Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γεωργίας, Τιφλίδα, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, που επιθυμούν την παραίτηση του Προέδρου της χώρας, Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε.

Την ίδια ώρα πάντως που χιλιάδες Γεωργιανοί συγκεντρώνονταν στην Τιφλίδα (ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή), ο Πρόεδρος Σεβαρντνάτζε ταξίδεψε στην αυτόνομη επαρχία της Ατζαρίας προκειμένου να συναντήσει τον Ασλάν Αμπασίτζε, ηγέτη της επαρχίας αλλά και μοναδικό ηγέτη της αντιπολίτευσης που τον στηρίζει. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σεβαρντνάτζε παρέστη στο Μπατούμι, πρωτεύουσα της Ατζαρίας, σε διαδήλωση που πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του.

Την Κυριακή είχε προηγηθεί συνάντηση του Σεβαρντνάτζε με τρεις από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης - τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, την Νίνο Μπουρτζανάτζε και τον Ζουράμπ Ζάβια - προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση. Ωστόσο, η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα μετά από 2 ώρες. Αίτημα της γεωργιανής αντιπολίτευσης ήταν η ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών και η διενέργεια νέων αλλά και η παραίτηση του Προέδρου. Φυσικά κανένα από τα αιτήματα δεν έγινε δεκτό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κόμπα Ναρτσεμασβίλι, διέταξε τη μεταφορά αριθμού στρατιωτών του υπουργείου στην πρωτεύουσα από το φαράγγι του Πανκίσι. Μέχρι στιγμής κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν συγκρουστεί με τους διαδηλωτές.

Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, το κόμμα της «Αναγέννησης» του Αμπασίτζε έρχεται δεύτερο σε ψήφους με 19,3%, πίσω από το φιλοκυβερνητικό κόμμα «Για Μια Νέα Γεωργία» που συγκεντρώνει 21,11%. Ακολουθεί το «Εθνικό Κίνημα» του Σαακασβίλι με 18,6% και το «Εργατικό Κόμμα» με 12,5%, ενώ οι «Δημοκράτες» της Μπουρτζανάτζε είναι κοντά στο 7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ