Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ενταση στις σχέσεις Ρωσίας - Γεωργίας

Στις 4 του Σεπτέμβρη η Γεωργία ξεκίνησε την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο φαράγγι Πανκίσι, την οποία όμως την αποκαλεί «αντιεγκληματική» επιχείρηση. Το ζήτημα είναι ότι οι γεωργιανές αρχές είχαν ανακοινώσει την επιχείρηση πολλές μέρες πριν την έναρξή της, άρα οι Τσετσένοι είχαν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν το φαράγγι. Η Τιφλίδα απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις της Μόσχας για διεξαγωγή κοινής επιχείρησης. Η Γεωργία, τελευταία, έχει κάνει διάφορες ενέργειες για να κατηγορήσει τη Ρωσία για παραβίαση των διεθνών κανόνων. Πέρσι είχε κατηγορήσει τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις για βομβαρδισμό γεωργιανών χωριών στο φαράγγι Κοντόρ. Φυσικά, η σχετική έρευνα έδειξε ότι η Ρωσία δεν έχει καμιά σχέση με το επεισόδιο αυτό. Κι όμως, στις 23 του Αυγούστου η Γεωργία ξανακατηγόρησε τη Ρωσία για βομβαρδισμό στο φαράγγι Πανκίσι, και μάλιστα όταν δεν είχε ακόμα διαλυθεί ο καπνός πάνω από τον τόπο του βομβαρδισμού. Απ' αφορμή αυτό ξέσπασε σκάνδαλο, στη Γεωργία εντάθηκε η θορυβώδικη αντιρωσική υστερία, παρακινούμενη και από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, στις 28 του Αυγούστου η κυβερνητική εφημερίδα «Ροσιίσκαγια Γκαζέτα» δημοσίευσε το άρθρο «Το "ρωσικό αεροσκάφος" αποδείχτηκε γεωργιανό», στο οποίο πειστικά, με στοιχεία, επικαλούμενη ενημερωμένη πηγή στο υπουργείο Αμυνας της Γεωργίας, έγραφε: «Ο βομβαρδισμός του Πανκίσι έγινε από αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της Γεωργίας με άμεση εντολή της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας... Στο σκελετό του αεροπλάνου είχαν χαραχτεί αστέρια και η ρωσική σημαία. Κυβερνήτης του αεροπλάνου ήταν ο ανθυποσμηναγός Γκεόργκι Ρουστέλι. Οπως ανέφερε η πληροφορημένη "Στρανά Ρου", επικαλούμενη υψηλόβαθμο Γεωργιανό αξιωματούχο, ο πιλότος απλώς λάθεψε στη σκόπευση και αντί τη συμμορία του Ρουσλάν Γκελάγεφ χτύπησε δικούς του αγρότες».

Η έγκυρη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» δημοσίευσε εντυπωσιακή συνέντευξη του πρώην υπουργού Ασφαλείας της Γεωργίας Ιγκορ Γκεοργκάτζε, όπου ισχυρίζεται μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για νέα προβοκάτσια του Σεβαρντνάτζε. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες. Δηλώνω: Δε βομβάρδισε η Ρωσία τη Γεωργία».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Γεωργίας, Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε, στην οποία εκθέτει την άποψη της ρωσικής ηγεσίας. «Η ρωσική πλευρά», υπογραμμίζεται στην επιστολή, «είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην πάλη κατά των τρομοκρατών, αν η επίσημη Τιφλίδα ζητήσει υποστήριξη». Συγχρόνως ο Πούτιν επισήμανε ότι η διατήρηση της σταθερότητας στη Γεωργία είναι αποκλειστική δικαιοδοσία των γεωργιανών αρχών.


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και τώρα η πραγματικότητα (2003-11-26 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση (2003-11-11 00:00:00.0)
Ενταση και ξεχωριστές σκοπιμότητες (2002-09-21 00:00:00.0)
Σύννεφα πολέμου στον Καύκασο; (2002-03-31 00:00:00.0)
Επετειακή σύνοδος (2001-12-01 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και παιχνίδια συσχετισμών (2001-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ