Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Επανεκλογή Κοϊζούμι μετά δυσκολίας...

Από την ώρα της καταμέτρησης

Associated Press

Από την ώρα της καταμέτρησης
ΤΟΚΙΟ.--

Με μειωμένες δυνάμεις, αλλά με διατήρηση της απλής (και όχι ενισχυμένης... όπως ήταν ο προεκλογικός στόχος) πλειοψηφίας στην ιαπωνική Βουλή βγήκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι. Γι' αυτό και η - μετά δυσκολίας- επικράτηση του Κοϊζούμι στις γενικές εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν ήταν, επί της ουσίας, απόλυτα νικηφόρος. Σε αντίθεση, με το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας, που βγήκε ενισχυμένο απ' τα αποτελέσματα των καλπών της περασμένης Κυριακής, εκλέγοντας σαράντα επιπλέον βουλευτές απ' την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση...

Σημαντικές απώλειες υπέστησαν και δυο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης: Αφ' ενός, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας που εξέλεξε μόλις εννιά βουλευτές (κανέναν στις μονοεδρικές περιφέρειες και τις εννιά με το αναλογικό σύστημα) από είκοσι που διέθετε στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής. Αφ' ετέρου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που εκλέγει μόλις έξι βουλευτές από 18 που είχε στην προηγούμενη Βουλή.

Τα αποτελέσματα των ιαπωνικών γενικών εκλογών αντανακλούν τη στροφή ενός σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος προς το Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας. Ομως, η ενίσχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προδίδει απογοήτευση ενός μέρους του εκλογικού Σώματος όχι τόσο εξαιτίας της (νεοφιλελεύθερης) «ποιότητας» των μεταρρυθμίσεων Κοϊζούμι, αλλά για τους βραδείς ρυθμούς προώθησής τους.

Η σύνθεση της νέας ιαπωνικής Βουλής, όπως προκύπτει απ' τα επίσημα αποτελέσματα είναι η ακόλουθη:

Οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις του κυβερνώντος συνασπισμού διαθέτουν συνολικά 278 βουλευτές (από 287 που ήταν στην προηγούμενη Βουλή). Ειδικότερα, έχουμε 240 βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (από 247 στις προηγούμενες εκλογές), 34 βουλευτές (από 31) του (βουδιστικού) Νέου Κόμματος Κομέιτο, τέσσερις (από εννιά) βουλευτές του Νέου Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο χτες ανακοίνωσε πως συγχωνεύεται με το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη νέα ιαπωνική Βουλή διαθέτουν 202 βουλευτές από 193 που ήταν στην προηγούμενη Βουλή. Ειδικότερα, το Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας εκλέγει 177 από 137, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας εκλέγει 9 από 20, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εκλέγει 6 από 18. Τέλος, εκλέγονται και 10 ανεξάρτητοι βουλευτές (από 18 που είχαν εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές).

Μετά την επανεκλογή του, ο πρωθυπουργός Κοϊζούμι ανακοίνωσε πως θα κυβερνήσει, διατηρώντας το σχήμα υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης και υποσχέθηκε «ταχύτερες μεταρρυθμίσεις» στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα και στην ιδιωτικοποίηση προβληματικών επιχειρήσεων του Δημοσίου. Επιφυλάχτηκε, όμως, να απαντήσει σε δημοσιογράφους εάν τελικώς οι Ιάπωνες στρατιώτες, που θέλει να στείλει στο Ιράκ, θα αναχωρήσουν τον ερχόμενο Δεκέμβρη, περιοριζόμενος να δηλώσει πως «μελετάται ο καταλληλότερος χρόνος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ