Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνίες σε κρίση και επικρίσεις

Για άλλη μια φορά με τις πέτρες ενάντια στα τανκς

Associated Press

Για άλλη μια φορά με τις πέτρες ενάντια στα τανκς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

«Κακό ξεκίνημα» για τις προσπάθειες αναβίωσης του διαλόγου χαρακτήρισε η ισραηλινή κυβέρνηση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και στον Παλαιστίνιο ηγέτη για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, παραπαίει η συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ισραηλινή ηγεσία και στη σιιτική λιβανική οργάνωση «Χεζμπολάχ» μετά από πολλούς μήνες μυστικών διαβουλεύσεων. Προς το παρόν, το βέβαιο είναι ότι ο ισραηλινός στρατός απέλασε Παλαιστίνιο που κατηγορείται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», από τη Δ. Οχθη στη Λωρίδα της Γάζας ενώ εισέβαλλε στη Νάμπλους για να συλλάβει έναν άλλο.

«Η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν κατάφερε να απεμπλακεί από το καρτέλ της τρομοκρατίας του Γιάσερ Αραφάτ» σχολίαζαν Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Μάλιστα, ο Αριέλ Σαρόν, σε συνάντηση με την Ισπανίδα ΥΠΕΞ, Ανα Παλάθιο, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την «παθητική στάση» της ΕΕ, που «δεν πιέζει την Π. Αρχή για την υλοποίηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί».

Την Κυριακή το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι οι Αχμάντ Κορέι και Γιάσερ Αραφάτ κατέληξαν σε συμφωνία για το σχήμα της νέας κυβέρνησης και αναμένεται την Τετάρτη να συνεδριάσει το παλαιστινιακό κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει η νέα κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Μετά από αρκετές μέρες διαφωνιών, τελικά ο Αχμάντ Κορέι φαίνεται ότι υποχώρησε και έτσι ο πρώην στρατηγός Νασάρ Γιουσούφ δε θα είναι υπουργός Εσωτερικών. Αντίθετα, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει ο νυν στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Χάκαμ Μπαλάουι. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο υπουργείο θα υπάγονται τα σώματα ασφαλείας της αστυνομίας, της πολιτικής και της προληπτικής ασφάλειας, ενώ άλλες 5 υπηρεσίες ασφαλείας θα παραμείνουν υπό την εποπτεία του εθνικού συμβουλίου, στο οποίο προεδρεύει ο Αραφάτ.

Κλυδωνίζεται η ανταλλαγή αιχμαλώτων

Μετά από 8ωρη συζήτηση, την Κυριακή, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων που επιτεύχθηκε με τη «Χεζμπολάχ» με 12 ψήφους υπέρ και 11 κατά. Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι η συμφωνία αφορά την απελευθέρωση του Ισραηλινού επιχειρηματία και εφέδρου στρατηγού Τανεμπάουμπ και την επιστροφή των σορών 3 Ισραηλινών στρατιωτών από τη «Χεζμπολάχ», σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση περίπου 400 Παλαιστινίων και Λιβανέζων αιχμαλώτων.

Στην ισραηλινή πλευρά έντονη είναι η δυσαρέσκεια, σε μερίδα της κοινής γνώμης και του πολιτικού κόσμου, καθώς από τη συμφωνία εξαιρέθηκε ο Ρον Αράντ, αξιωματικός της αεροπορίας, που αγνοείται από το 1986, όταν το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε στο νότιο Λίβανο. Παρ' όλα αυτά, η συμφωνία απειλείται με αποτυχία καθώς ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ ξεκαθάρισε ότι δε θα γίνει καμία ανταλλαγή αν μεταξύ αυτών που θα απελευθερωθούν δε συμπεριλαμβάνεται και ο Λιβανέζος Σαμίρ Καντάρ, που καταδικάστηκε το 1982 σε 542 χρόνια κάθειρξης για τη δολοφονία ενός Ισραηλινού πολίτη, της κόρης του και ενός αστυνομικού, στην ισραηλινή πόλη Ναχαρίγια. Η ισραηλινή ηγεσία αρνείται κατηγορηματικά να απελευθερώσει τον Καντάρ.

Επικρίσεις για το τείχος

Βαθιά ανησυχία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τείχος που ανεγείρει το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, υπογραμμίζοντας ότι κατασκευάζεται εντός παλαιστινιακών εδαφών. Στο τείχος αναφέρεται και εκτενής έκθεση που εκπόνησε ο ΟΗΕ, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να ωφελήσει την ισραηλινή ασφάλεια, επειδή, ακριβώς, θέτει σε τραγική θέση εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους. Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 700.000 Παλαιστίνιοι θα βρεθούν φυλακισμένοι χωρίς εργασία και χωρίς δικαίωμα πρόσβασης πουθενά, ενώ θα έχουν χάσει και τη γη τους, αφού το τείχος μόνο σε ποσοστό 11% βρίσκεται εντός ισραηλινού εδάφους, ενώ αντίθετα το υπόλοιπο φθάνει ακόμη και 22 χλμ. εντός των παλαιστινιακών εδαφών. Το τείχος εκτιμάται ότι συνολικά θα έχει μήκος 680 χλμ. και θα στοιχίσει τουλάχιστον 3,4 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ