Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τα αποκαλυπτήρια των Γερμανών «ειρηνόφιλων»

Γερμανικά ΜΜΕ σε ρεπορτάζ καταγράφουν πως οι μυστικές υπηρεσίες Γερμανίας και ΗΠΑ συνεργάστηκαν σε όλη τη διάρκεια του πολέμου

H στρατιωτική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία ήταν και εξακολουθεί να είναι βασικός διαμετακομιστικός σταθμός των ΗΠΑ και των στρατευμάτων του στο Ιράκ

Associated Press

H στρατιωτική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία ήταν και εξακολουθεί να είναι βασικός διαμετακομιστικός σταθμός των ΗΠΑ και των στρατευμάτων του στο Ιράκ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Λίγο πριν γίνει η συνάντηση της Αγγελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους στην Ουάσιγκτον, στο πρώτο επίσημο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου, έρχεται στο φως μια αποκάλυψη που δείχνει τη στενή συνεργασία της Γερμανίας με τους Αμερικανούς στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Αυτή ρίχνει και τη μάσκα του γερμανικού ιμπεριαλισμού και του σοσιαλδημοκράτη προηγούμενου καγκελάριου Γκ. Σρέντερ, που παρουσιαζόταν αντίθετος με την επέμβαση στο Ιράκ.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι Γερμανία και ΗΠΑ συνεργάστηκαν σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Η αποκάλυψη από την εκπομπή «Πανόραμα» του τηλεοπτικού δικτύου NDR, αλλά και από χτεσινό εκτενέστατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, δύο πράκτορες της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND), που επισήμως ήταν διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες έμειναν στην ιρακινή πρωτεύουσα και μετά το κλείσιμο της γερμανικής πρεσβείας εκεί στις 17 Μάρτη του 2003, καταφεύγοντας στη γαλλική πρεσβεία, από όπου συνέχιζαν το έργο τους. Συγκεκριμένα, βοήθησαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά να εντοπίσουν τουλάχιστον ένα στόχο. Το ρεπορτάζ της εκπομπής «Πανόραμα» επικαλείται πρώην αξιωματικό του αμερικανικού στρατού, ο οποίος υποστηρίζει ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση οι πράκτορες του BND βοήθησαν τους Αμερικανούς να πλήξουν στόχο στη Βαγδάτη.

Πρόκειται για το βομβαρδισμό της 7ης Απρίλη του 2003, όταν οι Αμερικανοί είχαν εντοπίσει τον Σαντάμ Χουσεΐν σε κάποιο κτίριο στη συνοικία Μανσούρ. Οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονταν, ωστόσο, τις ιρακινές πηγές τους και απευθύνθηκαν στους Γερμανούς. Οι δύο πράκτορες του BND, αναφέρει ο Αμερικανός αξιωματικός στο ρεπορτάζ, μπήκαν στο αυτοκίνητό τους και πήγαν στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσουν με τα μάτια τους εάν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια οι πληροφορίες των Ιρακινών πρακτόρων περί άφιξης στην περιοχή μαύρων αυτοκινήτων τύπου «Μερσεντές». Οι Γερμανοί επιβεβαίωσαν την πληροφορία και λίγο αργότερα ένα αμερικανικό αεροσκάφος έπληξε με βόμβα την περιοχή, καταστρέφοντας δύο τετράγωνα και σπέρνοντας το θάνατο. Ο «ανώνυμος» Αμερικανός αξιωματικός δήλωσε στο «Πανόραμα» ότι η δουλιά των Γερμανών πρακτόρων ήταν πολύ σημαντική για το βομβαρδισμό. Εξ ου και οι τιμητικές διακρίσεις από τον αμερικανικό κατοχικό στρατό τόσο στον Αμερικανό πιλότο όσο και στους Γερμανούς πράκτορες!

Ο Αμερικανός αξιωματικός αναφέρει επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ του BND και της αμερικανικής DIA είχε συμφωνηθεί από το Δεκέμβρη του 2002. Μάλιστα, οι Γερμανοί πράκτορες είχαν ζητήσει συγγνώμη από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους για την ...αντιπολεμική στάση της γερμανικής κυβέρνησης. Οι αποκαλύψεις αυτές εμπλέκουν όμως ένα ακόμη σημαντικό πρόσωπο: τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος τότε είχε την ευθύνη των μυστικών υπηρεσιών, ως επικεφαλής της καγκελαρίας. Μάλιστα, το δημοσίευμα της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» υποστηρίζει ότι το Βερολίνο ήταν ενημερωμένο και είχε δώσει το πράσινο φως για τη συνεργασία αυτή.

Φυσικά, το BND διέψευσε το περιεχόμενο των δύο ρεπορτάζ, παραδέχτηκε ωστόσο ότι οι δύο πράκτορές του έμειναν στη Βαγδάτη, στο πλαίσιο των «νομίμων δραστηριοτήτων» τους και ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στην προετοιμασία των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.

Διαφωνούν με τον πόλεμο οι Αμερικανοί πολίτες

Τώρα, στο ίδιο το Ιράκ η αντίσταση έχει σημειώσει ένα είδος «κατάπαυσης του πυρός», εξαιτίας της εορτής της θυσίας, τουλάχιστον σύμφωνα με τους αναλυτές. Πάντως, καμία επίθεση δεν έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες... Αυτό δίνει χρόνο στις κατοχικές δυνάμεις να υψώσουν και στην πόλη Σινίγια, κοντά στο Μπαϊτζί τείχος από άμμο, που όταν θα τελειώσει θα έχει μήκος δέκα χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», το τείχος αυτό αποτελεί μία αλλαγή τακτικής, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν αποδίδουν και προκαλούν και την οργή των κατοίκων του Ιράκ, οργή που ολοένα μεγαλώνει και αποτελεί το κύριο στήριγμα της αντίστασης.

Ομως, δεν είναι μόνο οι κάτοικοι του Ιράκ που εναντιώνονται στην κατοχή. Πλέον και οι Αμερικανοί πολίτες δείχνουν να αποδοκιμάζουν την πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι του Ιράκ. Η μεταστροφή της κοινής γνώμης που άρχισε να εκδηλώνεται φανερά μετά την τραγωδία - έγκλημα της Νέας Ορλεάνης κορυφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ η τελευταία δημοσκόπηση για την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» και το τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC επιβεβαιώνει αυτή την τάση, καθώς το 55% των Αμερικανών εξακολουθεί να διαφωνεί με τον πόλεμο στο Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στενή συνεργασία μυστικών υπηρεσιών στις παρακολουθήσεις (2014-06-17 00:00:00.0)
Εδωσε όλες τις πληροφορίες στις ΗΠΑ (2006-02-28 00:00:00.0)
Μπους - Ταλαμπανί κατά Συρίας (2005-09-14 00:00:00.0)
Ψάχνουν τσΙΡΑΚια! Γρηγορείτε! (2004-06-11 00:00:00.0)
Πιέζουν οι ΗΠΑ για διπλωματική και στρατιωτική εμπλοκή (2002-11-22 00:00:00.0)
Οι γερμανικές υπηρεσίες αμφισβητούν τις «αποδείξεις» (2002-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ