3 εκ των οποίων υπήρξαν μοιραία). Η κυβέρνηση της Τουρκίας διένειμε φυλλάδια και τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν προειδοποιητικά μηνύματα και ενημερωτικές εκπομπές σχετικά με τον H5N1, ο οποίος έχει προκαλέσει στη γειτονική χώρα κατάσταση πανικού σε μεγάλο μέρος των κατοίκων, ιδιαίτερα των αγροτικών περιοχών. Ο υπουργός Γεωργίας της Τουρκίας, Μεχντί Εκέρ, είχε χτες συναντήσεις με τους κυβερνήτες των 10 - επί συνόλου 81 - επαρχιών, όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα της ασθένειας. Η Τουρκία, υπενθυμίζεται, είναι η πρώτη χώρα εκτός Ασίας όπου σημειώθηκαν ανθρώπινα κρούσματα του H5N1.

Θεωρείται δεδομένη η εξάπλωση του ιού σε άλλες χώρες με μετακινήσεις αποδημητικών πτηνών και άλλους τρόπους, παρ' όλα τα μέτρα αποτροπής. Η ΠΟΥ τόνιζε στο μεταξύ ότι η κατάσταση «επιδεινώνεται» καθημερινά και χρειάζεται να διακριβώνονται ταχύτερα τα κρούσματα από τις υγειονομικές αρχές, ώστε να λαμβάνονται μέτρα.

Ιρανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η μεθόριος των δύο χωρών έκλεισε κοντά στην πόλη Ντογκουμπεγιαζίτ, ενώ πληροφορίες από την Τεχεράνη ανέφεραν ότι σφαγιάστηκαν όλα τα πουλερικά κοντά στα σύνορα. Στο Ιράκ, οι (κουρδικές) αρχές απαγόρευσαν το εμπόριο ζωντανών πουλερικών και διέταξαν τον ψεκασμό όλων των διερχόμενων τα σύνορα οχημάτων από την Τουρκία με απολυμαντικά φάρμακα. Παρόμοια μέτρα υιοθέτησε η Γεωργία.

Αργά προχτές βράδυ, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωνε ότι η Τουρκία ενδέχεται να λάβει «βοήθεια» 30-50 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης: την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με τη βελτίωση του ελέγχου, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και την εγκατάσταση βασικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Επίσης χτες γινόταν γνωστό πως τις προσεχείς ημέρες στο πλαίσιο αντιμετώπισης και του κινδύνου της «γρίπης των πτηνών» είναι πολύ πιθανό ότι θα θανατωθούν με ελεγχόμενο τρόπο όλα τα πουλερικά της χώρας που εκτρέφονται εκτός οργανωμένων πτηνοτροφείων. Υπολογίζεται ότι στην Τουρκία εκτρέφονται 200 εκατομμύρια πτηνά, το 80% των οποίων σε οργανωμένες πτηνοτροφικές μονάδες, ενώ ο αριθμός των οικόσιτων πουλερικών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχεται στα 30-35 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», το μέτρο πρότεινε σύμβουλος του Κέντρου Συντονισμού για τη «γρίπη των πτηνών» του υπουργείου Υγείας και επικεφαλής του τομέα Λοιμωδών Νοσημάτων και Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου «Ατατούρκ», καθηγητής Μεχμέτ Τασγιαράν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κόστος της εξόντωσης οκτώ εκατομμυρίων κοτόπουλων θα ανέλθει σε 560 εκατ. δολάρια.

Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές της ΕΕ

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων της «γρίπης των πτηνών» σε όλες τις όμορες με την Τουρκία χώρες, αλλά και των εκστρατειών ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ασθένεια σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέστησαν χτες οι επιδημιολόγοι και αξιωματούχοι υγειονομικών αρχών μελών της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο. Επισήμαναν πως η κατάσταση παρακολουθείται στενά και σε περίπτωση «εξέλιξης» της ασθένειας θα τεθούν σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα...

Οπως σημειώνεται σε κοινό ανακοινωθέν, τα συνεχιζόμενα κρούσματα της νόσου σε ανθρώπους και ζώα στην Τουρκία «προκαλούν ανησυχία και αγωνία στην Ευρώπη και αλλού» αν και αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και η συνεργασία των τουρκικών αρχών για την αντιμετώπιση της νόσου... Οσον αφορά στην εξέλιξη της ασθένειας στην Τουρκία, οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν πως, αν και συνεχίζονται διαρκώς οι εργαστηριακές αναλύσεις και έρευνες ομάδων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ζωικής Υγείας έναντι οιουδήποτε ύποπτου κρούσματος στη γείτονα, εντούτοις δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση μετάδοσης της αρρώστιας από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε μεταλλάξεις στελεχών του ιού Η5Ν1...

Το ίδιο 24ωρο σε συνάντηση της ΠΟΥ στο Τόκιο κορυφαίοι επιδημιολόγοι σημείωσαν πως πέρα από την εξέλιξη της «γρίπης» στην Τουρκία «η Ασία παραμένει το επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος» για την πορεία της ασθένειας γιατί εκεί, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τα πτηνά. Επισημάνθηκε η ανάγκη για γρήγορη διάγνωση και δράση σε περίπτωση νέας μετάλλαξης των ιών της «γρίπης». Συζητήθηκε επιπλέον η συγκρότηση μίας 20μελούς «ομάδας ειδικών ταχείας γρίπης» η οποία θα δρα εκτός της ΠΟΥ, θα μπορεί να μεταβαίνει σε οποιαδήποτε εστία κρίσης γρήγορα, θα εκτιμά την κατάσταση και θα προτείνει λύσεις.

Στο μεταξύ, στην Ινδονησία απεβίωσε μια 29χρονη που είχε προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1 της «γρίπης των πτηνών». Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως ετοιμάζουν ένα μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμού εκατομμυρίων πουλερικών την ερχόμενη άνοιξη με προτεραιότητα πρόσφατα πληγείσες περιοχές (π.χ. Σιβηρία, Ουράλια κλπ.), ενώ οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωσαν πως θανατώθηκαν πάνω από 100.000 πουλερικά και στις τρεις πτηνοτροφικές μονάδες της Κριμαίας, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα και πως αυτές παραμένουν σε καραντίνα.

Ν. Κακλαμάνης: «Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος»

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος αν ο ιός της «γρίπης των πτηνών» θα περάσει ή όχι τα σύνορα της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας, δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης. Στη χώρα μας έχουν αρχίσει εντατικοί έλεγχοι και προληπτικά μέτρα στα τελωνεία και τις πύλες εισόδου στην Ελλάδα και έχουν απαγορευτεί οι εισαγωγές από γειτονικές χώρες.

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των πτηνοτρόφων για κρίση στις πωλήσεις πουλερικών, ο υπουργός Υγείας είπε: «Η απάντηση είναι αυτή που λέει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην προμήθεια από τα οργανωμένα πτηνοτροφεία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Ωστόσο, η θωράκιση της χώρας από τη «γρίπη» στο ενδεχόμενο που αυτή έρθει, είναι σύνθετη διαδικασία και προϋποθέτει ενίσχυση των υγειονομικών και κτηνιατρικών οργανισμών, σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, όπου παρατηρούνται - όπως διαπιστώνεται από πολλούς φορείς - σημαντικές ελλείψεις.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελεύθερος ο ακροδεξιός εκτελεστής Αγκτσά

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.- Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ίσως το γνωστότερο παγκοσμίως στέλεχος της παρακρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, που είχε καταδικαστεί για την απόπειρα δολοφονίας του προκαθημένου της καθολικής εκκλησίας πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ το 1981, αλλά και το φόνο του Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί το 1979, απελευθερώθηκε χτες μετά από σχεδόν 25 χρόνια κάθειρξης σε φυλακές στην Ιταλία και την Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, που επικαλούνται σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσισέκ, είναι πιθανό να επιστρέψει στη φυλακή λόγω της νομικής σύγχυσης σχετικά με τη - χαρακτηριζόμενη ως πρόωρη - αποφυλάκισή του από το σωφρονιστήριο Καρτάλ.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σάμι Τουρκ, η αποφυλάκιση του εκτελεστή των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων αποτελεί «μεγάλο νομικό σφάλμα» - όπως εκτίμησε μιλώντας στο CNN-Turk, ο Αγκτσά θα έπρεπε να απελευθερωθεί το 2012 το νωρίτερο ακόμη και αν τύγχανε της μέγιστης επιείκειας.

Ο Αγκτσά όμως είναι ήδη ελεύθερος: μπήκε σε ένα λευκό αυτοκίνητο με εθνικιστές συμπαθούντες, οδηγήθηκε σε... στρατολογικό γραφείο - οι αρχές τον κατηγορούν ως λιποτάκτη - από εκεί, στο στρατόπεδο εκπαίδευσης πεζικού στην Τούζλα, σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο για εξετάσεις, και από μετά χάθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο Αγκτσά είπε στις αρχές ότι θα κατοικήσει στην Πεντίκ, μια συνοικία της ασιατικής πλευράς της Ιστανμπούλ, όπου θα είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται δυο φορές τη μέρα στο αστυνομικό τμήμα ώσπου οι ένοπλες δυνάμεις να αποφασίσουν πότε θα... καταταγεί!

Διαδήλωση εναντίον της απελευθέρωσης του Αγκτσά πραγματοποίησαν χτες το ΤΚΡ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας, με στελέχη του να κρατούν φωτογραφίες αριστερών, κύρια φοιτητών, που ο ακροδεξιός φονιάς φέρεται να έχει σκοτώσει τη δεκαετία του 1970.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο Γκρίζος Λύκος απελευθερώθηκε με πρόσχημα και χάρη στις μεταρρυθμίσεις του τουρκικού ποινικού κώδικα: ο «εκδημοκρατισμός» στην πράξη. Ολα αυτά, τη στιγμή που οι τουρκικές φυλακές είναι γεμάτες συγγραφείς και χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους οργανώσεων της Αριστεράς.

Υπάρχει κι άλλος ένας λόγος που ο Αγκτσά απελευθερώθηκε: τη «συνωμοσία» για τη δολοφονία του Πάπα οι αρχές της Τουρκίας την αποδίδουν στις μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας και της Σοβιετικής Ενωσης. Επίσης με δεδομένο ότι οι Γκρίζοι Λύκοι βρίσκονταν - όπως τεκμηριώθηκε και από το σκάνδαλο Σουσουρλούκ - σε αγαστή συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, που εντάσσονταν στα μυστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και στο Gladio, φαίνεται ότι ο Αγκτσά μάλλον θα χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον για αντικομμουνιστική προπαγάνδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ