Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΡΑΚ
Οι γερμανικές υπηρεσίες αμφισβητούν τις «αποδείξεις»

Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ και να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, ο Μπους και ο Μπλερ διατείνονται ότι έχουν αποδείξεις για την κατοχή από το Ιράκ ετοιμοπόλεμων όπλων μαζικής καταστροφής. Οι, άλλωστε πολύ άγρυπνες και καλά πληροφορημένες, μυστικές γερμανικές υπηρεσίες διαψεύδουν. Χαρακτηριστικά η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (5 Σεπτέμβρη) δημοσιεύει το εξής ρεπορτάζ: «Η Γερμανική Μυστική Υπηρεσία Εξωτερικού BND έχει διαφοροποιημένη άποψη για τον κίνδυνο που προέρχεται από το Ιράκ. Ιδιαίτερα στο ζήτημα σε ποια έκταση ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει ετοιμοπόλεμα όπλα μαζικής καταστροφής, οι Γερμανοί των μυστικών υπηρεσιών δε συμμερίζονται προφανώς την άποψη των Αμερικανών και Βρετανών συναδέλφων τους. Είναι γνωστά πολλά για τα προγράμματα οπλικής ανάπτυξης του BND. «Αλλά οι γνώσεις μας, μας κάνουν να αμφιβάλλουμε ότι αυτά τα οπλικά προγράμματα έγινε ήδη δυνατό να τερματιστούν με επιτυχία». Αυτό δεν αφορά μόνο στην ανάπτυξη μέσων μαζικής καταστροφής, αλλά προπάντων και το πρόγραμμα για την κατασκευή φορέων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Κατά την άποψη των ανθρώπων των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, το Ιράκ δεν εφάρμοσε ακόμα το σχέδιό του για την εξέλιξη ενός δικού του πυραύλου βεληνεκούς 3.000 χιλιομέτρων. Διαθέτει μόνο μικρό αριθμό πυραύλων Scud και ένα μικρού βεληνεκούς πύραυλο του τύπου Arabil 100, κάτω των 150 χιλιομέτρων. Ετσι, ο κίνδυνος για το Ισραήλ από το Ιράκ σε ενδεχόμενη επίθεση των Αμερικανών δε θα ήταν τόσο μεγάλος, όπως στον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Επίσης, ενδεχόμενη συνεργασία της Βαγδάτης με την οργάνωση Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν - αντίθετα από την Ουάσιγκτον τη θεωρούν στο Πούλχαρ (έδρα του BND) απίθανη. Οι σχέσεις των ισλαμιστών και το καθεστώς της Βαγδάτης είναι ανέκαθεν εχθρικές μεταξύ τους. Ανάμειξη της Βαγδάτης στα πλήγματα της 11 Σεπτέμβρη δεν έχει αποδεχτεί. Μια πληροφορία της τσέχικης κυβέρνησης ότι ένας Ιρακινός αξιωματικός της μυστικής υπηρεσίας είχε συναντηθεί με τον πιθανολογούμενο πιλότο του θανάτου Μοχάμεντ Ατα στην Πράγα, αποδείχτηκε στο μεταξύ πλαστή».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ