Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελεύθερος ο ακροδεξιός εκτελεστής Αγκτσά

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.- Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ίσως το γνωστότερο παγκοσμίως στέλεχος της παρακρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, που είχε καταδικαστεί για την απόπειρα δολοφονίας του προκαθημένου της καθολικής εκκλησίας πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ το 1981, αλλά και το φόνο του Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί το 1979, απελευθερώθηκε χτες μετά από σχεδόν 25 χρόνια κάθειρξης σε φυλακές στην Ιταλία και την Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, που επικαλούνται σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσισέκ, είναι πιθανό να επιστρέψει στη φυλακή λόγω της νομικής σύγχυσης σχετικά με τη - χαρακτηριζόμενη ως πρόωρη - αποφυλάκισή του από το σωφρονιστήριο Καρτάλ.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σάμι Τουρκ, η αποφυλάκιση του εκτελεστή των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων αποτελεί «μεγάλο νομικό σφάλμα» - όπως εκτίμησε μιλώντας στο CNN-Turk, ο Αγκτσά θα έπρεπε να απελευθερωθεί το 2012 το νωρίτερο ακόμη και αν τύγχανε της μέγιστης επιείκειας.

Ο Αγκτσά όμως είναι ήδη ελεύθερος: μπήκε σε ένα λευκό αυτοκίνητο με εθνικιστές συμπαθούντες, οδηγήθηκε σε... στρατολογικό γραφείο - οι αρχές τον κατηγορούν ως λιποτάκτη - από εκεί, στο στρατόπεδο εκπαίδευσης πεζικού στην Τούζλα, σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο για εξετάσεις, και από μετά χάθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο Αγκτσά είπε στις αρχές ότι θα κατοικήσει στην Πεντίκ, μια συνοικία της ασιατικής πλευράς της Ιστανμπούλ, όπου θα είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται δυο φορές τη μέρα στο αστυνομικό τμήμα ώσπου οι ένοπλες δυνάμεις να αποφασίσουν πότε θα... καταταγεί!

Διαδήλωση εναντίον της απελευθέρωσης του Αγκτσά πραγματοποίησαν χτες το ΤΚΡ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας, με στελέχη του να κρατούν φωτογραφίες αριστερών, κύρια φοιτητών, που ο ακροδεξιός φονιάς φέρεται να έχει σκοτώσει τη δεκαετία του 1970.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο Γκρίζος Λύκος απελευθερώθηκε με πρόσχημα και χάρη στις μεταρρυθμίσεις του τουρκικού ποινικού κώδικα: ο «εκδημοκρατισμός» στην πράξη. Ολα αυτά, τη στιγμή που οι τουρκικές φυλακές είναι γεμάτες συγγραφείς και χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους οργανώσεων της Αριστεράς.

Υπάρχει κι άλλος ένας λόγος που ο Αγκτσά απελευθερώθηκε: τη «συνωμοσία» για τη δολοφονία του Πάπα οι αρχές της Τουρκίας την αποδίδουν στις μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας και της Σοβιετικής Ενωσης. Επίσης με δεδομένο ότι οι Γκρίζοι Λύκοι βρίσκονταν - όπως τεκμηριώθηκε και από το σκάνδαλο Σουσουρλούκ - σε αγαστή συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, που εντάσσονταν στα μυστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και στο Gladio, φαίνεται ότι ο Αγκτσά μάλλον θα χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον για αντικομμουνιστική προπαγάνδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονες τουρκικές αντιδράσεις για την απόφαση του ΣτΕ(2018-08-23 00:00:00.0)
Διαψεύσεις, απειλές και νεκροί(2007-03-13 00:00:00.0)
«Υπομονή» για τις «γκρίζες» προκλήσεις(2006-07-01 00:00:00.0)
Καταδίκη αγωνίστριας(2006-03-30 00:00:00.0)
Σάλος από την απελευθέρωση του παρακρατικού φονιά(2006-01-14 00:00:00.0)
Στην Κωνσταντινούπολη ελληνική αποστολή συμπαράστασης(2000-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ