Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Στον «αστερισμό» της... τρομοϋστερίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μαχητικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από την Ουάσιγκτον αναχαιτίζουν ιδιωτικό αεροσκάφος που πετούσε πολύ κοντά στο Λευκό Οίκο, όπως αποκάλυψαν πηγές των μυστικών υπηρεσιών στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Πολεμικά αεροσκάφη περιπολούν πάνω από τη Νέα Υόρκη. Το περιστατικό για άλλη μία φορά «νομιμοποιούν» ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί μετά από πληροφορίες που είχαν οι αμερικανικές αρχές, σχετικά με το ενδεχόμενο κατάληψης μεταγωγικών αεροσκαφών εν ώρα πτήσης και την πρόσκρουσή τους πάνω σε κτίρια στις ΗΠΑ.

Η επίθεση στη Σαουδική Αραβία περιέβαλε με σοβαρότητα την πληροφορία, που αν και προερχόταν από μία μόνο πηγή και δεν επιβεβαιώθηκε, είχε εξ αρχής ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις ΗΠΑ. Ο χρόνος μάλιστα της εκδήλωσης της επίθεσης, αλλά και ενός ακόμη συναγερμού, κατά διαβολική σύμπτωση όπως πάντα... «ξελασπώνει» τον Αμερικανό Πρόεδρο, προσωρινά πάντα, από τη δύσκολη θέση όπου είχε περιέλθει εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και των τραγικών συνεπειών της πορείας της οικονομίας στη ζωή των Αμερικανών.

Ετσι το γνώριμο σκηνικό επέστρεψε. Για όλο το Σαββατοκύριακο, όλες οι αρχές - ειδικά όσες είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια σε πυρηνικούς σταθμούς, γέφυρες και φράγματα - ήταν σε ετοιμότητα για τον ενδεχόμενο κίνδυνο. Οι αρχές έχουν επίσης ενημερώσει τους Αμερικανούς δημοσιογράφους στο Αφγανιστάν ότι οι Ταλιμπάν ενδεχομένως σχεδιάζουν την απαγωγή ορισμένων εξ αυτών, με απώτερο στόχο να ασκήσουν πιέσεις προς την Ουάσιγκτον, για να απελευθερώσει αιχμαλώτους...

Περί συμβολαίων

Πάντως, η κατάσταση «συναγερμού» ουδόλως καθυστερεί τα σχέδια διανομής της λείας του Ιράκ και όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Wall Street Journal» οι αμερικανικές αρχές σχεδιάζουν να επιλέξουν τρεις κατασκευαστικές εταιρίες έως την 1η Φλεβάρη για να αναλάβουν τα νέα δημόσια έργα στο Ιράκ, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα συμβόλαια θα χρηματοδοτηθούν μέσω του πακέτου των 87,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Την υλοποίηση των έργων θα επιβλέπει το ελεγχόμενο από το Πεντάγωνο Γραφείο Ανοικοδόμησης της Υποδομής του Ιράκ, αναφέρει η εφημερίδα.

Η υπηρεσία αυτή του Πενταγώνου θέτει στο περιθώριο το Σώμα Μηχανικών του Στρατού και την αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης που μέχρι τώρα είχαν υπό τον έλεγχό τους τα μεγάλα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, προσθέτει τέλος η εφημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ